19 Septembrie 19

Traficul de persoane din Germania, o problemă

  • 03 Septembrie 19
  • Tineri
  • 0
    Puține femei din Europa de Est lucrează pe Geestemunder Strasse. Ele sunt îndepărtate la controalele poliției, când trebuie să prezinte pașapoartele, măsură menită de fapt să combată traficul de femei și prostituarea forțată. Acum, fetele „fac trotuarul” în sudul orașului Koln, ceea ce scade totuși tarifele și în nord.
    În 2007, Carolyn Maloney, congresman Democrat din New York și fondatoare a Human Trafficking Caucus (Comitetul împotriva traficului de persoane) din Congresul SUA, a scris despre efectele legalizării prostituției din paradisul jocurilor de noroc, Las Vegas. „Odinioară a existat credința naivă că legalizarea prostituției va îmbunătăți viața prostituatelor, va elimina prostituția din zonele în care aceasta fusese ilegală și, odată cu ea, și crima organizată de acolo. Ca toate poveștile, această idee s-a dovedit o iluzie.”
    Polițiștii germani din cartierele cu felinar roșu se plâng că abia dacă mai pot pătrunde în bordeluri să facă controale. Germania a devenit „centrul de exploatare sexuală a femeilor tinere din Europa de Est și sferă de atracție pentru crima organizată din toată lumea”, spune Manfred Paulus, polițist pensionat din orașul Ulm. El a lucrat ca detectiv și acum le avertizează pe femeile din Belarus și Bulgaria să nu se lase ademenite de traficanții din Germania.
    Din punct de vedere statistic, Germania nu are probleme cu traficul de persoane și prostituția. Conform Biroului Federal de Poliție (BKA), în 2011 au existat 636 de cazuri de „persoane traficate pentru exploatare sexuală”, cu o treime mai puțin decât cu 10 ani în urmă. 13 dintre victime aveau sub 14 ani și alte 77 sub 18 ani.
    În Germania există multe femei din țări UE „a căror situație sugerează că sunt victime ale traficului de ființe umane, dar e foarte dificil să găsești dovezi pe care să le poți prezenta în instanță”, spune raportul BKA. Totul depinde de mărturia femeilor, dar „nu există dorința de colaborare cu poliția și asociațiile de caritate, mai ales când e vorba de femei din Bulgaria și România”. Și când femeile îndrăznesc să spună ceva, mărturiile lor sunt „deseori retrase”.
    Codamnări tot mai puține. Uu studiu al Institutului Max Planck pentru Drept Penal Internațional afirmă că cifrele oficiale despre traficul de persoane spun „foarte puțin despre nivelul real al delicnvenței”.
    Conform unui raport despre traficul de persoane, prezentat de curând de Comisarul European petru Afaceri Interne Cecilia Malmstrom, există mai mult de 23.000 victime ale traficului de persoane în UE, și două treimi din ele sunt exploatate sexual. Comisarul suedez Malmstrom are indicii că bandele criminale își extind acțiunile. Totuși, numărul de condamnări este în scădere, pentru că poliția este depășită. Ea a somat Germaia să facă ceva în această problemă.
    Dar dacă legea prostituției îi ajută de fapt pe traficanți? Nu cumva legea a făcut să prolifereze prostituția și, odată cu ea, și traficul de persoane?
    Axel Dreher, profesor de politici de dezvoltare la Universitatea din Heidelberg, a încercat să răspundă acestei întrebări, folosind date din 150 țări. Numerele nu sunt precise, așa cum se întâmplă câd e vorba de prostituție și trafic de persoane, dar profesorul a putut să identifice un trend: acolo unde prostituția este legalizată, traficul de persoane este cel mai mare.  
    Majoritatea femeilor care vin în Germania și ajung să se prostitueze, nu sunt răpite de pe stradă și nici nu cred serios că „vor lucra într-o brutărie”. De obicei, ele sunt femei ca Sina, care se îndrăgostesc de un bărbat și pleacă după el în Germania, sau ca Alina, care știu că se vor prostitua, dar nu-și dau seama cât de îngrozitor va fi și nici că nu le vor rămâne bani din ce vor câștiga.
    Alte cazuri sunt și mai tragice. Televiziunea a prezentat într-un episod din serialul „Tatort”, numit „Fete de vâzare” (Wegwerfmadchen), filmat la Hanovra, cazul unor proxeneți care au aruncat într-un container de gunoi două fete rănite foarte grav după o orgie sexuală. După câteva zile, poliția din Munchen a găsit într-un parc o fată sumar îmbrăcată și rănită.
    Pivnița de pe Isar. O româncă de 18 ani a fugit dintr-un bordel. Le-a povestit polițiștilor că trei bărbați și două femei au abordat-o pe ulița di satul ei. Străinii i-au promis o slujbă ca bonă. Câd au ajuns la Munchen, au legat-o la ochi și au dus-o într-o pivniță a cărei ușă avea cifru.
    Pe un pat improvizat se afla o altă fată. Dincolo de zid se auzea un râu curgând. Polițiștii bănuiesc că pivnița se află într-o fabrică dezafectată de lângă râul Isar, care trece prin Munchen. Bărbații au violat-o și, când a refuzat să lucreze în bordel, au bătut-o.
    Polițiștii au fost sceptici la început, dar fata le-a dat numele proxeneților. Au fost arestați. Pentru că au refuzat să spună unde se află pivnița sinistră, ea nu a fost identificată încă și femeia a intrat într-un program de protecție a martorilor.
    Uneori, fetele sunt trimise chiar de către familiile lor, cum s-a întâmplat cu Cora, din Republica Moldova. E o fată de 20 de ani; poartă un hanorac și papuci de pluș cu niște ochi mari brodați. Cora locuiește acum într-un centru românesc de ajutorare a victimelor traficului de persoane. Psihologul Corei povestește că, în Moldova, atunci când o fată ajunge la 15-16 ani, frații sau tații le spun deseori: „ieși și tu și fă niște bani, târfo!”.
    Frații Corei au dus-o pe sora lor frumoasă și binecrescută la o discotecă din oraș. Trebuia doar să servească băuturi și acolo a cunoscut un bărbat ce avea prieteni în România. „Mi-a spus că pot să fac o grămadă de bani în discotecile din România”. Cora a plecat cu el, întâi în România, apoi în Germania.
    „Procesul de emancipare”. După ce a fost violată o zi întreagă în Nurmberg, a înțeles ce are de făcut. A lucrat la un bordel din Frauetormauer, unul dintre cele mai vechi cartiere de prostituate. Primea bărbații în camera ei, uneori și 18 ore pe zi. Și polițiștii erau clienți ai bordelului. „N-au observat nimic. Sau nu le-a păsat.”
    Bordelul a fost foarte solicitat în ajunul Crăciunului din 2012. Cora a declarat că proxenetul ia cerut să lucreze timp de 24 ore și că a tăiat-o pe față atunci când ea a refuzat. Rana a fost atât de serioasă, încât i s-a permis să meargă la spital. Un client al cărui număr de telefon îl avea a ajutat-o să fugă în România, unde Cora a depus plângere contra răpitorului. Proxenetul a sunat-o ulterior și a amenințat-o că o s-o prindă.
    În ciuda acestor povești, politicienii de la Berlin nu par să facă nimic. Acest lucru este cauzat de faptul că, în dezbaterea despre prostituție, o poziție ideologică corectă politic are mai multă greutate decât realitatea tristă. De exemplu, atunci când Universitatea de Științe Aplicate din Hamburg a organizat o conferință despre prostituție, un participat a spus că prostituția, ca „profesie recunoscută a comerțului sexual, trece printr-un proces de emancipare și profesionalizare”.
    Asemenea afirmații sunt șocante pentru Rahel Gugel, profesoară de drept. „E absurd, nu are nici o legătură cu realitatea”, spune ea. Ca specialistă în drept social la Universitatea BadenWurttemberg, Gugel a scris o dizertație despre dreptul prostituției și a lucrat pentru o asociație de caritate.
    Adepții legalizării prostituției spun că fiecare are dreptul să-și aleagă ce profesie vrea. Unele feministe spun că prostituția este parte integrantă din emanciparea femeii, pentru că ele ar trebui să poată face ce vor cu corpul lor. În practică, totuși, limita dintre prostituția forțată și cea voluntară este foarte neclară. Oare femei cum sunt Alina și Cora au făcut prostituție voluntar sau au fost forțate să o facă? „Este politic corect ca Germania să respecte decizia unei femei”, spune avocata Gugel. „Dar dacă vrei să protejezi femeile, nu așa trebuie să o faci [prin legalizarea prostituției - n. trad.].

Sursa: Legalizarea prostituției în Germania: un eșec / Reportaj Der Spiegel - Germania / în românește pentru antiprostituție.ro
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe