21 Septembrie 19

Nevoia de Brâncoveanu

  • 18 August 19
  • Martiri crestini
  • 0
    Motto "În ce chinuri se zbătea nenorocita Doamnă (Marica n.n.) când i se aduse vestea uciderii iubitului ei soţ şi a scumpilor ei fii, îşi poate oricine imagina! Eu, care în patru ani neîntrerupţi am avut onoarea de a fi în intimitatea acestor prinţi, nu-mi pot aminti această teribilă tragedie fără a vărsa lacrimi.”
Anton Maria del Chiaro - secretarul Cancelariei Domnești

    Constantin Brâncoveanu, acest mare voievod creştin care a lăsat în urma sa nu numai capodopere, dar chiar un stil ce-i poartă numele, a sprijinit ortodoxia din Ardeal până în Sinai şi din Athos până în Siria.

    S-a împlinit prin martiriu, alături de fiii săi Constantin, Ştefan, Radu şi Matei, precum şi de apropiatul sfetnic Ianache Văcărescu.

    Puţine ţări europene au un asemenea reper în istorie.
    Trebuie afirmat cu tărie acest fapt, nu spre laudă, ci spre cinstire şi aducere aminte!

    Cateva marturii directe, din epoca, ale martorilor oculari ce au asistat direct la acest carnagiu, sau ale apropiatilor:

    Anton Maria del Chiaro, secretarul Cancelariei Voievodului Constantin Brâncoveanu:

„Când Brâncoveanu îl văzu (pe gealat) că se apropie cu sabia în mână, făcu o scurtă rugăciune şi se adresă fiilor săi cu următoarele cuvinte: „Fiii mei, fiţi curajoşi! Am pierdut tot ce aveam în această lume; cel puţin să salvăm sufletele noastre şi să ne spălăm păcatele cu sângele nostru.”

    Des Alleurs, ambasadorul francez la Constantinopol, trimis de Ludovic al XIV-lea:

„Li s-a propus la toţi iertarea, dacă ar fi voit să îmbrăţişeze religia mahomedană. Toţi au refuzat cu tărie, afară de cel mai tânăr dintre feciori, care, văzând capetele fraţilor săi că se rostogolesc la pământ, zise că vrea să se facă turc.”

    Călătorul francez Aubry De La Motraye, aflat în slujba regelui Carol al XII-lea al Suediei:

„Gâdele i-a pus pe toţi să stea în genunchi la o oarecare depărtare unul de altul şi să-şi scoată căciulile de pe cap. Şi după ce le-a îngăduit să facă o scurtă rugăciune, a tăiat mai întâi dintr-o singură lovitură de sabie, capul clucerului, (...) şi apoi al fiului mai mare. Dar când ridică sabia ca să taie capul celui mai tânar, în vârstă de 16 ani, acesta, cuprins de frică, ceru să i se cruţe viaţa, primind în schimb să se facă musulman; atunci, tatăl său, dojenindu-l şi îndemnându-l mai bine să moară de o mie de ori dacă s-ar putea, decât să se lepede de Iisus Hristos, numai pentru a trăi câţiva ani mai mulţi pe pământ, acesta (Matei) spuse gâdelui: ''Vreau să mor creştin, loveşte!'' - şi îndată gâdele îi reteză capul, ca şi celorlalţi. În sfârşit, îl decapită şi pe tată.”

Imagine: lucrare de Elena Murariu, de departe cea mai importantă iconografă a martirilor Brâncoveni.
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe