17 August 19

VIDEO: 25 octombrie – Ziua Armatei Romane 2014

  • 25 Octombrie 14
  • Actualitate
  • 1
VIDEO: 25 octombrie – Ziua Armatei Române 2014

    Ziua Armatei Naţionale a României este sărbătorită în fiecare an la 25 octombrie. Cu această ocazie, Drapelul naţional va fi arborat  la sediile instituţiilor militare, se va ridica Marele Pavoaz la bordul navelor militare maritime şi fluviale şi vor fi organizate ceremonii militare şi activităţi comemorative în toate garnizoanele din ţară, în teatrele de operaţii şi în ţările în care România are acreditaţi ataşaţi ai Apărării.

    Ziua Armatei României a fost instituită prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959. 25 octombrie 1944, Ziua Armatei României, semnifică data eliberării totale a teritoriului naţional de sub ocupaţie hortysto-fascistă.

    Eliberarea întregului teritoriu naţional s-a obţinut prin lupta eroică a peste 525.000 de militari angajaţi nemijlocit în luptă, între 23 august şi 25 octombrie 1944. Dintre aceştia au fost ucişi sau răniţi circa 58.000. Pierderile provocate inamicului s-au ridicat la 89.934 militari dintre care 76.275 prizonieri.
 


Sursa foto: mhblogonline.blogspot.com

    Eliberarea părţii de nord-est a Transilvaniei nu a însemnat şi încetarea luptelor duse de Armata României, care a continuat războiul antifascist alături de puterile Naţiunilor Unite pentru eliberarea Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, până la victoria finală. ”Ajunse la frontieră din 1940, diviziile noastre – menţiona comunicatul Marelui Stat Major din 25 octombrie 1944 – sunt gata de un nou efort şi de noi lupte alături de marii noştri aliaţi, până la înfrângerea totală a forţelor germano- maghiare”.

    În general, armatele din Occident nu au o dată anume ca zi a Armatei. În aceeaşi tradiţie se încadra şi Armata României în perioada antebelică. Excepţie de la această regulă fac Franţa, care îşi serbează Armata la 11 noiembrie, ziua armistiţiului din 11 noiembrie 1918 dintre aliaţi şi Germania, precum şi Italia, la 4 noiembrie – armistiţiul de la Villa Giusti din 4 noiembrie 1918.

    Vă prezentăm mai jos un scurt documentar care surprinde evenimentele istorice care au contribuit la eliberarea ultimei brazde de pământ românesc de sub ocupaţia străină la 25 Octombrie 1944, moment îndeplinit prin jertfa ostaşilor români. Imaginile fac parte din arhiva de filme a M.Ap.N.
 

Multumim pentru sursa articolului: ziarulunirea.ro
 
 

   
 
 
 

 
Lasa un comentariu
avatar
avatar
0 Spam
1
Acest articol este cu adevarat deosebit,reusit,de mare interes pentru noi toti romanii.Astazi 25 octombrie este o zi de mare insemnatate nationala - Ziua Armatei Romane,RESPECT! Multumim si cele mai sincere felicitari pentru acest articol de spirit patriotic,demnitate si mandria noastra a tuturor de a fi ROMAN!
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe