19 Martie 19

Semnificatia cuvantului ''dragoste''

  • 20 August 14
  • Stiri de interes
  • 0
Semnificatia cuvantului ''dragoste''

    Ce inseamna cuvantul dragoste ?

    -Limba greaca veche ,limba Evangheliilor, cunostea cel  putin trei cuvinte diferite care semnificau notiunea de “dragoste” . Astfel enumeram :
1. Pasiunea trupeasca ,tendinta naturala , estetica a sufletului uman  (erosul) ;
2. Bunatatea, apropierea sufleteasca, atractia reciproca (filia);
3. Unirea spirituala , bunatatea inimii (agape)
 

    Aceste 3 notiuni se disting prin vectorul lor moral : erosul este dragostea care rasare, caretinde spre inaltimi si care este directionata spre obtinerea obiectului dorit ; filia este dragostea care egalizeaza ,aceasta fiind posibila ,de fapt ,doar intre egali ,asa cum sunt prietenii ; agape este dragostea care coboara , dragostea jertfelnica .
   Haideti sa urmarim cu atentie , legat de acest subiect , gandurile foarte frumos expuse ale lui V.Frankl :”Dragostea este perceptia religioasa , evlavioasa a fiintei concrete, vederea in aceasta a unui principiu dumnezeiesc . Orice dragoste autentica , indiferent de felul in care o sesizeaza mintal cel impricinat , este, in esenta , un sentiment religios... Familia nu poate construe relatii bune fara Dumnezeu! Doar mergand pe in intampinarea lui Dumnezeu , iubindu-se unii pe altii prin dragostea pentru Creator , membrii familiei pot atinge fericirea autentica si deplinatatea vietii . Acest lucru este demonstrate de viata si confirmat de istorie . Prin credinta , pocainta , rugaciuni commune , educatia crestina a copiilor si dragostea reciproca , sotii tind catre scopul principal : Imparatia lui Dumnezeu .”
In crestinism se ofera aceasta cale de transformare a dragostei erotice . Aceasta este calea curatirii inimi de necuratia pacatoasa, in Biserica lui Hristos . In “Imnul iubirii crestine” scris de Apostolul Pavel  , IUBIREA CEA ADEVARATA este definite clar :
   “…Dragostea îndelung rabda; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuieste, nu se lauda, nu se trufeste. Dragostea nu se poarta cu necuviinta, nu cauta ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândeste raul. Nu se bucura de nedreptate, ci se bucura de adevar. Toate le sufera, toate le crede, toate le nadajduieste, toate le rabda. Dragostea nu cade niciodata. Cât despre proorocii - se vor desfiinta; darul limbilor va înceta; stiinta se va sfârsi; pentru ca în parte cunoastem si în parte proorocim. Dar când va veni ceea ce e desavârsit, atunci ceea ce este în parte se va desfiinta. Când eram copil, vorbeam ca un copil, simteam ca un copil; judecam ca un copil; dar când m-am facut barbat, am lepadat cele ale copilului. Caci vedem acum ca prin oglinda, în ghicitura, iar atunci, fata catre fata; acum cunosc în parte, dar atunci voi cunoaste pe deplin, precum am fost cunoscut si eu. Si acum ramân acestea trei: credinta, nadejdea si dragostea. Iar mai mare dintre acestea este dragostea." (I Corinteni 13, 1-13)

Editat: Denisa Grosu
Inspiratie: Cartea "Femeia si problemele ei", autor Dr. Dmitri Avdeev - Ioana Besedina


 

  Twitter   Delicious   Facebook   Digg   Stumbleupon   Mai multe   
  

 

Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe

Total online: 2
Vizitatori: 2
Utilizatori: 0