21 Noiembrie 18

Marturia unui fost baptist convertit impreuna cu familia sa la Ortodoxie

  • 21 Februarie 18
  • Interviuri
  • 4
Numele lui este Mihai Oara si ii multumim pentru acordarea acestui interviu.

Cum a pornit gândul că protestantismul nu este calea care duce la Hristos?


    În România am frecventat îndeosebi bisericile baptiste,  dar după ce am sosit în SUA, am trecut prin multe biserici neo protestante (aici sunt numite evanghelice). Am avut astfel ocazia sa mă întâlnesc cu o varietate de practici, concepții și doctrine, care se deosebeau în multe puncte. Mi-am dat seama că această varietate vine din concepția protestantă după care autoritatea nu este biserica, ci Scriptura, așa cum este ea interpretată de conștiința sau mintea oricărui credincios. Acesta rezulta în sute de concepții și căi divergente. Nu am putut crede că Hristos a vrut ca Biserica lui să fie o adunătură de grupuri care nu pot cădea de acord și care să-și definească credința în mod arbitrar.

Soția dumneavoastră, doamna Ana Oara a acceptat din prima decizia dumneavoastră de a trece la Ortodoxie?

    Deși inițiativa a pornit de la mine, noi am trecut împreună la Ortodoxie. Am chemat-o la telefon pe soția mea, când mă întorceam dintr-o călătorie de servici, și i-am spus că am găsit ceva extraordinar de frumos în Ortodoxie și aș dori să studiem subiectul împreună. În urătoarele trei săptămâni am luat fiecare doctrină în care Ortodoxia și Protestantismul se contraziceau, și am studiat-o în lumina Scripturii. La sfârșitul acestei perioade am ajuns împreună la concluzia că în Ortodoxie găsim învățătura și practica lăsată de Hristos și apostoli. În următoarea duminică am început să mergem la slujbele unei biserici ortodoxe.

Ce a adus nou Ortodoxia in sufletul dumneavoastră?

    Ortodoxia mi-a adus o viziune mai profundă cu privire la semnificația mântuirii, văzută nu doar ca o ștampilă care-ți dă dreptul să intri în cer, ci ca o vindecare a firii omenești și înălțare către Hristos. Am înțeles mai bine ce este rugăciunea, și am început să o practic și să o gust cum nu am mai făcut-o înainte.

Este Biserica Ortodoxă , Biserica lui Hristos?

    Da, așa înțeleg eu acum, că Biserica Ortodoxă este continuatoarea bisericii din Faptele Apostolilor, cea care a primit harul și a ținut nealterată credința adevărată.

Cum înțelegeți acum învățătura Ortodoxa?

    La început unele învățături mi se păreau puțin ciudate, alte frumoase, altele greu de acceptat. Cu timpul am înțeles mai mult, și acum nu mai am nici un fel de probleme. Tot așa, la început unele cărți ortodoxe mi se păreau criptice, deoarece nu eram obișnuit cu vocabularul și expresiile comune Ortodoxiei.

Exista idolatrie in Biserica Ortodoxă?

    În mod generic, nu. Acuzația de idolatrie este făcută de protestanți din cauza ignorantei lor vis a vis de cinstirea icoanelor. Cei mai mulți dintre neoprotestanți nu înțeleg teologia icoanei și din cauza aceasta se luptă cu o concepție imaginara. Pe de altă parte, există teologi protestanți sau credincioși protestanți ceva mai educați, care odată înțelegând teologia ortodoxă, acceptă fără nici o obiecție icoanele, chiar dacă nu le cinstesc ei înșiși.

Este Biserica Ortodoxă singura Biserica în care se respecta in totalitate Sfânta Scriptură?

    Da. Catolicii sunt pe aproape, dar au introdus dogme care sunt în afara Scripturii si a învățăturii Bisericii sau uneori chiar le contrazic. Un exemplu este învățătura despre purgatoriu, care dă impresia unei socoteli contabile cu privire la iertarea păcatelor. Protestanții contrazic Scriptura în multe puncte, ca de exemplu în concepția după care pâinea și vinul de la Împărtășanie (Cina Domnului, cum o numesc ei) sunt doar simboluri.

Ce îi sfătuiți pe prietenii rămași în protestantism cu privire la credința?

    Veniți cu o inimă și o minte deschisă, gustați frumusețea și adâncimea Ortodoxiei. Nu faceți judecăți înainte de a o cunoaște. Gustați și vedeți.

Cum vedeți propria familie de la trecerea la Ortodoxie?

    Soția și trei dintre cei patru copii sunt în biserica ortodoxă. Singur fiul cel mai mare nu a trecut încă la Biserica Ortodoxă, pentru că era plecat deja din casă atunci când noi am făcut decizia de a trece in BO. Unul dintre băieți este căsătorit cu o fată ortodoxă (dintr-o biserică greacă), una din fiice este căsătorită cu un băiat care a venit și el la Ortodoxie. Cei doi nepoți pe care îi avem sunt botezați și crescuți în Biserica Ortodoxă.

Mă rog și sper ca aceeași credință care ni s-a transmis de la strămoșii noștri să se păstreze și în generațiile următoare ale familiei noastre.

 
Lasa un comentariu
avatar
avatar
0 Spam
1
Satana îsi face lucreaza lui , chiar si cu cei credinciosi . Traim timpul de pe urmā .
Pācat de voi dar , in biblie doar scrie cā ; cei care au plecat dintre voi , au plecat pentrucä , nu erau de-ai vostri.
Întro zi o sā vā luminati la minte si , o sā vā dati seama de greseala pe care ati fācut-o .
avatar
0
2
Doamna AuricaCalinescu, Credinta Crestin Ortodoxa este singura Biserica unde se respecta in totalitate Sfanta Scriptura. Faptul ca dumneavoastra din pacate nu ati aflat adevarul, asta nu va autorizeaza sa jigniti descoperirea data de Dumnezeu acestei frumoase familii. Va recomand "Iata de ce Biblia Ortodoxa este cea corecta iar cea a lui Cornilescu una eretica" - http://www.deinteres.org/news/iata_de_ce_biblia_ortodoxa_este_cea_corecta_iar_cea_a_lui_cornilescu_una_eretica/ 2016-11-13-2002
avatar
0 Spam
3
A descoperit frumusetea ortodoxiei, spune el, probabil atunci cand vedea cum enoriasii saruta moastele.
avatar
0
4
Domnule parosimarton, Sfanta Scriptura ne califica Sfintele Moaște că fiind făcătoare de minuni și lăcaș al Duhului Sfânt. Citiți Biblia va rog, poate așa descoperiți și dumneavoastră frumusețea Ortodoxiei.
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe

Total online: 2
Vizitatori: 2
Utilizatori: 0