23 Mai 19

O ecuaţie cu două tipuri de cancer şi o singură rezolvare: Sfântul Efrem

  • 14 Mai 19
  • Minuni ale Sfintilor cu puterea lui Dumnezeu
  • 0
    Atunci când vrei să așterni pe hârtie felul în care sfinţii vin să ne ajute în cele mai grele momente din viaţa noastră, înţelegi că nu pot cuprinde cuvintele o întreagă simţire despre recunoștinţa și dragostea veșnică pe care le-o purtăm.

L-am cunoscut pe Sfântul Efrem după ce fiul meu a făcut cancer osos

    Locuiesc în Constanţa și am doi băieţi. Unul de 19 ani, celălalt de 14 ani. Acum patru ani, fiul meu cel mare s-a îmbolnăvit de cancer osos. Greu de povestit lupta noastră cu boala aceasta perfidă și cu sistemul medical românesc...
    Cum am ajuns să-l cunosc pe Sfântul Efrem? Am fost chemată la el. Așa cred acum cu tărie.
    Cunoscând drama băiatului meu, o colegă de serviciu mi-a spus să merg să mă rog la Mănăstirea Sfântul Dionisie cel Mic și Sfântul Efrem cel Nou, acolo unde există și Icoana Maicii Domnului Grabnic-Ajutătoarea, care se află în comuna Târgu șor din judeţul Constanţa. Nu cred că am fost atentă la detaliile pe care mi le-a dat, referitoare la modul în care pot ajunge acolo. Totuși, inexplicabil pentru mine, am pornit într-o sâmbătă în căutarea mănăstirii. Am găsit-o ușor, deși drumul este neasfaltat și plin de hârtoape. Acolo am avut parte de o experienţă greu de descris, deoarece locul este încărcat de o energie deosebită și totul respiră pace și sfinţenie. Pentru prima dată în viaţă, am simţit că am ajuns acasă, că Dumnezeu mă iubește și pe mine, așa cum sunt eu, păcătoasă. Am simţit asta în clipa în care aveam atâta nevoie să-mi descarc sufletul de povară.

Primele semne

    Îmi amintesc că fiului meu i se încarnase o unghie la piciorul protezat. Medicii ne avertizaseră că el trebuie ferit de orice infecţie, pentru a putea păstra piciorul. Spre surprinderea mea, o măicuţă foarte tânără și blândă, aflând de îngrijorarea mea în legătură cu piciorul băiatului, mi-a spus că avusese, de curând, aceeași problemă.
    Măicuța m-a învăţat să ung degetul afectat cu mir de la Icoana Maicii Domnului Grabnic Ajutătoarea și de la Sfântul Efrem, cu credinţă, așa cum a făcut ea, spunându-mi că va trece cu siguranţă. Am făcut acest lucru și, apoi, cu ajutorul unui chirurg, căruia Sfântul Efrem i-a ghidat mâna, am scăpat de unghia încarnată fără complicaţii.

O nouă încercare

    Apoi am fost supuși la o nouă grea încercare. Băiatul nostru a făcut leucemie. Vă imaginaţi ce a însemnat acest lucru pentru noi toţi! Am pornit din nou la luptă.
    Internată fiind în spital cu fiul meu, simţeam că-mi pierd puterile, că Dumnezeu S-a supărat atât de tare pe mine, că m-a părăsit. Aveam să descopăr însă că, deși ești greu încercat, Dumnezeu nu te părăsește, ci te ajută, arătându-ţi calea pe care să pășești, dezlegând inimile tuturor celor din jurul tău. Tânjeam după locul acela sfânt, tânjeam după pacea pe care o trăisem acolo, eram atât de tristă că nu pot să merg la mănăstire, să le spun Măicuţei Domnului și Sfântului Efrem cât sunt de supărată!

Sfântul Efrem cel Nou ne-a ascultat rugăciunile rostite în spital

    Vă rog să mă credeţi că, într-o zi, am primit un telefon de la sora mea, care fusese la mănăstire ca să se roage pentru fiul meu. Povestindu-i părintelui Ghenadie despre noi, acesta i-a spus că a doua zi avea drum spre București. Unde anume credeţi? Chiar în Colentina, în cartierul în care se află spitalul unde eram internaţi. Așa încât bunul, minunatul părinte a venit la noi în salon, cu papucelul Sfântului Efrem și cu credinţa că fiul meu se va însănătoși.
    Doamne, am fost copleșită: „Cum, a auzit Sfântul umila mea rugăciune și a venit la noi?! Cum, eu, un om plin de păcate, primesc vizita lui? Cum e posibil?” Cu adevărat este mare puterea lui Dumnezeu și, cu adevărat, sfinţii Lui vin grabnic să ne ajute. Un bob de credinţă, atât ne trebuie și dragostea pentru aproapele nostru în numele Lui.

Sfântul Efrem a lucrat şi în inima soţului meu

    Din acel moment, lucrurile s-au desfășurat cu repeziciune, fără complicaţii, fără întârzieri. Într-o seară, stăteam de vorbă cu soţul meu, care ne vizita zilnic. Îmi amintesc cum încercam să-l conving prin cuvintele mele de faptul că eu cred că Sfântul e alături de noi, pentru că citeam în fiecare zi despre viaţa lui, despre minunile sale și-mi doream cu toată fiinţa mea să-l simt alături de noi.
    La un moment dat, îl aud pe soţul meu spunând că simte miros de mir. Am devenit brusc atentă la spaţiul care ne înconjura (eram singuri pe acel coridor) și am simţit puternic mirosul papucelului Sfântului Efrem. Nu, nu era autosugestie, spun asta pentru că soţul meu, pe atunci un sceptic convins, care avea nevoie de argumente și dovezi pentru a crede, susținea asta! Mulţumesc Domnului, Măicuţei sale și tuturor sfinţilor pentru întoarcerea lui spre credinţă!

Sfântul Efrem cel Nou a fost cu noi, pe toată perioada spitalizării şi nu numai

    Acest lucru, de atunci, s-a repetat de mai multe ori: soţul meu mi-a spus că, citindu-i acatistul a simţit cum Sfântul îi alină durerea sufletească modificându-i instantaneu starea de deznădejde, ca atunci când mângâi un copil necăjit pe creștet și-l încurajezi; fiul nostru ne-a relatat că a simţit miros de mir în rezerva sa de spital, atunci când se simţea rău; acasă, uneori trece ca o boare
înmiresmată pe lângă noi.

„Doamnă, băiatul dumneavoastră a trecut prin transplant ca gâsca prin apă!”

    În scurt timp, am fost anunţaţi că au găsit donatorul de celule stem pentru băiatul meu. Ne-am rugat fără încetare pentru o minune și Domnul s-a îndurat de noi, pentru rugăciunile tuturor sfinţilor la care ne-am rugat: Sfânta Cuvioasă Parascheva, Sfântul Ierarh Nicolae, Sfântul loan Rusul, Sfântul Nectarie, Sfântul Stelian, Sfântul Pantelimon, Sfântul Fanurie și, bineînţeles, ale Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și ale Sfântului Efrem, care ne-au adus astăzi aici, acasă, cu băiatul nostru, într-o stare bună pentru cineva aflat în situaţia lui.
    Mergem la control săptămânal și vedem că medicii nu înţeleg cum un copil, după două cancere, revine la viaţă încet, dar sigur. Una dintre doctoriţele care l-a avut în îngrijire a spus chiar la un moment dat: „Doamnă, băiatul dumneavoastră a trecut prin transplant ca gâsca prin apă!”
    Ştim că trebuie să continuăm să ne rugăm cu toată fiinţa noastră, dar cu mare bucurie am aflat că Dumnezeu nu ne-a părăsit! Sfinte Efrem, ajută-i pe toţi oamenii aflaţi în suferinţă! Sfinte Efrem, Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, rugaţi-vă pentru familia noastră, să mergem pe calea dreaptă a credinţei și să ne îndreptăm greșelile.
Mihaela, Constanţa (iulie 2015)

Extras din: Sfântul Mare Mucenic Efrem cel Nou tămăduitorul trupurilor și al sufletelor
Ediția a II-a, revizuită
Asociația „Sfântul Nicolae și Sfântul Efrem cel Nou” București, 2016
Sursa foto: Parintele Cristian Valentin Dumitru
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe