24 August 19

Scandal la un botez din cauza unora care confunda Taina Botezului cu serviciile de la buticul din colt

  • 03 August 19
  • Actualitate
  • 0
    Când am citit titlul dat în spațiul public de catre trustul PRO am crezut că e o glumă, gluma insă s-a transformat în stupefactie când mi-am dat seama că de fapt este vorba de o intâmplare adevărată.
   Haideti să o luam cu inceputul, cu normalul, cu firescul ... atunci cand se botează cineva, acel moment, intradevar, este unul de bucurie, DAR există și un context deosebit în situația de fată. Acest botez se vrea a fi săvârșit în POST, perfect, botezul in situații excepționale se poate face și-n Săptămâna Mare, chiar de către tată sau altcineva, dar asta e o altă discuție. Petrecerea insă, "cumetria" in POST nu este un gest creștinesc nicidecum! Preotul acuzat de către familia copilului a avut dreptate, recomandând ca după Botez să nu se facă și petrecere cu muzică și dans.

Iata ce scrie intr-un articol adevarul.ro de acum 2 ani:

    >>Ca urmare a confuziei existente pe alocuri în privinţa săvârşirii Tainei Botezului în perioada postului, Arhiepiscopia Tomisului reaminteşte rânduielile canonice ale Bisericii Ortodoxe referitoare la acest subiect.
    „Postul, ca mijloc de întărire spirituală a celui credincios, se desfăşoară după anumite reguli ascetice, care presupun îndepărtarea temporară de la bucurii şi plăceri ale vieţii, îngăduite de Dumnezeu, în scopul dobândirii discernământului şi înfrânării necesare progresului spiritual al omului. Astfel, printre acestea segăseşte şi regula opririi de la petreceri, ca unele care, prin plăcerea diverselor preparate culinare şi veselia muzicii şi a dansului, contrastează cu atitudinea ascetică a postului.
    La rândul lor, slujbele bisericeşti ale Sfintelor Taine (cum sunt Botezul şi Cununia) sunt mijloace duhovniceşti prin care omul primeşte binecuvântarea şi harul lui Dumnezeu, în momente importante ale vieţii sale. Cum însă bucuria ocazionată de aceste slujbe se manifestă şi prin participarea credincioşilor la agape care au caracter de petrecere, Biserica a rânduit ca, în perioada postului, aceste slujbe să urmeze anumite reguli care să nu pună în contradicţie rânduiala ascetică a postului cu strălucirea şi bucuria duhovnicească evenimentului respectiv.
    Astfel, în privinţa Cununiei, Biserica a rânduit să nu fie săvârşită în post (Canonul 52 al Sinodului din Laodiceea), deoarece bucuria firească a întemeierii unei familii, manifestată şi prin agapa de după slujbă, contrastează puternic cu caracterul ascetic al postului. Doar în cazuri deosebite, episcopul locului poate acorda dispensă cu privire la săvârşirea slujbei în sine, dar cu condiţia ca după slujbă să nu se facă petrecere, spre a se păstra rânduiala postului“, arată teologii de la Arhiepiscopia Tomisului.
    Preoţii spun că în privinţa Botezului există două canoane specifice. Primul stabileşte că Botezul nu se săvârşeşte în timpul Postului Mare, exceptând situaţii urgente, după cum spune textul: „fără numai de a fi nevoie; atunci se poate boteza chiar şi în Săptămâna Mare” (Canon 156, Pravila de la Târgovişte, 1665). Al doilea canonstabileşte că Botezul, fiind uşa de intrare în creştinism, nu se poate opri nici în timpul postului, dar se face cu respectarea rânduielii postirii (Canonul IX, 25 al Sf. Simeon al Tesalonicului).
    „Prin urmare, în timpul posturilor, slujba Botezului se poate oficia, cu condiţia respectării rânduielii ascetice a postirii. O eventuală organizare, după slujbă, a unei agape, trebuie să respecte rânduiala mesei de post, fără a îmbrăca aspectul unei petreceri vesele, cu muzică ce contravine atmosferei duhovniceşti a postului şi preparate culinare ce desfată plăcerile trupului.
    Este esenţial ca intrarea în creştinism a unui prunc să se facă prin respectarea rânduielilor creştine, care, în esenţa lor, constituie un ansamblu de valori educaţionale pentru desăvârşirea spiritului. Aşa cum ştim, rolul părinţilor este decisiv în educarea copiilor. O educaţie bună va înnobila spiritual familia, în vreme ce carenţele educaţionale ale părinţilor pot genera pagube majore în viaţa copiilor.
    Scriptura atrage atenţia în două locuri asupra acestui risc educaţional. Mai întâi cartea Ieşirea, cap. 34, v.7 scrie că Dumnezeu . Apoi, cartea Ieremia, cap. 31, v.29 relatează despre carenţele educaţionale astfel .
    În concluzie, nu se cuvine intrarea cuiva în creştinism, pentru a deveni trăitor în Hristos, fără a respecta principiile educaţionale ale acestuia“, consideră oamenii Bisericii. <<

    În clipul distribuit de ProTV observăm doua persoane care au venit la Biserică cu un copil pentru a fi botezat dar care habar nu au ce inseamnă Biserica, credința, invațătura Bisericii, Sfânta Scriptură....in fond, nimic din ceea ce reprezintă Sfânta Taină a Botezului.
    Preotul acuzat de către cele doua persoane din clip, a cerut ceva perfect de bun simt și în conformitate cu invătătura Bisericii milenara. Anume că, Botezul se poate face oricând dar petrecerea nu din pricina postului.
    Dragii mei, in post ne rugăm mai mult, mâncam mai puțin, nu ne distrăm, facem mai multă milostenie ... ori dacă nu ști nici macar atat și mai ai tupeul sa faci atâta caz la televizor, făcându-te și de râs în fața oamenilor cu adevărat informați, înseamnă că nu mai ești de mult în Biserică, adică nu mai faci de foarte mult timp parte din viața Bisericii, ceea ce e cel puțin trist ...

P.S. Un răspuns similar cu al nostru îl avem și pe site-ul Mitropoliei Moldovei, Doxologia.ro, unde un preot este întrebat:

"Buna ziua, părinte. Îmi cer scuze pentru deranj, dar am o intrebare oarecum importanta.... Niște prieteni de-ai soțului vin din Franta să iși boteze copilul. Au vorbit cu un preot de la noi din oraș, ortodox bineinteles, și a spus ca îl poate boteza pe micuț in 9 august. Postul ține pânâ în 15 august, daca stiu bine. Se poate asa ceva? Eu din cate stiu nici nunti nici botezuri nu se pot face. Va intreb din cauza ca eu sunt nasa baiatului si nu stiu cat e de bine nici pt baiat sa i se faca botezul in post."

Răspunsul părintelui fiind clar "Personal nu văd nici o problemă ca botezul să fie făcut la data stabilită, având în vedere că vin din Franța pentru acest lucru și că probabil nu pot sta multă vreme. Spre deosebire de nunți botezul poate fi oficiat și în perioada postului. Botezul în sine nu contravine postului. Ceea ce ar contraveni postului at fi o eventuală „cumătrie”, adică petrecerea de după botez. Faptul că părintele a programat botezul în ziua de duminică (9 august) este cu atât mai bun. Celui mic nu are de ce să nu îi fie bine. Mai bine botezat, uns cu Sfântul și Marele Mir și împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului în post, decât să mai stea o perioadă departe de aceste Sfinte Taine.
    Prin urmare faceți botezul așa cum se cuvine la data stabilită însă vă recomand să nu faceți petrecere după botez. Acest lucru cu adevărat nu ar fi creștinesc, din contră este un păcat și nu ar fi deloc benefic pentru voi! În rest, bucură-te de viitorul tău fin și nu uita că a fi nași, pentru tine și soțul tău, este o răspundere foarte mare în plan duhovnicesc."
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe