19 Octombrie 17

Acasă » Sfintii Parinti

Canonul 15 de la sinodul i-ii de la Constantinopol (861) poate oferi o legitimare canonică a schismei în anumite condiții?

 • Ieri
 • 96
    În ultima perioadă, unii clerici și mireni, care au întrerupt pomenirea episcopilor lor, după încheierea Sfântului și Marelui Sinod din Creta, au invocat Canonul 15 al Sinodului I-II de la Constantinopol desfășurat în anii 859 și 861. Dar ce afirmă, mai precis, acest canon?
    „Cele ce sunt rânduite pentru presbiteri, şi episcopi, şi mitropoliți, cu mult mai vârtos se potrivesc pentru patriarhi. Drept aceea, dacă vreun presbiter, sau episcop, sau mitropolit ar îndrăzni să se depărteze de comuniunea cu propriul său patriarh, şi nu ar pomeni numele acest ... Detalii... »

Cum este privit de sfinții părinți ai bisericii zelul lipsit de discernământ?

 • 15 Octombrie 17
 • 68
    În realitate, multe erezii și schisme cu care s-a confruntat Biserica de-a lungul veacurilor, cum ar fi nestorianismul, monofizitismul sau altele, ajungându-se până la diferite schisme din secolul al XX-lea, au fost produse de persoane evlavioase, cu atitudine zelotistă, de apărare a credinței. Din nefericire, evlavia sau râvna acestora, dacă nu este și rod al pocăinței personale, al smereniei și al curățirii de patimi, tulbură pacea Bisericii. De fapt, despre ce fel de apărare a credinței Bisericii mai poate fi vorba, când se încurajează dezbinarea, schisma și separarea de ... Detalii... »

Vinul si mancarea in exces

 • 08 Octombrie 17
 • 61
    A zis avva Antonie: socotesc ca trupul are miscare fireasca amestecata cu el, dar nu lucreaza de nu va voi sufletul, ci numai insemneaza in trup nepatimasa miscare. Este inca si alta miscare ce sta intru a hrani si a ingrasa trupul cu mancari si cu bauturi, din care fierbinteala sangelui zadaraste trupul spre lucrare. Pentru aceasta si zice Apostolul: nu va imbatati cu vin intru care este curvia.(2) Si iarasi Domnul in Evanghelie, poruncindu-le ucenicilor, zicea: luati aminte sa nu se ingreuieze inimile voastre cu satiul mancarii si cu betia. (3) Este inca si alta miscare la cei ... Detalii... »

Omul este un sîmbure şi un centru al întregii lumi pe care a zidit-o Bunul Dumnezeu în cer şi pe pămînt.

 • 26 Septembrie 17
 • 51
    Omul este acel sîmbure care este într-o strînsă legătură cu cele patru feluri de lumi pe care le-a făcut Dumnezeu în univers. El comunică cu toate existenţele neînsufleţite, adică cu regnul mineral, cu regnul vegetal, cu regnul animal, şi cu lumea cea mai presus de toate cele simţite a îngerilor, adică cu lumea gînditoare.
    Deci,el este centru al lumii văzute şi al lumii nevăzute.Omul,luat în ansamblu, cu trup şi cu suflet, este numit de Sfîntă Scriptură „mare" (Isus Sirah 3, 18).
    Iată ce spune Solomon: „Mare ... Detalii... »

CANON al Sfantului Vasile cel Mare impotriva AVORTULUI

 • 11 Septembrie 17
 • 310
    Acela care omoară fătul prin meşteşugire se supune pedepsei uciderii şi la noi nu este după subtilitatea expresiunii de făt format şi neformat; căci aici se osândeşte nu numai pentru cel ce se va naşte, ci pentru că şi pe sine s-a primejduit; căci mai de multe ori mor femeile în acest fel de încercări. Dar pe lângă aceasta se mai adaugă şi omorârea fătului, altă ucidere după intenţia celor ce îndrăznesc aceasta. Dar nu trebuie să se întindă pocăinţa lor până la moarte, ci să se primească după un termen de zece ani, dar vindecarea să se hotărască nu după timp, ci după chipul pocăi ... Detalii... »

RETRAGEREA DIN SCAUN. PIERDEREA SCAUNULUI PRIN LIPSĂ (NECANONICĂ) MAI MARE DE ŞASE LUNI DIN EPARHIE

 • 11 Septembrie 17
 • 344
    În privinţa gâlcevilor şi tulburărilor, cele ce se întâmplă în Biserica lui Dumnezeu, este nevoie să se hotărască şi aceasta: cu nici un chip să nu se aşeze episcop în biserica al cărei întâişezător trăieşte şi se află în demnitatea sa, decât numai dacă el de bunăvoie va renunţa la episcopie. Dar trebuie ca mai întâi cercetându-se canoniceşte (în conformitate cu Sf. Canoane) pricina celui ce urmează a fi izgonit in episcopie, să se ducă la capăt; apoi aşa, după caterisirea acestuia, să se promoveze altul în locul lui la episcopie. Iar dacă vreunul dintre episcopi, aflându-se in d ... Detalii... »

Viaţa Sfinţilor, drepţilor şi dumnezeieştilor părinţi Ioachim şi Ana (9 septembrie)

 • 09 Septembrie 17
 • 130
(Sfîntul Epifanie şi Sfîntul Ioan Damaschin, Cartea 4, pentru credinţă, cap. 15) 

    Sfîntul şi dreptul Ioachim a fost din seminţia lui Iuda, trăgîndu-şi neamul din casa lui David împăratul în acest chip: din neamul lui Natan fiul lui David s-a născut Levi, iar Levi a născut pe Melhie şi pe Pamfir; Pamfir a născut pe Varpafir, iar Varpafir a născut pe Ioachim, tatăl Născătoarei de Dumnezeu. Acesta petrecea în Nazaretul Galileii, avînd soţie pe Ana din seminţia lui Levi, din neamul lui Aaron, fiica lui Mathan preotul care a preoţit în zilele Cleopatrei şi a ... Detalii... »

Sfântul Efrem Sirul: Cum se biruie dracul curviei

 • 08 Septembrie 17
 • 284
    Nu numai prin departarea de bucate, ci si prin oprirea ochilor, ca sa nu vada desertaciuni, se surpa dracul curviei, ca în ochiul cel neînfrânat este preacurvia, dupa cum si Domnul a marturisit: «Amin zic voua, ca tot cel ce cauta la femeie spre a o pofti pe ea, iata, a preacurvit cu dânsa în inima lui» (Matei 5, 28). Pe aceasta preacurvie o dezradacineaza cel ce îsi are ochiul jos, iar sufletul catre Domnul; si cel ce si-a stapânit pântecele si-a stapânit si privirea. Caci cumplit vânzator este ochiul cel împrastiat, iar celelalte patimi dintru aceasta se aprind. Iar ... Detalii... »

Despre lenevire

 • 11 Iulie 17
 • 161
    Un frate a venit către avva Victor, cel ce petrecea întru tăcere în lavra lui, zicând: ce să fac părinte, pentru că mă biruieşte lenevirea? Zis-a lui bătrânul: această boală, fiule, este sufletească. Că precum celui bolnav de ochi, din cumplita durere, i se pare că vede lumină, iar celui sănătos i se pare că vede puţin, aşa şi cel slab la suflet, din puţintică trândăvie se slăveşte, părându-i că este mare lenevirea, iar cel sănătos cu sufletul, întru ispite se bucură mai mult.
 

BOTEZUL ERETICILOR SI SCHISMATICILOR. SUCCESIUNEA APOSTOLICA

 • 11 Iulie 17
 • 627
CANONUL 1 Cartagina - anul 256 (BOTEZUL ERETICILOR ŞI SCHISMATICILOR. SUCCESIUNEA APOSTOLICĂ)

    Iubiţilor fraţi, fiind noi întruniţi în sfat, am citit scrisorile trimise de voi în privinţa celor care cred că sunt botezaţi de eretici, ori de schismati­ci, şi vin la catoliceasca biserică, care una este, în care ne botezăm şi ne re-naştem. în privinţa cărora suntem încredinţaţi că şi voi înşivă procedând în acelaşi chip păstraţi tăria canonului Bisericii ecumenice. însă, fiindcă sunteţi în comuniune cu noi şi voiţi să cercetaţi aceasta din dragoste ob ... Detalii... »

Despre sinodul care a avut de gand sa ia hotararea ca preotii, diaconii si ipodiaconii sa ramana necasatoriti

 • 07 Iulie 17
 • 361
    Pafnutie, episcopul unuia dintre oraşele Tebaidei de sus, a fost un bărbat cucernic şi făcător de minuni, căruia în timpul prigoanei călăii i-au scos ochii şi pe care, mai târziu, împăratul Constantin l-a chemat deseori la el şi, cu dragoste i-a sărutat rănile.  
    Când episcopii au vrut să hotărască printr-un sinod în Biserică noul canon ca persoanele sfinţite: episcopii, presbiterii, diaconii şi ipodiaconii să nu vieţuiască împreună cu femeile cu care s-au căsătorit când erau încă mireni şi când au vrut să cerceteze aceasta în sinod, pomenitul episco ... Detalii... »

Lupta dracilor pentru a aduce razboi cu trupul contra omului

 • 07 Iulie 17
 • 181
    Luptat a fost odata avva Moise spre curvie foarte. Si nemaiputand sa sada in chilie, s-a dus si l-a vestit pe avva Isidor. Si l-a rugat pe el batranul ca sa se intoarca la chilia sa dar nu a primit, zicand: nu pot avvo. Si luandu-l cu sine l-a suit pe casa si i-a zis: ia aminte la apus. Si luand aminte, a vazut multime nenumarata de diavoli, tulburandu-se si galcevindu-se ca sa bata razboi. Zis-a lui iarasi avva Isidor: cauta si spre rasarit si ia aminte. Si a cautat si a vazut multime nenumarata de sfinti ingeri slaviti. Si a zis avva Isidor: iata acestia sunt cei trimisi sfinti ... Detalii... »
1 2 3 ... 7 8 »
Stirea zilei
 • Comentarii
 • Apreciate
 • Vizualizari
Sondaj
Evaluează site-ul meu
Total răspunsuri: 0
Retele Sociale
 • Google+
 • Facebook
 • Twitter