20 Iunie 19

Radarul ocular…

  • 07 Iunie 19
  • Tineri
  • 0
    Făcând referire la casetele cu filme porno şi sexy, doi sexologi francezi îi educă pe tineri: „Este periculos să vezi casete din adolescenţă? Asta poate să aibă repercusiuni asupra sexualităţii viitoare? Nu, atâta timp cât ştim că acolo e vorba de o mică parte din dragoste, atâta timp cât caseta nu devine indispensabilă pentru raporturile de cuplu, atâta timp cât este doar un joc distractiv între colegi şi pentru «a învăţa»”. 
    Consider că o astfel de perspectivă va vătăma nu numai ochii, ci şi minţile şi inimile tinerilor. Vechiul proverb „Spune-mi cu cine eşti prieten ca să-ţi spun cine eşti” poate fi adaptat astfel: „Spune-mi la ce priveşti ca să-ţi spun ce fel de om eşti…”
 
*

    Patriarhul Serbiei este un om cu viaţă sfântă. Trăieşte extrem de simplu şi „ştie să facă multe treburi. Prin mănăstiri a deprins să coasă, să cârpească, să spele, să confecţioneze şi să repare încălţămintea, să lucreze pământul, să altoiască pomi, să lege şi să ferece cărţile, să repare clădiri şi diferite aparate şi anexe”.
    Una din ideile sale de bază este că slujitorii altarului trebuie să ducă o viaţă de înfrânare, nu o viaţă luxoasă, şi să împărtăşească lipsurile turmei pe care o conduc. El nu este doar un teoretician al acestei idei, ci este întâiul ei practicant. Ca un exemplu, el refuză să meargă cu maşina dacă nu este absolut necesar. Belgrădenii îl pot întâlni pe stradă, în autobuze, în tramvaie…
    Odată, după o şedinţă a Sfântului Mare Sinod al Bisericii Ortodoxe Sârbe, patriarhul Pavle, „când ieşi din Palatul Patriarhiei, zări parcate o mulţime de automobile mari, negre. Întrebă:
    - Ale cui să fie atâtea automobile luxoase?
    - Ale episcopilor noştri, Sfinţia Voastră! Au venit cu ele la şedinţa Sinodului - răspunse preotul care-l însoţea.
    - O, vedea-i-ar Dumnezeu, cu ce ar fi mers dacă nu ar fi depus votul sărăciei?!”
    Am făcut această introducere ca să îl cunoaşteţi pe patriarhul Serbiei, Pavle… Un ierarh care se străduieşte să meargă pe urmele Sfinţilor Părinţi…                                          
    Nu despre sărăcie sau bogăţie vreau să vă scriu acum, ci despre alt subiect. Era nevoie însă să precizez de ce patriarhul sârb evită să meargă cu maşina mică, preferând să folosească mijloacele de transport în comun. La un moment dat, patriarhul trebuia să plece cu diaconul său să facă o slujbă în biserica din Banovo brdo.
    - „Cum vom merge? Cu automobilul? - întrebă diaconul. 
    - Cu autobuzul! - răspunse patriarhul cu hotărâre.
    - E aglomeraţie, e înăbuşitor în autobuz, şi nici nu-i aproape...
    - Mergem! - zise din nou scurt Sfinţia Sa.
    - Dar... - mergând în urma sa, diaconul avansă un argument nou, major - Sfinţia Voastră, este vară, multă lume merge la Ada Ciganlija (cel mai vestit ştrand), autobuzele sunt pline de lume despuiată. Nu e potrivit...
    - Ştiţi, părinte - se întoarse patriarhul Pavle -, fiecare vede ceea ce doreşte!”
    Întâmplarea aceasta mi-a adus aminte de o istorioară din Pateric: „Odată preotul Schitului a mers la arhiepiscopul Alexandriei pentru o trebuinţă bisericească. După ce s-a întors şi a venit la Schit, îl întrebau fraţii, zicând: «Cum ai umblat, avvo? Ce ai văzut în oraş?». Răspuns-a lor: «Eu, fraţilor, altă faţă de om n-am văzut în cetate, decât pe arhiepiscopul». Iar ei, auzind aceasta, se minunau şi, după acest cuvânt al lui, au început toţi fraţii foarte tare a păzi acel obicei, adică a-şi păzi ochii lor de vederile nefolositoare”.
    Iată oameni duhovniceşti… Aflându-se în mijlocul lumii, unul pentru ani de zile, unul pentru o scurtă vizită, au ştiut să îşi păzească privirile de imagini smintitoare.
    Vrem să ne mântuim, dar nu ne păzim nici mintea, nici ochii, nici auzul… Stăm şi ne uităm pe stradă la toate afişele şi reclamele smintitoare, femeile se uită după bărbaţii macho, bărbaţii se uită după fetele cu pieptul bogat şi picioarele frumoase… Unii stau cu orele la televizor sau pe net, desfătându-şi privirile cu imagini erotice. Alţii se uită cu nesaţ la reviste de specialitate… Cum să avem minţile curate?
    Avva din Pateric, ca şi patriarhul Serbiei, ne învaţă să ne păzim ochii… Pentru că ce ne intră în ochi ne intră în suflet… Şi, o dată focul poftei aprins, nu se stinge uşor… Degeaba vrem să scăpăm de patima desfrâului, dacă nu ne păzim ochii. Dacă nu ne păzim auzul. Dacă nu ne păzim chiar mirosul… Dacă nu ne păzim mâinile. Dacă nu ne păzim trupul. E de ajuns să lăsăm o poartă a simţurilor deschisă, şi duşmanul intră în cetate.
    Cât de mare era Constantinopolul, şi ce ziduri groase avea… O singură poartă a fost deschisă mişeleşte. Şi pe ea a intrat duşmanul. Iar Constantinopolul a căzut în faţa musulmanilor prigonitori ai lui Hristos… Şi nu s-a mai ridicat până în zilele noastre… 

Nota site: "Patriarhul Pavle al Serbiei este unul dintre cei mai de seama patriarhi pe care i-a avut Biserica Ortodoxa in ultimele secole.

    Preafericitul Pavle a fost internat in spital in iarna anului 2007, prezentand probleme de inima si embolie pulmonara (pneumonie). Petrecand in spital aproape un an, in luna octombrie 2008, patriarhul a cerut Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Sarbe sa ii aprobe retragerea din functie, insa Sinodul nu a refuzat acest lucru, hotarand ca va ramane patriarh pana la moarte. Acelasi lucru a fost hotarat de Sfantul Sinod si in sedinta din data de 17 mai 2009. Cata vreme a stat in spital, ca si inainte, patriarhul Pavle s-a impartasit zilnic si a citit din Molitfelnic si din Sfanta Scriptura.

    Preafericitul Pavle, arhiepiscop de Peci, mitropolit de Belgrad si Karlovat si patriarh al Bisericii Ortodoxe Sarbe a trecut la Domnul in ziua de 15 noiembrie 2009, duminica, in Spitalul Militar Universitar din Belgrad, dupa ce s-a impartasit. Guvernul Serbiei a stabilit trei zile de doliu national in memoria patriarhului Pavle.

    Trupul sau a fost asezat in Catedrala Sfantul Mihail, din Belgrad. Odata asezat in biserica patriarhala, zeci de mii de oameni au putut sa vina si sa ia ultima binecuvantare de la vrednicul patriarh, sarutandu-i mana. Potrivit dorintei patriarhului, oamenii au fost rugati sa nu depuna coroane de flori, ci sa aprinda o lumanara, iar restul de bani sa ii doneze bisericii inchinata Sfantului Sava al Serbiei, pentru finalizarea lucrarilor.

    Sfanta Liturghie a fost savarsita in Biserica Sfantul Mihail, in ziua de 19 noiembrie, avandu-l ca protos pe patriarhul ecumenic Bartolomeu, iar slujba de inmormantare a fost savarsita in curtea Catedralei Sfantul Sava.

    Patriarhul Pavle al Serbiei a fost inmormantat in ziua de 19 noiembrie 2009, in curtea Manastirii Rakovica, aproape de biserica inchinata Sfantului Arhanghel Mihail, aflata nu departe de Belgrad. In acelasi loc a fost inmormantat si patriarhul Dimitrie al Serbiei, trecut la cele vesnice in anul 1930." - conform crestinortodox.ro .

Extras din: Danion Vasile - TINERII ŞI SEXUALITATEA  Repere pentru mileniul trei
Editura Egumeniţa Galaţi, 2007
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe