21 Septembrie 19

Politica greșită a Berlinului privitor la legalizarea prostituției

  • 08 Septembrie 19
  • Politica
  • 0
    După părerea lui Gugel, multe femei prezintă riscuri emoționale sau economice. Există dovezi că un număr mare de prostituate au fost neglijate sau abuzate în copilărie. Studiile arată că multe dintre ele pot fi considerate traumatizate. Prostituatele suferă de depresie, tulburări anxioase și dependețe [de droguri] la o rată mult mai mare decât cea din populația generală. Majoritatea prostituatelor au fost violate, multe în mod repetat. Studiile spun că prostituatele ar renunța imediat la meseria lor, dacă ar putea.
    Desigur, există și femei care declară că mai degrabă și-ar vinde corpul decât să aranjeze mărfuri pe raft. Dar totul arată că ele reprezintă o minoritate, una foarte bine reprezentată vocal de patroane de bordel cum este Felicitas Schirow.
    Politica germană are o abordare greșită, spune prof. Gugel. Pentru a proteja femeile, explică ea, prostituția trebuie limitată și clienții pedepsiți. Ea este o voce singuratică în Germania.
    În Europa și alți oameni gândesc ca prof. Gugel. Alte țări care au avut aceeași politică în trecut, acum au altă abordare, exemplul Suediei. Cu doi ani înainte ca Germania să legalizeze prostituția, Suedia a procedat invers. Activista Kajsa Ekis Ekman încearcă să convingă restul Uniunii să-i concureze țara. Ea a scris o carte despre viața prostituatelor și de atunci călătorește în toată Europa pentru a convinge oamenii să lupte împotriva traficului de persoane.
    Ekman a ajuns cu campania sa la KOFRA, un centru pentru femei din Munchen. Ekman e scundă, blondă și foarte energică. Stă pe un scaun de lemn și e atât de grăbită să vorbească încât cafeaua se răcește în fața ei.
    Ca studentă la Barcelona, Ekman a avut o colegă de cameră care era prostituată. Ea a văzut cum proxeneții le exploatau pe femei. „Când am văzut ce pățește colega mea de cameră, mam implicat în lupta contra prostituției”. Ajunsă în Suedia a fost surprinsă de o dezbatere despre amorul liber și autodeterminarea prostituatelor. „Eu văzusem altceva la prostituate”, povestește Ekman.
    Pedepsirea clienților, nu a prostituatelor. În 1999, cumpărarea de servicii sexuale a devenit ilegală în Suedia; europenilor nu le-a venit să creadă. Pentru prima oară clienții erau pedepsiți, și nu prostituatele.
    „Prostituția înflorește acum în întuneric”, a scris atunci influentul ziar german Frankfurter Allgemeine Zeitung, adăugând că „pentru mișcarea feministă din Suedia legea reprezintă o înfrângere” și speculând că „feminismul dogmatic” a lucrat intens. O societate care vrea să se elibereze de falsa pudoare îi poate pedepsi pe bărbații care merg la prostituate? Da, poate, spune Ekman, citând succesul din țara ei, unde tot mai puțini bărbați merg la prostituate. „Înainte de această lege, unul din 8 bărbați mergea a prostituate; de atunci numărul a scăzut la 1 din 12”.
    Mai există prostituate în Suedia, dar numărul străzilor cu asemenea comerț a scăzut la jumătate. Numărul de prostituate a scăzut de la 2500 la 1000-1500. Proxeneții aduc femei din Europa de Est și campează la marginea orașelor, dar această afacere nu mai produce mulți bani. Criticii spun că prostituția din apartamente și cea de pe internet au crescut și că unii bărbați se duc la bordelurile din țările baltice sau estice.
    Legea suedeză nu se bazează pe dreptul prostituatelor de a lua decizii, ci pe statutul egal al bărbatului cu femeia, prezent atât în constituția germană cât și în cea suedeză. Argumentul, mult simplificat, este acela că prostituția reprezintă o exploatare și că întotdeauna balanța puterii va fi dezechilibrată. Faptul că bărbații pot cumpăra femei pentru sex, spun suedezii, cimentează preconcepția că femeile nu ar fi egale bărbaților.
