19 Noiembrie 18

Rugaciunea in insingurare

  • 06 Martie 18
  • Invatatura de Credinta
  • 0
    Zic Sfinţii Părinţi, ne trebuie o însingurare în sine cu care te poţi ruga şi în mijlocul Bucureştiului şi în Gara de Nord. Pot să fie o sută de trenuri lângă mine, dacă eu m-am însingurat în sine şi m-am pogorât cu mintea în inimă, eu nu mai aud cele din afară.
Ai văzut pe avva Ioan Colov în Pateric. El făcea funii. Şi a venit un cămilar să-i cumpere lucrul mâinilor lui şi îl aştepta la poartă, ca să-i aducă funiile pe care le lucrase bătrânul şi i le dădea de le vindea şi îi aducea pâine de la Alexandria. Dar bătrânul, dacă avea lucrarea minţii şi a inimii, dacă avea altă lucrare, când intra uita că trebuie să ducă funiile. Cămilarul aştepta la poartă şi bătrânul nu mai venea să-i aducă funiile. Acela striga din nou: „Părinte, adu-mi lucrul de mână să ţi-l vând ca să-ţi aduc pâine". Cămilarul aştepta ceasuri întregi, iar bătrânul avea mintea la cer. Şi ca să nu uite bătrânul să ducă funia, a început să spună aşa: „Funie, cămilă. Funie, cămilă. Funie, cămilă". Şi a auzit un  bătrân şi l-a întrebat:
- Ce zici, avvo?
- Fiule, lucrarea dinăuntru nu mă lasă să ţin minte că trebuie să duc funiile astea. Şi zic şi eu „funie şi cămilă", că mă tem să nu uit că trebuie să duc funiile acestea până la poartă.
    Şi s-a dus zicând „funie, cămilă, funie, cămilă":
    - Na-ţi-le, mă, că mi-ai făcut de lucru cu cămila şi cu funiile tale!
    Ai văzut ce era în ei? La dânşii lucrarea aceasta pătrunsese înăuntru şi cele din afară nu îi interesau.
Uitau de acestea. Lucrarea duhovnicească îi făcea să fie înaripaţi, pururea în comuniune cu Dumnezeu.
Asta - gândul la ce să mănânce sau ce să bea - era pe linia a nu ştiu câta la dânşii. Şi de aceea spun, însingurarea în sine este a te coborî cu mintea în inimă oriunde şi a putea să te însingurezi între patru pereţi ai tăi în orice parte a lumii, în oraşe chiar. Ba îmi spunea unul că atunci când a trăit în oraş mai tare era cercetat de Duhul Sfânt, pentru că se gândea la cei din pustie: „Măi, ce fericiţi aceia, cutare!".

Extras din: NE VORBEŞTE PĂRINTELE CLEOPA 17
Carte tipărită cu binecuvântarea Î . P . S . TEOFAN Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei
EDITURA MĂNĂSTIREA SIHĂSTRIA 2010
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe

Total online: 2
Vizitatori: 2
Utilizatori: 0