24 Februarie 19

„Toți avem, într-un fel sau altul, legături cu Securitatea” – ne spune dl Dacian Cioloș

  • 22 Ianuarie 19
  • Politica
  • 0
    „Toți avem, într-un fel sau altul, legături cu Securitatea” – ne spune dl Dacian Cioloș, ca reacție în fața acuzației lansate de istoricul Marius Oprea, că în spatele partidului condus de dl Cioloș se află un fost torționar notoriu al Securității (citatul exact: „există cel puțin o legătură între oricare dintre noi și Securitate”). Trei observații.

1. Pe un prim palier, informația lansată de dl Oprea (altfel, un istoric cu credibilitate, în spațiul public și victimă, el însuși, a fostei Securități) se referă la o legătură SPECIFICĂ – de filiație (sau descendență) a unei anumite formațiuni politice. Dl Cioloș o reinterpretează în felul următor: „toți ne-am ciocnit, la un moment dat, în troleu de un securist” sau „toți am stat, la un moment dat, la aceeași coadă cu un securist”. Or, să stai la aceeași coadă cu un securist nu e deloc pe același nivel cu a avea legături de filiație cu un torționar al fostei Securități ceaușiste.

2. Pe un al doilea palier, informația lansată de dl Oprea face trimitere la un „păcat originar” al unei anumite formațiuni politice. Dl Cioloș o reinterpretează în felul următor: „toți avem același păcat originar – al descendenței din fosta Securitate” (și spune explicit: „cei mai mulți români au colaborat sau au lucrat cu Securitatea”). Or, e ca și cum ai spune: dacă întreaga societate e alcoolică, nu e cazul să mai considerăm alcoolismul un viciu – și să vorbim despre alcoolism. Sau: dacă peste întregul oraș se întinde o caracatiță a mafiei și a colaboratorilor mafioților, nu e cazul să mai considerăm mafia drept criminală – și să mai vorbim despre caracatița crimei organizate.

    La același punct, dl Cioloș ne mai spune că suntem „prea suspicioși” – și că societatea noastră suferă de o „prea mare suspiciune”. Or, nu poți să suspectezi și să acuzi, în fiecare zi, „CIUMA ROȘIE” de la adversarii politici, pe linie genealogică (prin descendență din foști membri ai PCR) și să spui că e semn de suspiciune din partea celor care observă sau acuză „ciuma roșie” apărută tot pe linie genealogică (prin descendență din fosta Securitate) chiar la rădăcina formațiunii politice conduse de dl Cioloș (evident, nu scuz, în nici un fel, prin asta „ciuma roșie” de la adversarii politici.)

3. Pe un al treilea palier, informația lansată de dl Oprea face trimitere chiar la cei care, asemenea dlui Marius Oprea, au fost victime ale fostei Securități, și care NU AU COLABORAT în nici un fel cu Securitatea. Dl Cioloș o reinterpretează în felul următor: „toți am colaborat, într-un fel sau altul, cu Securitatea.” Or, acest fapt mi se pare a fi o MARE JIGNIRE față de miile de oameni care AU REFUZAT SĂ COLABOREZE cu fosta Securitate și care au fost victimele acesteia.

    Trei puncte specifice pe care nu am văzut ca dl Cioloș sau vreunul dintre colaboratorii domniei sale să le abordeze, în vreun fel, în urma afirmațiilor făcute de dl Oprea. Dintre acestea, punctul al treilea mi se pare cel mai grav – și nu aș fi scris despre subiect dacă nu ar fi fost punctul 3, de mai sus. Să reacționezi în acest fel e fie o mare stângăcie, fie e ceva mult mai rău. Și, în orice caz, mi se pare o mare JIGNIRE la adresa tuturor celor care NU au colaborat, în vreun fel, cu Securitatea, ba chiar au avut foarte mult de suferit de pe urma ei.

Sursa: Catalin Sturza
Foto: ActiveNews
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0