19 Noiembrie 18

Smerenia parintelui Cleopa Ilie

  • 07 Aprilie 18
  • Parintele Ilie Cleopa
  • 0
Părintele Cleopa: Aista să se ducă unde va vedea un măgar, să-l fotografieze şi să scrie pe el Cleopa. Ai înţeles?
Sorin Dumitrescu: Părinte, omul acesta a venit din America ca să vă vadă...
P.C.: Ce să vezi la un putregai; un hârb de legat cu sârmă? Eu sunt un moşneag putred,
păcătos, rău! N-am nimica bun.
S.D.: Şi noi cum suntem atunci, dacă dumneavoastră ziceţi aşa?
P.C.: Voi sunteţi oameni mari, măi! Mă pun eu cu voi?
S.D.: Părinte Cleopa, am auzit că a venit primul ministru aici, ce a făcut?
P.C.: A venit să ceară un sfat. „Domnule prim-ministru, eu’s un putregai, un moşneag putred. Nu pot să sfătuiesc eu un prim ministru care conduce ţara...”. Dar el, nu şi nu, că „nu plec de aici până nu-mi dai sfat! Eu ştiu câte cărţi ai scris dumneata...”.
    „Domnule prim-ministru, n-am să-ţi dau eu un sfat, o să-ţi dea un sfat «Împăratul Cuvintelor». „Cine-i acesta?” „Sfântul Vasile cel Mare. Aşa îl numeşte Biserica: Ochiul Bisericii, Gura cea de foc a Duhului Sfânt şi Împăratul Cuvintelor. El a făcut şcoală în Alexandria şi în Atena cu un filosof Eubul. El, după ce a terminat studiile, a luat pe Sfântul Grigorie de Nazianz şi a plecat în pustie 13 ani, să aibă experienţă de viaţă pustnicească.
    Şi când a ieşit de acolo, a făcut acele vestite spitale, numite «Vasiliade», care erau spitale şi mănăstiri: un pavilion de călugări şi unul de bolnavi; dincolo – un pavilion de maici şi un pavilion de femei bolnave. Şi a venit Eubul la el, când era episcop în Cezareea Capadociei, şi i-a zis: «O, Vasile, am învăţat atâţia ani împreună la şcoală, să-mi spui mie care-i cea mai mare înţelepciune care păzeşte pe om de tot păcatul şi-l duce la Rai?» «O, Eubul, cea mai mare înţelepciune, care păzeşte pe om de tot păcatul şi-l duce la fericirea veşnică, este ca pururea să vadă moartea înaintea lui şi să aibă în minte pe «Doamne Iisuse».
    Şi i-am vorbit trei ore jumătate: „Domnule prim-ministru, vezi ţărişoara asta, România? E o ţară nici prea mare, dar nici prea mică; are vreo 20 şi ceva de milioane de suflete, dar suntem de origine creştin-ortodoxă de 2000 de ani. De origine apostolică”. „Cum?” „Stai să-ţi spun. La anul 104 au venit coloniştii romani în Ardeal, la Tapae, la Sarmisegetuza, să-l bată pe Decebal. S-a găsit la ei un opaiţ, care astăzi e la Muzeul Militar din Bucureşti – Opaiţul lui Zenovius, care e din aur şi are Răstignirea lui Hristos pe el.
    Dincoace, în Sciţia Minor, în Dobrogea, a predicat Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, fratele lui Petru; moare şi el răstignit. Şi iată ce vreau să vă spun: De la Nero până la Constantin cel Mare au pătimit şase milioane de martiri la Roma şi în Cartagina Africii.
    Deci, domnule prim-ministru, iată ce spun: să băgăm de seamă câtă legătură era între conducerea ţării şi conducerea Bisericii, de două mii de ani, de când suntem creştini...”.

Extras din: NE VORBEŞTE PĂRINTELE CLEOPA
Volumul 1
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe

Total online: 2
Vizitatori: 2
Utilizatori: 0