25 Aprilie 19

Parlamentul Francez tocmai ce a adoptat o declarație care susține că pomii trebuie să aibă drepturi ...

  • 15 Aprilie 19
  • Actualitate
  • 0
"Parlamentul Francez tocmai ce a adoptat o declarație care susține că pomii trebuie să aibă drepturi. Da, ați auzit bine – pomii, copacii trebuie să aibă DREPTURI, iar Parlamentul Francez a adoptat chestia asta.

    Păi, poate e un lucru bun? – veți întreba. Adică, nu trebuie să protejăm copacii și natura? Desigur, e bine să protejăm copacii și natura. Dar să protejezi natura e una, și să le dai DREPTURI copacilor, la fel cum dai drepturi oamenilor, e cu totul altceva.

    Ce înseamnă să ai un drept? Înseamnă să ai, în primul rând, un STANDARD pentru ce e și pentru ce nu e un drept. Deoarece, cu cât acorzi mai multe drepturi – oamenilor și, iată, copacilor – cu atât mai puțină libertate, per ansamblu, vom avea fiecare dintre noi. Dacă un om pretinde că are „dreptul” să nu fie insultat, atunci libertatea de expresie a unui alt om va fi limitată, în mod proporțional. Dacă un copac pretinde (?) că are dreptul” de a se dezvolta și de a se reproduce „în mod liber”, așa cum susține legea franceză – atunci libertatea oricărui om de a interveni aproape în orice fel asupra oricărui copac va fi limitată în mod corespunzător.

    Pe de altă parte, putem vedea „drepturile” ca fiind ceva care derivă din ÎNDATORIRILE MORALE ale oamenilor și din faptele observabile. În loc să spunem că un „drept” determină îndatoririle morale, putem să spunem că îndatoririle morale cer sau impun anumite drepturi. De exemplu, faptul că un om este un tată îi impune datoria de a avea grijă de familia lui. Această datorie, ca să fie îndeplinită, cere sau impune dreptul omului la proprietatea privată – deoarece un om nu poate să aibă grijă de familia lui decât folosindu-și avutul propriu. Și, în felul acesta, justificăm și nevoia de a apăra proprietatea privată.

    Așadar, care este standardul după care acordăm „drepturi” copacilor? Folosim exact același standard ca și în cazul oamenilor? În acest caz, asta nu ar însemna decât că copacii sunt egalii oamenilor, că sunt pe același nivel cu oamenii. Acest fapt nu numai că este ABSURD în sine – este și un exemplu extrem de anti-speciism; o ideologie care pretinde că toate speciile de animale din natură, ba chiar toate regnurile ar trebui să fie egale. Brusc, Remus Cernea care cerea ca delfinii să fie declarați „persoane non-umane” nu ni se mai pare deloc așa de extremist; și nici așa de amuzant.

    Iar dacă copacii au „drepturi” – înseamnă că ei au, în fapt, și îndatoriri sau OBLIGAȚII MORALE pe care se bazează acele „drepturi”. Cât de absurd este, în fapt, să vorbim despre moralitate și obligații morale în cazul copacilor? Și atunci, cât de absurdă este ideea că am putea să acordăm „drepturi” copacilor? Omul, pe de altă parte, are obligația morală să aibă grijă de Creație și să protejeze copacii. Și, pentru a-și putea exercita această obligație, omul are dreptul să fie om, să fie un tutore înțelept și echilibrat al Creației. Faptul că omul abandonează rațiunea și ajunge să acorde „drepturi” copacilor este sau ar trebui să fie, la modul cel mai propriu, o decădere sau o demisie din drepturile sale de tutore înțelept. Care demisie, în mod paradoxal, îl va împiedica să-și îndeplinească una dintre îndatoririle sale fundamentale – să aibă grijă așa cum trebuie de întreaga Creație. Inclusiv de copaci.

P.S. 1: Chiar, ce pronume e corect să folosim? Vorbim de acum încolo și de discriminare, în cazul copacilor? Și oare de acum înainte mai avem voie să judecăm pomul după rod? Că mi-e că am putea ofensa, în felul ăsta, pomii neroditori...

P.S. 2: Conform acestei formulări a legii, copacii devin, practic, un fel de vaci sacre din India – și ne putem întreba, cât timp va mai dura până când orașele vor fi năpădite DE JUNGLE DE COPACI, la fel ca în filmele SF? Deoarece dacă am ține sub control jungla care ar acapara, în mod natural, orașele, am interveni asupra „drepturilor” copacilor de a se „dezvolta și reproduce în mod liber”?" - scrie Catalin Sturza pe un site de socializare.
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
Citate Ortodoxe

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0