19 Octombrie 18

Moșul din pădurea de plopi

  • 30 Septembrie 17
  • Stiri de interes
  • 1
    Vineri, 31 mai 1935. Satul Maglavit, la câțiva kilometri de Calafat. Ciobanul Petrache Lupu se întoarce acasă de la stâna de oi. Are ceva treburi de rânduit prin gospodărie. Seara pleacă iarăși la turmă, pe drumul obișnuit care trece printr-o pădure de salcâmi și de plopi. În locul numit "la buturugi", îi iese dintr-odată în cale un moș cu barba albă și ochi albaștri și cu plete atât de lungi, încât îl înveleau ca o haină care ajungea la pământ. Bătrânul strălucea ca argintul și răspândea un miros puternic de smirnă, cum ciobanul nu mai întâlnise în viața lui. Moșul l-a întrebat pe Petrache:
— Unde mergi omule?
Speriat de vedenie, ciobanul nu putea să scoată un cuvânt.
— Nu-ți fie frică, că-ți dau eu ție curaj, i-a zis Moșul. Uite, îți poruncesc ca de azi înainte să te duci să spui la lume, la părintele, la primărie și la biserică, că dacă nu țin sărbătorile, dacă nu se lasă de rele, dacă nu vin la liturghie, atunci va fi prăpăd și foc, atunci vă rup muncile!
 

    Atât a zis Moșul, după care a dispărut într-un nor pătrat și luminos, care s-a înălțat în văzduh.
    Următoarea vineri, pe 7 iunie 1935, Petrache a venit iar acasă, în sat, dar n-a scăpat nicio vorbă despre întâlnirea din crâng. Seara, s-a întors la oi pe drumul obișnuit și iarăși i-a ieșit în cale Moșul cu plete albe.
— De ce n-ai spus la lume ce ți-am zis?, l-a certat pe cioban.
Petrache s-a închinat și a zis speriat: 
— Doamne, iartă-mă, am să spun.
Următoarea vineri era cea dinainte de Rusalii, pe 14 iunie. La locul știut, lui Petrache i-a ieșit iarăși Moșul în drum. 
— De ce n-ai spus la lume ce ți-am poruncit?, a zis supărat. Să spui la lumea cu care te întâlnești, la părintele, la primărie, la biserică, că dacă nu se potolesc, dacă nu țin sărbătorile, dacă mai fac rele, dacă nu vin la biserică să se roage, vă rup muncile!

Petrache Lupu, omu' lui Dumnezeu
Foto: a1.ro
Taguri: pădurea, plopi, Moșul, De, DIN
Lasa un comentariu
avatar
avatar
0 Spam
1
Petrache Lupu a avut un mare dar de la Dumnezeu, dar se pare ca l-a pierdut. Daca nu avem smerenie toti pirdem darurile...
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0