25 Aprilie 19

Trebuie luată poziție! "Aţi văzut filmuleţul apărut astăzi în spaţiul public cu preotul de la Mănăstirea Cotmeana care înjură enoriaşii?"

  • 30 Martie 19
  • Actualitate
  • 0
    Postul Pastilor sau postul Nasterii Domnului reprezinta perioadele cand ispitele cresc exponential, smintelile si atacurile contra Bisericii se amplifica. De aceea atrag atentia ca o astfel de persoana care are iesiri de genul acesta (vom citi mai jos) ar trebui sa fie tinuta sub observatie in permanenta. Biserica lui Hristos este adevarat ca reprezinta un SPITAL, dar un spital pentru cei care vor sa o urmeze, nu pentru cei care se prefac ca o urmeaza.

    Revenind la cazul acestui subiect, ma uimeste cum de oamenii bisericii, credinciosii care sunt parte integranta in Biserica, NU au luat nici o atitudine reala contra acestui "preot", ci s-au multumit doar sa il asculte si poate sa dezaprobe ce tampenii spunea doar in mintea proprie, unul chiar si filmand scena... nu se face asa, nu asa suntem oameni ai bisericii! Va invit sa cititi mai jos doua pareri ale unor persoane diferite despre caz:

"Aţi văzut filmuleţul apărut astăzi în spaţiul public cu preotul de la Mănăstirea Cotmeana care înjură enoriaşii? Cei mai mulţi probabil că da.

Câţiva mi-au scris, comentat şi m-au îndemnat să iau o poziţie faţă de acest lucru. Evident îndemnurile erau de genul "vezi, mă, le-ai luat apărarea, uite de ce sunt în stare!"

Aşa că e normal să spun câteva lucruri, mai ales după ceea ce s-a întâmplat în această săptămână cu cazul preotului din Botoşani acuzat că a bătut un copil. Precizez că nu vreau totuşi să-mi transform pagina într-una care se ocupă numai cu astfel de lucruri :)

Unii au spus că poate fi vorba de o făcătură. Nu este adevărat, filmuleţul e veritabil. Iniţial mă gândeam că trebuie să fie ceva la mijloc, deoarece părintele care se aude prea citeşte ca pe prompter exact ceea ce vor să audă detractorii bisericii, un preot care face politică şi îndepărtează credincioşii:

- Mergeţi în pădure şi puneţi-vă ştreangul că vă aşteaptă iadul.
- Fiţi atenţi că vă dau peste vot şi vă scot dinţii!
- Reclamaţi-mă că n mi-e frică.
- Cui nu-i convine să mă spună lui Iohannis că mă cac în capul lui
- Nu aveţi un preot de Doamne-ajută, toţi sunt nişte nenorociţi.
- Nu vă place ce vă învăţ, nu mai veniţi aici!

Bun, să mergem mai departe. Să vedem despre cine vorbim. Este vorba de părintele Ioasaf Boiciuc. O primă informaţie pe care am aflat-o e că el este singurul preot din România care are permis de armă cu glonţ. Interesant, nu?

Mai departe, el este duhovnicul lui Carmen Şerban. Acest lucru a făcut ca în 2009 el să apară într-un videoclip de-al cântăreţei împreună cu cadre din mănăstire. Mai marii Bisericii s-au sesizat atunci şi i-au atras atenţia.

În 2013 preotul apărea în jurnalele de ştiri de la Pro TV şi Antena după ce a fost fugărit şi îmbrâncit prin biserică de o familie care voia să-i aplice o corecţie fizică după ce acesta nu a dorit să returneze înapoi banii primiţi pentru acatiste. Familia era nemulţumită că rugăciunile nu şi-au făcut efectul deşi au ţinut post şi s-au rugat aşa cum le-a spus părintele.

Tot despre părintele Boiciuc ştim că se ocupă cu exorcizări, e cunoscut în toată ţara. Unii enoriaşi spun despre el că "e cel mai bun exorcist din Europa". Cei care cred în aceste lucruri susţin că respectivii preoţi se luptă ei cu demonii celor posedaţi, iar uneori îşi pierd minţile dacă nu sunt suficient de puternici.

În mai 2015, un reporter de la Digi 24 a fost blestemat, ameninţat şi înjurat de preot după ce acesta l-a întrebat de ancheta penală deschisă pe numele său după ce familia nemulţumită din 2013 l-a acuzat la rândul ei că acesta a fost agresiv.

Bun, cam ăsta e contextul istoric. Mă bucur dacă aţi avut răbdare să citiţi până aici. Mergem mai departe?

Revenim în zilele noastre. În urmă cu doar 2 ore înainte de publicarea acestui text a apărut comunicatul Arhiepiscopiei Argeşului şi Muşcelului care a anunţat că l-a suspendat pe preot de la a mai oficia slujbe până la finalizarea anchetei.

Mai marii din Argeş spun că va fi dat afară dacă se va dovedi vinovat şi mai anunţă în comunicat că "Dorim să menționăm că, Părintele Stareț Ioasaf Boiciuc, se află de mai mult timp sub tratament medicamentos, din cauza unor suferințe mai vechi, fiind uneori sensibil la neputințele omenești"

Cum spuneam la început, filmuleţul e veritabil, acum nu se mai îndoieşte nimeni, probabil după ce aţi aflat acestea. Printre altele am aflat şi că filmarea e recentă, mai exact este de luni 25 martie de la slujba de praznicul Buna Vestire. În timpul slujbei zeci de oameni, cei mai mulţi aflaţi în pelerinaj, au ieşit afară la auzul cuvintelor, lucru care nu se vede pe filmuleţ. Cei rămaşi înauntru au fost probabil oameni de-ai locului.

Deci, ce concluzii tragem? Ştim că părintele a avut probleme în trecut, ştim că are un limbaj colorat şi uneori chiar agresiv. - Se pot folosi de aceste lucruri în campania pe care o au unii împortiva Bisericii? Se pot.
- Sunt şanse să fie prins pe o filmare înjurând în biserică dacă mergem acolo? Sunt.
- Era momentul oportun pentru a apărea acest filmueţ în spaţiul public pentru acest scop? Era.
- De ce era? Pentru că ştirea cu preotul bătăuş din Botoşani nu şi-a făcut efectul, mulţi ajungând să-şi pună întrebări dacă lucrurile au stat chiar aşa acolo.
- Preotíi sunt aleşi dintre noi oamenii? Sunt.
- Noi suntem toţi curaţi, frumoşi şi fără de greşeală? Nu, nu suntem.
- Deci de ce aşteptăm ca toţi preoţi să fie altfel?" - scrie jurnalistul Paul Gabriel Andrei pe un site social.

- SAU -

Iata opinia despre acest caz a jurnalistului Catalin Sturza: "Am văzut și eu filmarea de la mănăstirea Cotmeana care a început să circule pe net în seara asta. Dacă se dovedește a fi autentică, și dacă se dovedește a fi de acum (și nu păstrată și rostogolită pe piață la momentul oportun), astea sunt situațiile în care cu adevărat trebuie luată poziție (și eventuale măsuri canonice) și de către Biserică, și de către credincioși.

Și acestea sunt situațiile în care trebuie acceptată idignarea presei mainstream. Oricât de ipocrită ar fi această indignare; pentru că în realitate ea ascunde deseori exultare pentru căderea unui slujitor și „pleașca" de a putea ataca Biserica pe bune, și nu cu fake news-uri cusute cu ață albă (cum am văzut, de atâtea ori, în ultima vreme).

În vremuri de început de prigoană (pentru că tot am vorbit despre asta în postarea de mai devreme), astfel de ieșiri grave în decor, atât din punct de vedere pastoral, cât și moral nu fac decât să ofere muniție gratis tuturor detractorilor. Dumnezeu să apere Biserica și să lumineze ierarhii și credincioșii.

P.S.: Se pare că starețul se afla sub tratament medicamentos de ceva vreme, și a fost oprit de la slujire. Iarăși, lucrurile au nevoie de context și, ca de cele mai multe ori, „presa” care rostogolește știrea omite să ni-l ofere. În comentarii, câteva link-uri care oferă un context mai larg pentru acest caz."
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
Citate Ortodoxe

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0