20 Iunie 19

Ordinul Carol I

  • 18 Noiembrie 14
  • Istorie
  • 2
Ordinul Carol I

    Ordinul Carol I, instituit în 1906, grad de Colan, din aur și argint, design al celebrului orfevru berlinez Paul Telge, produs de bijutierul bucureștean Josef Resch fiul
argint, aur, email, lanț: 73 cm, însemn: 7 cm, marcat JRF

 

Valoare estimativă: € 35.000 - 50.000

    Ordinul a fost instituit la 10 mai 1906, ocazionat de aniversarea a 40 de ani de domnie ai MS Regele Carol I și era conferit drept cea mai înaltă recompensă a serviciilor aduse statului român.

    Colanul se conferea Suveranilor, Principilor de sânge străini și șefilor de stat străini care au adus un serviciu deosebit statului român. Dintre membrii familiei regale, Ordinul era purtat de drept de principele moștenitor sau de alți principi ai Casei Regale de îndată ce împlineau vârsta de 18 ani. Se putea decerna și bărbaților de stat care și-au adus contribuția prin acțiunile lor în ramura științelor si artelor, dar doar după dobândirea gradelor celor mai mari ordine românești.

Fiecare membru al ordinului avea dreptul la un brevet, excepție făcând Suveranii și Principii de sânge.
 

    Însemnul Ordinului se prezintă ca o cruce de aur treflată, emailată în roșu, având între brațe 9 raze de aur. Pe avers se află o acvilă argintie încoronată, cruciată și armată, în plin avânt. Pe pieptul acvilei apare un medalion rotund de aur ce poartă efigia lui Carol I, din profil spre stânga, iar dedesubt, pe o panglică din aur, este inscripționată legenda PRIN STATORNICIE LA IZBÂNDĂ. Pe revers se prezintă un medalion albastru, cu inscripția 1866-10 Maiu-1906, în centrul căruia se găsește cifra regală a lui Carol I. Însemnul este surmontat de coroana regală din argint și email roșu.

    Crucea este purtată prinsă de un lanț compus din 10 cartușe sub formă de scut, lung de 73 de cm. Pe cartușe sunt redate în email colorat stemele Țării Românești, Moldovei, Casei de Hohenzollern, Olteniei și Dobrogei, în dublu exemplar fiecare, printre care sunt interpuse 12 cifre din aur ale regelui Carol I.

    Însemnătatea gradului de Colan al Ordinului Carol I este confirmată și de număr restrâns de membri, acesta fiind inițial de 5, apoi extins până la 10. Printre personalități politice, militare sau culturale ce au primit această distincție se numără I.C. Brătianu, P.P. Carp, N. Iorga, N. Titulescu, Al. Averescu și Constantin Prezan. Modelul prezentat aici este cel tipic perioadei Regelui Mihai, intituționalizat ca atare în urma reformării ordinului din 1938. Același model de colan a fost decernat de către Regele Mihai, în 1942, președintelui Finlandei, Rysto Ryti, fapt relevat și de marcajele regăsite pe cele două colane. Cel de față poartă în registrul de marcaje al monetăriei nr. 1051, în timp ce colanul decernat președintelui finlandez este înregistrat cu nr. 1052.

Bibliografie - Sursa articol: artmark.ro

“Colanul Ordinului Carol I“, Muzeul Militar Național București, Ed. Historia, 2005

RUOKONEN, Antti, “Yesterday and today’s Knights Orders of Romania“, Multiprit, Vaasa, Finlanda, 2010


   
 
 
 
Lasa un comentariu
avatar
avatar
0 Spam
1
Acest articol este foarte reusit si cu adevarat deosebit,ce are ca subiect Ordinul Carol I-care era conferit drept cea mai înaltă recompensă a serviciilor aduse statului român.Multumim si cele mai sincere felicitari pentru acest articol ce merita tot respectul,de cultura,istorie si de mare insemnatate pentru noi toti romanii!
avatar
0
2
Foarte interesant acest articol!
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe