18 Noiembrie 18

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, este acuzat că a „hulit” împotriva Corectitudinii Politice

  • 07 Mai 18
  • Politica
  • 0
    Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, este acuzat că a „hulit” împotriva Corectitudinii Politice, făcând declarații care legitimează „rasismul, clasismul și sexismul” existente în societatea românească.

    Ba mai mult, este chiar reclamat la CNCD pentru aceste spuse presupus rasiste, sexiste și clasiste. „Hula” o constituie următoarea declarație a dlui Bănescu:

    „E un sofism foarte ieftin să spui că o fată de etnie rromă sau o fată care a abandonat școala sau o fată care trăiește cu părinții plecați în străinătate, care bineînțeles că intră într-o derivă morală, au ajuns în situația de a fi gravide din cauza lipsei de educație sexuală. Aceste cazuri care se invocă au în spate, de fapt, motive sociologice: abandon școlar, plecarea părinților în străinătate, lipsa de acces la informare virtuală, la Internet, în mediul rural, și, nu în ultimul rând, apartenența la o anumită etnie unde, după cum știm, viața sexuală se începe mult mai devreme.

    Într-adevăr, s-a prezentat astăzi o situație nefericită de a face educație sexuală în școli. Biserica Ortodoxă Română este de acord cu educația sexuală la nivelul unor ore de informare pe care le poate face profesorul de biologie sau dirigintele în legătură cu riscurile reale la care se pot expune tinerii care încep o viață sexuală prea timpuriu și dezordonată. De aici nu rezultă că în școlile românești este necesară o materie numită «educație sexuală» începând din clasele primare, unde avem copii inocenți total, până la clasele terminale. Este doar o ipoteză aceasta și o iluzie. Deoarece copilul are nevoie de Educație cu majusculă, și nu de educație sexuală intensivă.”
Nu intru în detalii despre subiectul educației sexuale – reiau, însă, mai jos un text al lui Silviu Dancu, din care reiese clar că spusele dlui Bănescu sunt susținute de un studiu UNICEF, și de alte studii științifice și sociologice.

    „Prin 2004 (când încă se mai putea!), s-a făcut un studiu. De către UNICEF (sper că e o instituție suficient de credibilă). Vedem acolo că aproape 25% (un sfert!) dintre familiile în care sunt fete acestea erau fost măritate între 12 și 18 ani. Dintre acestea, cca 20% dintre familii au chiar două fete căsătorite în acel interval de vârste.
    Dintre acestea, 39% sunt căsătorite fără acte. E o ameliorare, totuși, pt că în generația vârstnică (bunici), procentul de femei măritate fără acte era de 50,01%.

    Mai vedem că 13% dintre fetele măritate la acea vârstă au născut, că 10% au făcut chiar doi copii. Vedem că doar 7% au ales să facă un avort. Asta în contextul în care cca 80% sunt informate cu privire la metodele contraceptive (în mod interesant, fix avortul fiind - dpdv procentual - cea mai notorie metodă), dar mai vedem că aproape 60% dintre fete au folosit o altă metodă contraceptivă (am arătat că deși notoriu, avortul nu e mai deloc preferat).

    Astea pe fondul unei educații care nu trece în marea majoritate de liceu, în care femeile sunt în mare măsură casnice, iar veniturile sunt cu predilecție mici (cumva se explică pe fondul lipsei educației și specializării). Dar vorbim despre o viziune despre familie în care atât creșterea copiilor, cât și decizia cu privire la treburile gospodărești sunt percepute ca fiind aproape egal distribuite între bărbat și femeie.
În fine, vă las să vedeți singur studiul. Cert e că vorbim despre un anumit mod de viață, despre o percepție culturală cu privire la societate, educație, familie.”

Catalin Sturza / Referendum pentru România
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe

Total online: 2
Vizitatori: 2
Utilizatori: 0