21 Aprilie 18

Se justifică existența unor tendințe schismatice în interiorul bisericii ortodoxe după sfântul și Marele sinod din Creta?

  • 13 Noiembrie 17
  • Sfantul si Marele Sinod din Creta
  • 0
    Nicidecum. În urma Sfântului și Marelui Sinod s-au lansat, în spațiul public, numeroase acuzații nefondate, cu privire la participarea delegației Bisericii Ortodoxe Române și cu privire la documentele semnate în cadrul Sfântului și Marelui Sinod, principala acuză fiind aceea că ierarhii ar fi semnat documente „eretice” și ar fi trădat astfel credința ortodoxă.
    De cealaltă parte, s-a afirmat, însă, ferm, că „documentele aprobate de Sfântul şi Marele Sinod nu formulează dogme noi, ci reprezintă o reafirmare a continuității în mărturisirea credinței ortodoxe a bisericii celei una, sfântă, sobornicească şi apostolească, adicăîn continuitate cu învăţătura de credinţă propovăduită de Sfinţii Apostoli şi de Sfinţii Părinţi ai Bisericii, în continuitate cu cele şapte Sinoade Ecumenice, dar şi cu Sinoadele ortodoxe care au urmat acestora, începând cu secolul al IX-lea şi continuând cu mileniul al II-lea, apărând credinţa ortodoxă în faţa unor învăţături greşite apărute mai ales în creştinismul apusean. Astfel, Sinodul din Creta a confirmat tradiția sinodală ortodoxă anterioară şi a recunoscut valoarea universală a altor sinoade de importanță majoră din istoria Bisericii Ortodoxe(inclusiv a Sinodului de la Iaşi din anul 1642)” (†DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Un pas important în practica sinodalității ortodoxe universale - Semnificația liturgică, pastorală și misionară a Sinodului din Creta, în  http:// basilica.ro/ un-pas-important-in-practica-sinodalitatii-ortodoxe-universale-semnificatia-liturgica-pastorala-si-misionara-a-sinodului-din- creta/). De aceea, întrucât nu poate fi vorba de trădare a credinței ortodoxe sau de documente „eretice”, nu sunt justificate atitudini schismatice.

Extras din: Despre Sfântul si Marele Sinod din Creta, 16-26 iunie 2016 
Editura Basilica Bucuresti- 2017
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe
Colaboratori: www.ioanistrati.ro

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0