21 Aprilie 18

Trăitorul Sfintelor Taine

  • 19 Decembrie 17
  • Minuni ale Sfintilor cu puterea lui Dumnezeu
  • 0
    Sfântul Grigorie Palama apare ca un munte luminos în Biserica Ortodoxă a secolului al XIV-lea. Nu a primit prenumele de “Teolog” de oameni. A primit însă într-o vedenie, de la Însuşi Dumnezeu, harul de a cunoaşte teologia şi s-a dovedit “apărătorul teologilor neapăraţi”.  
    S-a născut în Împărăţia Bizantină din cuvioşi şi virtuoşi părinţi. După înaltele studii în înţelepciunea laic, l-a atras viaţa monahală. În viaţa monahală se îndeletniceşte cu zel în cucerirea gândirii teologice şi în scurt timp se dovedeşte a fi de vârf trăitor al Sfintelor Taine dumnezeieşti.  
    În această zonă a căilor ascunse, a Tainelor Sfinte ale lui Dumnezeu, se va învrednici să aibă parte de mesaj ceresc, anunţând şi pe ceilalţi.  
    Într-o zi, în timpul rugăciunii, a avut o vedenie simbolică. Ţinea în mâinile lui un vas plin cu lapte, care începuse să se umple şi să dea pe-afară. După aceea laptele s-a făcut vin ales şi parfumat, continuând să se verse pe mâinile şi pe hainele lui, umplându-se de mireasmă. 
    Pe când se bucura de mireasma ce simţea şi gusta, un oarecare comandant plin de lumină, s-a oprit în faţa lui zicându-i:  
- De ce, Grigorie, nu dăruieşti şi altora această băutură aleasă, care izvorăşte din belşug? De ce laşi să se verse fără rost? Să ştii că este dar al lui Dumnezeu şi nu o să înceteze niciodată să izvorască.  
- Nu pot eu să dăruiesc o asemenea băutură, s-a scuzat sfântul iar pe de altă parte, îmi este frică că nu există oameni care să poată bea.  
- Şi, chiar dacă nu există, a continuat să zică comandantul luminos, tu însă să nu fi indiferent să o dăruieşti. Să nu ceri dar de la cei cărora au primit băutura. Lasă acest lucru în mâinile lui Dumnezeu.  
    Acestea zicându-le în fine, sfântul a rămas pentru multe ore scăldat în lumină sfântă. Preschimbarea laptelui în vin o explicase ca pe o sfântă încurajare pentru a trece din săraca învăţătură în cea dogmatică şi mai departe de cea cerească.  
    Într-adevăr, la scurt timp a urmat o erezie care se referea la cunoaşterea lui Dumnezeu şi a lumii necreate, Sfântul Grigorie, apărător al isihasmului, combătând ereziile lui Varlaam de Calabria.  
    În timpul ascezei sale, într-un munte al Veriei, a ajuns la neînţelegeri cu un cunoscut sihastru al lui, cu bătrânul Iov, în legătură cu rugăciunea neîntreruptă. Călugărul Iov susţinea că tipul acestei rugăciuni este adresat numai călugărilor, nu şi laicilor. 
    Sfântul Grigorie, în afară de faptul că menirea lui avea ca garant apostolia (“neîncetat să vă rugaţi”), s-a retras deoarece nu suporta vorba deşartă. 
    Mai târziu însă, când Iov stătea în chilia lui şi se ruga, vede un înger de lumină pe care îl aude spunându-i: 
- Nu pune deloc la îndoială, părinte, lucrul pe care l-a spus mai înainte Sfântul Grigorie, ci să crezi şi tu la fel şi să mărturiseşti. 

Extras din: Minuni ale Sfinţilor Îngeri / Tipărit cu binecuvântarea Prea Sfinţitului GALACTION 
Episcopul Alexandriei şi Teleormanului / Traducere din limba greacă: Ion Andrei Ţârlescu
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe
Colaboratori: www.ioanistrati.ro

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0