19 Octombrie 18

"Toate îmi sunt îngăduite, dar nu toate îmi sunt de folos"

  • 11 Noiembrie 17
  • Invatatura de Credinta
  • 0
Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel / Capitolul 6 / 12. Toate îmi sunt îngăduite, dar nu toate îmi sunt de folos. Toate îmi sunt îngăduite, dar nu mă voi lăsa biruit de ceva.

    Uite ce-i, frate, când este vorba de adevăr, să spui numai adevărul. Că viaţa nu-i la noi, că mai dai tu o ladă de aur să mai trăieşti un ceas.
    Dar eu, cât n-aş mai da când mor să-mi mai dea Dumnezeu un ceas să mă pocăiesc! Vezi cât este de scumpă viaţa? Dar dacă vrei să trăieşti în vecii vecilor, fă voia lui Dumnezeu, întoarce-te la pocăinţă şi fă fapte bune şi vei trăi în vecii vecilor, iar dacă nu, te aşteaptă muncă şi chin în vecii vecilor.
    Ferească Dumnezeu de asta! Ferească Dumnezeu! De aceea am spus să nu punem baza în oameni, Doamne fereşte, şi în cuvintele lor. Fiecare este o mână de ţărână întinată, în fundul unui mormânt.
    Du-te la cimitir să-mi areţi care-i împăratul şi care-i ostaşul; care-i ministrul şi care-i general. Du-te acolo, la cei care-au murit de 50-60 de ani. Acolo să-mi areţi tu unde-i mitra arhiereului, unde-i coroana împăratului, unde-i bastonul filosofului, unde-s galoanele generalului; arată-mi mie acolo, să vedem! Suntem egali cu toţii acolo. Suntem ţărână cu toţii acolo. Şi poţi să spui că nu-i un adevăr? Nu poţi spune, în veacul veacului.
    Iată ce suntem! Să nu nădăjduim în viaţa aceasta. Că pe toţi îi înşală viaţa asta şi îşi bate joc de toţi. Te duci în fundul iadului, dacă pui bază pe dânsa. Iar dacă în această puţină viaţă pe care-o mai avem, facem ceva pentru mântuirea sufletului, apoi cel care face aşa este cel mai înţelept om din lume. În puţină vreme, cât ţine viaţa – că-i o trecere, o vizită pe pământ – putem câştiga veşnicia, viaţa veşnică.
    De aceea nu trebuie să-ţi pui nădejdea în putregaiul ăsta de trup, sau în bani, sau în dregătorii, sau în cinste, sau în palate, sau în bogăţie, sau în ştiinţă, sau în meşteşug, sau în frumuseţe, sau în orice vrei; că toate-s nălucire.
    N-auzi ce cântă Sfântul Ioan Damaschin? Mare înţelepciune!
    Toate sunt mai neputincioase decât umbra, toate sunt decât visurile mai înşelătoare, într-o clipeală pe toate acestea moartea le apucă. Ci veniţi, iubiţii mei fraţi, răposatului să-i cerem odihnă de la Hristos şi sufletelor noastre mare milă. 

Extras din: NE VORBEŞTE PĂRINTELE CLEOPA Volumul 1
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe

Total online: 2
Vizitatori: 2
Utilizatori: 0