21 Noiembrie 18

Părinte, e aproape un an de zile de când nu ne găsim liniștea

  • 18 Ianuarie 18
  • Biserica Ortodoxa, Biserica lui Hristos
  • 0
- Cum ați revenit în Biserică?
- Am depus declarația de plecare din cult și m-am dus direct la preotul de aici, Părintele Romilă – l-am sunat întâi: „Părinte, vreau să vin până la dumneavoastră!”. „Da’ cum, Costele?”, s-a mirat el – că noi nu vorbeam mai deloc; Părintele Romilă crede că e mai bine să-i lași pe „sectari” în ale lor – dacă Dumnezeu o să se îndure de ei, o să-i lumineze; dacă nu, nu. Şi nu discută cu ei decât cu scopul de a-i întoarce în Biserica Ortodoxă.
    O singură dată am discutat cu Părintele, când eu eram cu Biblia la subțioară, prin localitate, și el mă întreabă: „Ce faci, Costele?” „Părinte, mă duc la cutare să-i vestesc Evanghelia”. Şi el, foarte serios, zice: „Costele! Cine te-o împuternicit pe tine să mergi să vestești Evanghelia?”. Eu, foarte senin: „Cum, Părinte, «cine m-o împuternicit»? Dumnezeu!”. Zice el: „Nu, Costele – care om al lui Dumnezeu, în viață, de pe pământ, ți-o zis ție să te duci să vestești Evanghelia?”. Şi eu zic: „Frații de la adunare, prezbiterii noștri”. „Da’ pe ei cine i-o trimis?” „Alți prezbiteri, care au fost mai bătrâni, înaintea lor” „Da’ pe ei, cine?...”. Încerca să-mi spună că neoprotestanții nu au dreptul să se împuternicească unii pe alții, fiindcă nu au succesiune apostolică. Şi mi-a explicat că bisericile neoprotestante s-au rupt de Biserica veche, care vine de la Apostoli, și succesiunea apostolică a fost întreruptă – deci orice împuternicire în afară Bisericii lui Hristos este falsă. Nu putem pur și simplu să ne împuternicim unii pe alții. 
    După ce am studiat și eu problema succesiunii apostolice, mi-am zis: „Da! E adevărată versiunea ortodoxă, pentru că, altfel, oricui i se năzare își arogă autoritatea de a-i învăța pe alții Scriptura și lucrurile sfinte” – și nu găseam asta a fi un lucru bun. Toți predicatorii neoprotestanți sunt cu de la sine putere reprezentanți ai lui Dumnezeu, fără să aibă însă dreptul de a exercita o anumită autoritate spirituală; mai mult, majoritatea lor ajunseseră lideri prin mazilirea altor lideri sau în urma unor dezbinări, foarte frecvente la neoprotestanți…
    Deci m-am dus la Părintele Romilă într-o seară și i-am zis: „Părinte, e aproape un an de zile de când nu ne găsim liniștea și am ajuns la concluzia că suntem într-o mare greșeală, și vrem să ne întoarcem în Biserica Ortodoxă”. Nu i-a venit să creadă: „Costele, te-o trimis ăștia să mai furi ceva oi de pe la noi?” – el credea că vin așa, mincinos, doar-doar să mai câștig pe câțiva dintre ortodocși. Foarte senin, i-am spus: „Părinte, chiar dacă acuma nu vă vine să credeți, o să vedeți că eu voi fi un ortodox bun și n-o să vă fac probleme”. Atunci Părintele zice: „Bine, te primim!”. Mie nu-mi venea să cred – mă gândeam că o să mă întoarcă înapoi, că o să-mi zică „Mai vino tu peste vreo cinci luni, peste vreun an, și vedem dacă meriți să te primim!”. Dar mi-a zis: „Costele, tu ai citit pilda Fiului Risipitor... așa te primim, ca pe un fiu risipitor. Dumnezeu să-ți ierte păcatele!”. S-a bucurat enorm și s-a purtat cu multă dragoste.
    Şi peste două zile, parcă, era Duminică, ne-a făcut reprimirea prin Taina Mirungerii (și eu, și soția fusesem botezați de mici), ne-am cununat în Biserică și am botezat fetele. De atunci mergem regulat la biserică, Duminică de Duminică… 
    Cei de la adunare nu se așteptau la așa ceva și chiar au fost luați prin surprindere de decizia noastră – drept dovadă este faptul că mi-au mai trimis încă salariu vreme de patru luni, în speranța că o să mă răzgândesc. Nu ne-am răzgândit, fiindcă decizia venea dintr-o încredințare profundă, în urma luminării lăuntrice lucrată în inimile noastre de Duhul lui Dumnezeu. 
    Şi Dumnezeu ne-a purtat de grijă: în anii următori, am făcut Facultatea de Matematică-Informatică în București, iar astăzi lucrez în învățământ. Şi… Dumnezeu știe ce va rândui în viitor!

Extras din: Marturisirile unui fost predicator neoprotestant „Biserica Ortodoxa ne-a oferit dragostea necondi?ionata” (II)  
Revista „Familia ortodoxa“, mai, 2014, www.familiaortodoxa.ro
Taguri: Nu, De, zile, Ne, Părinte, AN, Un, Aproape, când
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe

Total online: 3
Vizitatori: 3
Utilizatori: 0