23 Mai 19

O parere: "Cu toata empatia mea pentru poporul francez, consider ca nu este nevoie sa donam bani pentru reconstructia Catedralei Notre Dame"

  • 18 Aprilie 19
  • Actualitate
  • 0
    "Cu toata empatia mea pentru poporul francez, consider ca nu este nevoie sa donam bani pentru reconstructia Catedralei Notre Dame. Are cine dona. Inclusiv organizatii internationale si corporatii. Mai bine spuneti o rugaciune. Catedrala va fi cu siguranta reconstruita pentru ca este un simbol si nu numai este o vaca de muls, una dintre cele mai mari atractii turistice ale Europei. Rolul ei sacramental a trecut din pacate demult in umbra, lasand loc partii economice.
    Este preferabil sa ne concentram pe ceea ce se prabuseste la noi. De monumentele noastre nu stie si nu vorbeste nimeni aproape. Asta pentru ca suntem ocupati sa ne mancam intre noi in loc sa ne sustinem reciproc in activitatea de promovare si de salvare. Imi pare foarte rau dar in general spun ceea ce gandesc. Le multumesc inca o data foarte mult tuturor celor care m-au sustinut in actiunea de salvare a bisericii din Vinta, inclusiv prin donatiile dvs. Cu tristete am aflat de la un ONG german ca foarte multi romani se implica voluntari in strainatate pentru salvarea monumentelor, dar nu si in tara. Tara noastra are monumente mult mai valoroase decat alte tari. Pleaca romani din tara fara sa isi cunoasca tara. Eu am strabatut-o cu piciorul de la 14 ani si imi asum fiecare cuvant. Culmea este faptul ca bolsevicii comunisti au vrut sa ne distruga tara si istoria ca sa o rescrie ei, iar noi noile generatii facem o treaba foarte buna in acest sens asociind comunismului nationalist si valorilor sale tot ceea ce tine de istoria noastra. Istoria noastra nu s-a nascut in comunismul nationalist si el a prezentat doar ceea ce ii convenea. A ne cunoaste istoria tine de identitatea noastra si a numai rataci ca chiorii slugi pe cine stie unde, imprumutand identitati straine si cine ne vorbeste mai bine despre aceasta istorie pe care dusmanii nostri s-au straduit sa o ingroape decat monumentele noastre, patrimoniul nostru cultural? Mai nou o ingropam chiar noi prin ignoranta si indiferenta noastra. Ne-am singuri in cei mai mari dusmani ai nostri. Toate lumea a auzit de Notre Dame, dar cati au auzit de Voronet, de Curtea de Arges, de bisericile din Hateg? Si aceasta este vina noastra. Ceea ce va cer este sa ne concentram impreuna pe salvarea acestui patrimoniu.
    Mai jos (nota: mai sus) aveti biserica de la Tomnatecu de Sus judetul Hunedoara, comuna Bulzestii de Sus care s-a prabusit in 2009 si inca o biserica prabusita, biserica de secol XVI de la Almasul Mic tot din judetul Hunedoara. Aceasta este doar o mostra a patrimoniului care se distruge in aceasta tara. Pe langa biserici, avem culele din Oltenia, case memoriale: Constantin Brancusi, Vasile Alecsandri și este plin de exemple." - scrie Raluca Prelipceanu pe Facebook.
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe