23 Martie 19

"Osânda cărţilor" - tragedia unei familii de ţărani - piesă transmisă pe site-ul nostru in premiera

  • 29 Decembrie 18
  • Cultura Generala
  • 0
    "Osânda cărţilor", un spectacol de mare sensibilitate, surprinde tragedia unei familii de ţărani, care – ca multe altele din România - se străduieşte de-a lungul timpului să înțeleagă cu inima şi mintea planul lui Dumnezeu cu ea şi naţiunea din care face parte, o naţiune care nu arată pumnul, ci dorește să lupte pentru cauza cinstirii jertfei tuturor eroilor săi. "Osânda cărţilor" - un proiect de teatru puternic, apreciat de critica de specialitate pentru valoarea sa literară, educativă şi documentară - recreează personaje din viaţa reală, care se bazează pe o cercetare derulată de către Pr. Dr. Bogdan-Aurel TELEANU, pe parcursul a aproape patru ani în arhivele vremii. (Ateneul Sfantului Pantelimon)

    Realizarea unității naționale de la 1 decembrie 1918 şi jertfa pentru libertatea, credinţa şi demnitatea poporului român a eroilor din decembrie 1989 constituie un arc peste timp, ai cărei pilaştri sunt adânc înrădăcinaţi în credinţa românilor în Dumnezeu.
Armata şi Biserica au consfinţit idealul de libertate şi unitate națională exprimat cu fermitate de poporul nostru în aceste două momente istorice cruciale pentru România. Un simbol al efortului comun al Armatei şi Bisericii de încurajare morală a luptătorilor pentru recunoaşterea valorii identitare româneşti şi a respectului noilor generaţii faţă de înaintaşii eroi ar putea fi reprezentat de imaginea preotului militar din Primul Război Mondial.
    Printre preoţii confesori ai Primului Război Mondial s-a numărat şi părintele Creţu C. Gheorghe (1880-1956) de la parohia Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc şi precursorul aşezământului cultural „Ateneul Sfântului Pantelimon” de la această biserică bucureşteană. Înzestrat cu talent oratoric, putere de convingere şi de mobilizare, părintele Creţu C. Gheorghe a îngrijit soldații răniți, a organizat colecte de cărţi şi de alimente, încurajând moral şi ajutând material pe luptătorii români pentru libertate şi unitate națională, dar şi populaţia din Basarabia.
    Ateneul Sfântului Pantelimon aniversează Centenarul Marii Unirii şi comemorează eroii care s-au jertfit în decembrie 1989 prin omagierea personalităţii preotului militar Creţu C. Gheorghe, iniţiatorul unei mişcări culturale intitulate în anul 1941 „Ateneul Sfântului Pantelimon” care a supravieţuit represiunii comuniste din România prin cult, adică prin valorificarea duhovnicească a „Acatistului Sfântului Pantelimon”. Spectacolul de teatru „Osânda cărţilor” este un puzzle artistic format din actori profesionişti, (Simona Pandele, Răzvan Răduţă, Ana Maria Carablais, Beatrice Rubică/Maria Ene, Axel Moustache şi Andrei Ciopec - voce, precum şi copiii David Tudor - voce şi Dragoş Ene - voce) care prezintă perioade istorice din viaţa poporului român, respectiv Primul Război Mondial, Marea Unire şi Perioada Comunistă, reflectate dramatic în viaţa unei familii tradiţionale româneşti.
    Prin transmiterea piesei de teatru "Osânda cărţilor", Duminică, 30 Decembrie 2018, anticipăm hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române prin care anul 2019 a fost proclamat în Patriarhia Română drept Anul omagial al satului românesc.

Promo: Lumina Cuvantului

    "Piesa de teatru este extrasă din evenimentul dedicat Centenarului Marii Uniri și care a avut loc la Teatrul Național București în data de 19 Decembrie 2018. În cadrul evenimentului a fost lansat jurnalul de front al preotului militar Gheorghe C. Crețu, participant la Războiul de întregire națională (1916-1918). Evenimentul a fost transmis LIVE  pe pagina emisiunii noastre (Lumina Cuvantului)".

Intra AICI pentru a fi notificat cand va incepe acest eveniment in premiera.

Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0