24 Februarie 19

Principe intre crestini cel mai viteaz si cel mai ager

  • 24 Septembrie 14
  • Istorie
  • 1

„Principe între creștini cel mai viteaz și cel mai ager”, asa l-a considerat in scrierile sale - istoricul german Leunclavius.

    La 23 septembrie 1386, incepe domnia lui Mircea cel Bătrân în Țara Românească (până la 31 ianuarie 1418); în timpul domniei sale se pun bazele principalelor instituții feudale ale statului. Mircea a domnit peste Valahia timp de 32 de ani , intre 1386 si 1418.
    Pe plan intern, domnitorul s-a dovedit un bun gospodar, prin măsurile economice înțelepte pe care le-a luat, și un adevărat creștin, lăsând în urma sa mai multe lăcașe de cult. Pe lângă succesele militare, Mircea a fost un strălucit diplomat, atât în relațiile cu Ungaria și Polonia, cât și cu Imperiul Otoman, căruia i-a determinat o bună bucată de timp situația internă. Reușind să împiedice în mod eficient expansiunea otomană în nordul Dunării, Mircea cel Bătrân devine o figură proeminentă a luptei creștinilor din Balcani.
 

    El este numit "mare voievod si domn... stapanind si domnind peste toata tara Ungrovlahiei si al partilor de peste munti, inca si spre partile tataresti si Almasului si Fagarasului, herteg si domn al Banatului Severinului si de amandoua partile pe toata Podunavia, inca si pana la Marea cea Mare si singur stapanitor al cetatii Darstorului".

    Epoca lui Mircea a beneficiat de o atenţie largă a specialiştilor în istorie şi disciplinele conexe, elaborându-se un important număr de lucrări în acest sens. Chipul domnitorului a figurat şi pe stema judeţului Durostor, în perioada interbelică, ca simbol al stăpânirii sale pe acel teritoriu.

    Voievodul muntean a fost evocat de-a lungul vremii în literatură (Grigore Alexandrescu - „Umbra lui Mircea. La Cozia” în 1844, Dimitrie Bolintineanu „Viaţa lui Vlad Ţepeş Vodă şi Mircea cel Bătrân” în 1863 şi poezia „Mircea cel Mare şi solii”, Mihai Eminescu - „Scrisoarea III” în 1881, D. Ciurezu - „Noaptea-n miez la mănăstire”, Eugen Jebeleanu - „Cozia”, Ion Brad - „Epitaf la mănăstirea Cozia”, Victor Tulbure - „Mircea”, Ioan Alexandru - „Imnul lui Mircea cel Bătrân”, Dan Ioan - „Cavalerii Ordinului Basarab”), sculptură (statui în Piaţa Centrală din Târgovişte, în Piteşti, Turnu Măgurele, Tulcea, Bucureşti, Constanţa), pictură (în special frescele ctitoriilor), film (Sergiu Nicolaescu - „Mircea” în 1989). De asemenea, o serie de instituţii de învăţământ (colegii naţionale din Constanţa şi Râmnicu Vâlcea, Academia Navală din Constanţa ce administrează şi bricul Mircea etc.), străzi, pieţe şi cartiere poartă numele marelui domnitor.

Citeste mai multe despre marele voievod pe enciclopediaromaniei.ro

   
 
 
 
Lasa un comentariu
avatar
avatar
0 Spam
1
Titlul ales este extraordinar si un subiect cu adevarat deosebit,despre domnia lui Mircea cel Bătrân în Țara Românească,un articol foarte reusit si de interes pentru orice roman,multumim si cele mai sincere felicitari pentru acest articol!
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe

Total online: 5
Vizitatori: 5
Utilizatori: 0