19 Martie 19

Onoarea

  • 12 Noiembrie 14
  • Stiri de interes
  • 1
Onoarea

    Iată un cuvînt pe cale de dispariţie – onoare.  Aşa cum multe cuvinte au dispărut din vocabular pentru că au dispărut din viaţa oamenilor obiectele pe care le desemnau, cam acelaşi proces este pe cale să se petreacă şi cu acest cuvînt care deja este sleit, golit de sens şi aproape fără obiect.

    Onoare – un cuvînt cu adevărat nobil, o virtute cu adevărat valoroasă. Cine mai pune azi preţ pe onoare? Cine mai dă valoare acestei virtuţi şi pentru cine onoarea mai reprezintă singurul mod de a trăi demn printre oameni? Ne încălcăm atît de uşor cuvîntul, ne încălcăm promisiunilor cu aceeaşi rapiditate cu care se petrec lucrurile în secolul vitezei şi al culturii de trei minute.  Onoarea nu-şi mai găseşte locul, verticalitatea şi rădăcinile în vremurile noastre. De la o virtute colectivă şi de prim rang, onoarea a ajuns cel mult o virtute ocazională, cu manifestări sporadice şi pe arii tot mai restrînse. Mai relativă ca niciodată, onoarea este prima abandonată, prima la care renunţăm atunci cînd viaţa ne cere un preţ. Renunţăm foarte uşor la onoare! Mulţi au devenit indiferenţi faţă de onoare, mulţi nu-i mai înţeleg sensul şi rostul. Chiar şi cei care îi mai cunosc valoarea o manifestă selectiv, cînd şi cînd.
 


Sursa foto: 9am.ro

    Este adevărat şi faptul că au fost vremuri în care s-a exagerat în ce priveşte respectarea onoarei, s-au realizat destule atrocităţi şi în numele onoarei, dar extrema în care s-a ajuns acum este mai descalificantă pentru noi ca oameni. Nu poţi fi cu adevărat om fără să ai un dram de onoare, fără să-ţi asumi responsabilitatea cuvîntului dat, fără să trăieşti cu adevărat corect şi aceasta nu de frica legii sau a gurii lumii, ci pur şi simplu pentru ca aşa se cade să trăiască un om de onoare, un om omenos.
 


Sursa foto: magazincritic.ro

    A trăi cu onoare înseamnă a trăi cu respect faţă de valorile reale şi imuabile, faţă de legile universale ale lui Dumnezeu şi ale omeniei.

    Căutaţi în viaţă onoarea şi nu onorurile! Preţuiţi onoarea, e mult mai valoroasă decît onorurile deşarte!

Multumim pentru sursa articolului: artadeatrai.ro

   
 
 
 
Lasa un comentariu
avatar
avatar
0 Spam
1
Imaginea aleasa este deosebita si sensibila,cu toata sinceritatea pot spune ca imi place foarte mult acest articol,este foarte reusit,iar cuvintele scrise sunt de mare adevar si de interes pentru noi toti,despre ONOARE – un cuvant cu adevarat nobil, o virtute cu adevarat valoroasa care din pacate este din ce in ce mai rara si mai putin pretuita de oameni in zilele noastre.Ese descrisa foarte frumos intr-un fel unic,in stransa legatura cu credinta in Dumnezeu si viata crestina ,,A trăi cu onoare înseamnă a trăi cu respect faţă de valorile reale şi imuabile,faţă de legile universale ale lui Dumnezeu şi ale omeniei.'' Multumim si cele mai sincere FELICITARI in primul rand pentru ideea de a scrie un articol despre acest subiect si pentru intreg acest articol in sine ce este Extraordinar!
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0