19 Noiembrie 18

Stiinta si "loteria cosmica"

  • 09 Martie 18
  • Stiinta
  • 0
    Un prieten agnostic îmi spunea: „Adevărul este că doar se întâmplă să fim pe o planetă norocoasă, se întâmplă să fim la depărtarea ideală de soare, pe o planetă cu câmp magnetic și cu o atmosferă bogată în oxigen. Dar nimic din toate acestea, dacă privești lucrurile în mod onest, nu e meritul vreunui creator, ci pur noroc la loteria cosmică.”
    Este imposibil să calculăm probabilitatea ca tot ceea ce este necesar pentru ca viața pe planeta noastră să existe în formele pe care le cunoaștem, să se fi întâlnit dintr-o întâmplare. Vă propun însă un exercițiu:
    Câte șanse sunt ca aruncând o monedă, să cadă una din cele două fețe? Răspunsul este: una din două.
    Dar câte șanse sunt să cadă aceeași față de mai multe ori consecutiv, sau, cu alte cuvinte, să avem un lanț de evenimente? Așadar, iată care este „loteria cosmică”: de câte ori și cât de des trebuie să aruncăm cu moneda pentru ca să cadă aceeași față de 100 de ori la rând? Răspunsul este: de mai bine de 300 de milioane de ori pe secundă timp de o mie de milioane de milioane de ani.
    Desigur că fenomenul vieții este mult mai complex decât atât, însă vă supun atenției un detaliu care face viața posibilă, și anume proteina și formarea ei. Proteina este formată dintr-un lanț sau mai multe lanțuri de amino-acizi. Amino-acizii sunt la rândul lor de două feluri: de stânga și de dreapta. Proteina, pentru a fi funcțională, este compusă numai din amino-acizi de stânga.
    Având aceste informații, iată care este „loteria cosmică”: probabilitatea de a obține un lanț de 100 de aminoacizi de stânga dintr-un amestec egal de amino-acizi de stânga și de dreapta pentru a forma o proteină biologică, este de 1 din 1.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.
    Dar acest număr care se referă numai la probabilitatea de a obține un lanț de amino-acizi de stânga; el nu are nimic de-a face cu ordinea lor. Fiecare poziție din lanțul nostru de 100 de aminoacizi poate fi ocupată de unul din cei 20 de amino-acizi diferiți care trebuie să fie aliniați într-o ordine specifică pentru a forma o proteină funcțională. Așadar, care este probabilitatea ca amino-acidul corect să ajungă în poziția 1 din lanț? Răspunsul este: o șansă din 20.
    Care este probabilitatea ca primele două poziții să fie ocupate corect? Răspunsul este: o șansă din 400.
    Așadar, iată care este „loteria cosmică”: probabilitatea de a avea cei 100 de amino-acizi așezați în poziția potrivită este de 10 la puterea 130, un număr imposibil de imaginat.
    Dar ca să ne facem totuși o idee: dacă avem un număr de 10 la puterea 21 de monede și le așezăm pe suprafața pământului, acestea îl vor acoperi în întregime cu un strat de circa 37 de metrii.
    Concluzie: afirmația că viața a apărut ca rezultat al unei „loterii cosmice” este una științifică, sau mai degrabă religioasă?

Sursa: Vlad Ardeias
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe

Total online: 2
Vizitatori: 2
Utilizatori: 0