25 Aprilie 19

"Trebuie să mergi pe cărbuni, şi să nu te arzi; să calci pe săbii, şi să nu te tai."

  • 13 Aprilie 19
  • Tineri
  • 0
    Omul care încarcă cu arme pe cel care poate să biruie luptând fără arme, nu-i dă nici un ajutor, ba, dimpotrivă, îi face o mare nedreptate acestui om; îl lipseşte de admiraţia lumii şi de strălucitoare cununi. Nu-I Iasă să-şi arate toată tăria lui, nici nu-i îngăduie să aibă o biruinţă răsunătoare. Căsătorind un om care poate să se ţină singur pe picioarele lui, îi pricinuieşti o pagubă şi mai mare. Îl lipseşti nu numai de slava dată de oameni, dar şi de răsplăţile pregătite celor ce trăiesc în feciorie. Pentru această pricină “este bine pentru om să nu se atingă de femeie”.
- Pentru care pricină, Pavele, îi îngădui atunci omului să atingă de femeie?
-  “Din cauza desfrânării”, răspunde Pavel. Mi-e teamă, continuă Pavel a spune, ca nu cumva urcăndu-te pe culmile fecioriei, să nu cazi în prăpastia desfrânării. Nu-ţi sunt atât de uşoare aripile, ca să te înalţi până la acea înălţime.
- Pentru ce te temi, pentru ce tremuri, fericite Pavele? Doar ei au ales aceste lupte, ei de buna lor voie s-au îndreptat cu deosebită râvnă spre frumuseţea fecioriei.
-  Da, mi-ar răspunde Pavel, aceştia au această râvnă pentru că nu cunosc câte greutăţi sunt pe calea fecioriei. Dar eu, care cunosc aceste greutăţi, care am dus această luptă, preget atunci când e vorba să sfătuiesc pe alţii să îmbrăţişeze nevoinţele fecioriei.

Extras din: Ioan Gura de Aur - Despre feciorie, Apologia Vietii Monahale, Despre cresterea copiilor - Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
Citate Ortodoxe

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0