19 Noiembrie 18

Mărturii ale credincioșilor despre Pr. Arsenie Boca

  • 12 Martie 18
  • Parintele Arsenie Boca
  • 0
    „Părintele era foarte învăţat! A fost unic în felul lui!
    M-am pomenit cunoscându-l: de la părinţi, de la rude, de la vecini, de la toţi care l-au căutat şi s-au folosit de Părintele Arsenie Boca.
Ştiţi că a fost o bună vreme la Mănăstirea Sâmbăta. Trăia foarte modest, în multă rugăciune şi lucra aproape zi şi noapte. Acolo s-au adunat toate amintirile despre Părintele, ale sătenilor noştri din Ţara Făgăraşului, pentru că, de multe ori, oamenii acolo se spovedeau, acolo se împărtăşeau, acolo mergeau la mănăstire, de dragul Părintelui şi de puterea sa dumnezeiască.
    Însă, totuşi, Părintele îi trimitea să se împărtăşească la preotul parohiei, deci nu-i atrăgea aşa, ca un magnet, ca să risipească parohia. Şi lucrul acesta îl făcea şi când era la Drăgănescu; zicea:
    „Du-te, mă şi te spovedeşte la preotul satului, la preotul paroh; şi să-ţi dea canon! Eu ţi-am spus cât ţi-am spus!”
(Pr. Ioan Ciungara, Copăcel)

    „Mi-aduc aminte că la Părintele Arsenie se mai duceau femei şi ziceau:
    „Uite ce face preotul acela, uite ce face călugărul acela!”
    Şi Părintele zicea:
    „Aveţi nevoie de preoţi buni, de călugări buni? Naşteţi-i! Toată decăderea e de la părinți începătură. Iubiți pe preoți acum, până-i mai aveți în mijlocul vostru; căci va veni o vreme când nu-i veți mai avea.”

    Să facă bine fiecare să nască un preot bun sau un călugăr bun şi vom avea preoţi buni şi călugări buni. Dar dacă tot fumăm şi înjurăm şi alte patimi şi păcate şi răutăţi facem în ţara asta şi pe urmă numai tot arătăm cu degetul, şi la televizor, şi prin ziare – uite ce a făcut acela, uită-te cum s-a comportat acela…
    Şi atât aş întreba: „Dar tu cum eşti?”
    I-aş pune o oglindă în faţă: „Uite-te cum eşti!"
    Dacă aş avea o oglindă duhovnicească, să se vadă cât e de rău când judecă, când îl luptă patimile, cred că ar lua-o la fugă."
(Protosinghel Ghelasie Ţepeş)

    „Mă duceam la Părintele împreună cu alţi credincioşi, bărbaţi şi femei, pentru a-i vindeca sau pentru a le rezolva problemele. Odată, însă, mi-a zis Părintele:
    „Să ştii că şi binele are o limită… Sunt lucruri în care nici noi, preoţii, nu ne băgăm!”
(Ioan Bica, Voivodeni)

    „Mai zicea Părintele Arsenie Boca:
    „Dacă vezi un preot beat în şanţ, ridică-l şi du-l acasă şi a doua zi du-te şi te spovedeşte la el, că harul nu i se ia!”
(Gheorghe Silea, 45 ani – Sâmbăta de Sus)

    „Eram la şcoala normală când l-am cunoscut pe Părintele Arsenie Boca. Ne ducea în pădure şi acolo ne adunam mulţi studenţi, printre care multe fete care astăzi sunt stareţe de mănăstiri. Trăiam o viaţă foarte frumoasă!
    Părintele Arsenie zicea, atunci când se duceau femeile la mănăstire:
    „Măi Mărie, de ce nu te duci la Biserică în satul tău?”
    „Apoi vezi, Părinte, părintele nostru mai pipă, mai bea, nu-i ca dumneata!”
    „Ai copii, ai fete măritate; să te duci şi să spui la fetele tale să zămislească copii care să se facă preoţi aşa cum vă place vouă!”

Sursa: Marius Dumitru
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe

Total online: 2
Vizitatori: 2
Utilizatori: 0