    „Pimp My Bordello”. Suedia îi pedepsește pe clienți, proxeneți și traficanții de persoane, nu pe prostituate. Abordarea are scopul să scadă cererea de servicii sexuale pe bani și să facă afacerea neprofitabilă pentru traficanți și exploatatori. În urmă cu doi ani, Suedia a crescut pedeapsa maximă pentru clienți de la 6 la 12 luni închisoare.
    Deși poliția nu se grăbește întotdeaua să-i aresteze pe contravenienți, din 1999 au fost arestați peste 3700 bărbați. Majoritatea au fost obligați să plătească amenzi. În Suedia există dezbaterea dacă legea nu e prea restrictivă, dar ea se bucură de suport popular. La zece ani de la implementarea legii mai mult de 70% din suedezi spun că susțin pedepsirea bărbaților care plătesc pentru sex, și nu a prostituatelor.
    Pe de altă parte, în Germaia postul tv RTL2 are o emisiune numită „Pimp my bordello”, în care o echipă vizitează „bordelurile germane care au probleme” și le oferă soluții. Alice Schwarzer, ziarist la revista feministă EMMA, are o campanie cu obiectivul ca „o dezbatere socială să culmineze cu condamnarea prostituției, și nu ca azi, cu acceptarea și promovarea ei”.
    Pierrette Pape crede că există consecințe ale modului în care fiecare țară abordează prostituția. „Azi, un băiețel din Suedia crește cu ideea că a cumpăra servicii sexuale este o infracțiune. Un băiețel din Olanda crește cu ideea că femeile stau în vitrină și pot fi comandate ca la magazin”. Pape este purtătoarea de cuvânt a Lobbyului European pentru Femei din Bruxelles, o federație a circa 2000 organizații pentru femei din Europa.
    Lui Pape i se pare „surprinzător” că Germania nu-și revizuiește politica în ceea ce privește traficul de persoane. „A început o dezbatere în Uniune și sperăm că politicienii germani și organizațiile de caritate vor fi mai atente la traficul de persoane pe viitor”.
    Mai multe țări europene urmează acum modelul suedez. În Islanda, care a adoptat o lege asemănătoare, politicienii se gândesc acum la interzicerea pornografiei online. Din 2009, și Norvegia îi pedepsește pe clienții prostituatelor.
    Politica Franței. Conform legii finlandeze din 2006, bărbații sunt pedepsiți, dacă au fost clienții unei prostituate care lucrează pentru un proxenet sau care este victima traficului de persoane umane. Dar s-a dovedit imposibil de dovedit dacă clientul știa acest lucru. Ministrul de justiție finlandez lucrează acum la un proiect asemănător cu legea suedeză.
    Mulți francezi își doresc modelul suedez. Înainte de a fi numită ministru pentru drepturile femeilor, Najat Vallaud-Belkacem a făcut un anunț curajos. „Scopul meu este să fac ca prostituția să dispară”. Polițiștii și sociologii au spus că ideea e „utopică” și prostituatele au mărșăluit pe străzile din Lyon și Paris. În proiectul lui Vallaud-Belkacem, clienții primesc amenzi de 3000 euro și până la 6 luni închisoare. Dar probabil va mai dura până își va convinge guvernul.
    Politicienii germani au discutat despre modificări minore ale legii prostituției și până la urmă nu au schimbat nimic. În 2007 ministrul familiei Ursula von der Leyen, membră a Uniunii Creștine Democrate, a vrut să supună bordelurile aprobării guvernului, și deși ministrul de interne al Saarland-ului, Annegret Krammp-Karrebauer (acum guvernator al landului), a susținut-o, proiectul ei nu a întrunit majoritatea în partid.
    În 2008, la Conferința pentru egalitate și femei, miniștrii au încercat să introducă regula prin care operatorii de bordeluri să fie supuși unui test de încredere. Ei s-au consultat cu colegii din conferința miniștrilor de interne, dar nimic nu s-a întâmplat.
 
Extras din: Legalizarea prostituției în Germania: un eșec / Reportaj Der Spiegel - Germania / în românește pentru antiprostituție.ro
Sursă foto: pixabay.com
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe