23 Martie 19

"Mort era şi a înviat"

  • 24 Februarie 19
  • Biserica Ortodoxa, Biserica lui Hristos
  • 0
    Astazi, in cadrul Sfintei Liturghii am ascultat Sfanta Evanghelie unde Bisericii ii este amintita pilda intoarcerii fiului risipitor, o pilda cu un inteles deosebit, mai ales acum cand mai este atat de putin pana la inceputul marelui Post, postul "Pastelui", sau mai bine zis...postul Invierii Mantuitorului!
    Revenind la Evanghelia de astazi, Duminica a XXXIV-a după Rusalii, in aceasta avem doi fii, unul mai mic si unul mai mare...acestia fiind arhetipul nostru, prefigurand ifosele, pretentiile si momentele de ratacire ale noastre in raport cu relatia dintre noi si Dumnezeu.
    Fiul cel mic intr-o zi, decide sa plece in lume, aceasta "lume" prefigurand pacatul, departarea omului de Dumnezeu.
    Cum multi tineri din ziua de astazi se cred atotstiutori, crezand ca orice ar face le va fi bine, si fiul cel mic alegand calea in care sa se bazeze numai pe el, fara de Dumnezeu, cere ce i se cuvine de la tatal lui, primeste jumatate din averea tatalui, i se da dupa cuvantul Sfintei Scripturi "cereţi şi vi se va da", primeste "partea lui" si pleaca in lume. Ori, noi stim din Sfanta Scriptura ca "toate imi sunt ingaduite, dar nu toate imi sunt de folos", dupa aceasta logica, fiul cel mic simte pe pielea lui ce inseamna sa te indepartezi de Dumnezeu prin desfranari si fel de fel de pacate.
    In aceasta pilda este important sa intelegem ca TATAL nu este altcineva decat Dumnezeu, bland, iubitor, iertator si totdeauna in asteptarea fiului risipitor... Plecand acest fiu al risipirii, dupa cum citim si-n titlul pildei, risipeste tot, ramanand fara nimic, pana si hainele pe el erau rupte, astfel ajungand sa isi doreasca mancarea porcilor, reprezentand aceasta cea mai joasa stare de pacat pe care o poate avea omul, ramnind la "bunul" animalelor ... mai ales ca porcul la evrei nu era un animal prea "curat".
    Trezirea la realitate, aceasta treaza constiinta la care ne indeamna Biserica, il loveste si pe acest tanar cazut in pacat. Dupa cuvantul Sfintei Scripturi, "dar, venindu-şi în sine, a zis: Câţi argaţi ai tatălui meu sunt îndestulaţi de pâine, iar eu pier aici de foame! Sculându-mă, mă voi duce la tatăl meu şi-i voi spune: Tată, am greşit la cer şi înaintea ta; Nu mai sunt vrednic să mă numesc fiul tău. Fă-mă ca pe unul din argaţii tăi.", aflam ca fiul isi gandeste gestul pe care il va face, fiind constient de nimicnicia sa, fiind constient de caderea grava in pacat in care ajunse... Fiul risipitor se intoarce smerit, cu capul plecat la tatal sau, stiindu-si greseala si este total surprins de intampinarea tatalui, tatal sau nu l-a primit ca pe un oaspete, nu ca pe o simpla cunostinta, ci ca pe fiul sau cel mult iubit, iesind in intampinarea sa, aratandu-si marea lui iubire fata de cel intors de la ratacire in sanul Sau.
    In Sfanta Evanghelie dupa Luca aflam ca tatal spune slujitorilor sai "aduceţi degrabă haina lui cea dintâi şi-l îmbrăcaţi şi daţi inel în mâna lui şi încălţăminte în picioarele lui ", aceste gesturi deosebite insemnand pretuirea tatalui pentru fiul lui intors din stricaciune la viata. Incaltamintea, printre altele, fiind "semnul" de a merge de acum inainte numai pe calea cea dreapta.
    In acest timp "fiul cel mare era la ţarină. Şi când a venit şi s-a apropiat de casă, a auzit cântece şi jocuri." (Luca, 15/25) Intreband acesta ce inseamna toate acestea, i se raspunde ca s-a intors fratele sau si tatal sau a taiat vitelul cel ingrasat pentru ca l-a primit sanatos. "Şi el s-a mâniat şi nu voia să intre; dar tatăl lui, ieşind, îl ruga. Însă el, răspunzând, a zis tatălui său: Iată, atâţia ani îţi slujesc şi niciodată n-am călcat porunca ta. Şi mie niciodată nu mi-ai dat un ied, ca să mă veselesc cu prietenii mei. Dar când a venit acest fiu al tău, care ţi-a mâncat averea cu desfrânatele, ai înjunghiat pentru el viţelul cel îngrăşat. " Multi dintre noi am putea spune ca fiul cel mare ar avea dreptate, dar iata de ce parintele Arsenie Papacioc spunea ca pacea este mai mare decat dreptatea, pentru ca nu intotdeauna dreptatea noastra poate fi general valabila...adevarul insa da. Dreptatea tanarului, fiului celui mare era ca el nu a risipit averea tatalui sau, ci a trudit alaturi de toata casa sa pentru agonisire...Sfantul Ioan Gura de Aur ne prezinta cuvintele tatalui pentru fiul cel mare in aceasta lumina, „Uita-te nu la cele de fata, ci cumpaneste marimea ticalosiei lui celei de dinainte. Tu ai acum inaintea ta un frate, nu un strain”, astfel gasim un TATA care se roaga de fiu sa nu ramana afara ci inauntru, asa cum preotul indeamna lumea sa traiasca viata Bisericii, si acest tata, scrie in Sfanta Scriptura ca "ieşind, îl ruga". Din pacate multi din noi comentam rautacios, de multe ori cu ura contra Bisericii, fiind de fapt in afara ei prin viata noastra plina de ignoranta.
    Revenind la Sfanta Evanghelie de astazi, aflam ca fiul cel mare ii raspunde astfel tatalui: "Iată, atâţia ani îţi slujesc şi niciodată n-am călcat porunca ta. Şi mie niciodată nu mi-ai dat un ied, ca să mă veselesc cu prietenii mei. Dar când a venit acest fiu al tău, care ţi-a mâncat averea cu desfrânatele, ai înjunghiat pentru el viţelul cel îngrăşat. " O, si ce frumos ii raspunde tatal, "Fiule, tu totdeauna eşti cu mine şi toate ale mele ale tale sunt. Trebuia însă să ne veselim şi să ne bucurăm, căci fratele tău acesta mort era şi a înviat, pierdut era şi s-a aflat."
    Iata dragi prieteni, "mort era si a inviat", aceste cuvinte sunt esentiale pentru intreaga noastra viata....de fiecare data cand pacatuim, mai mult, mai putin, trebuie sa intelegem ca pacatul moarte inseamna iar aproprierea de Dumnezeu prin trairea vietii Bisericii inseamna viata, nu orice fel de viata, o stare care ne trece de la nevrednicie, de la moarte la VIATA vesnica.
    In ultimul timp, sau poate ca dintotdeauna, mai cu multa ardere de inima pentru Hristos se intorc la Tatal cei risipitori, iar cei dintotdeauna in Biserica ratacesc si pe altii, indemnandu-i ca niste veritabili proroci mincinosi, la pieire, la risipirea sufletelor ...
    Pentru a termina acest articol, nu pot insa sa nu nadajduiesc in ramanerea acestui "fiul cel mare" in sanul casei Tatalui, asa cum si noi sa ramanem in Biserica lui Hristos care este Ortodoxia.

"Tată, am greşit la cer şi înaintea ta "
Taguri: Era, înviat, şi, Mort
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0