17 Noiembrie 18

Mandria te face ipocrit, penibil pe cand smerenia te aseamana cu Dumnezeu

  • 20 Aprilie 18
  • Stiri de interes
  • 0
    Poti sa ai orice profesie vocationala sau nu, poti sa fi preot sau orice altceva dar daca suferi de mandrie tot ce tine de tine se minimizeaza si nu reprezinta valoare decat poate uneori materiala ceea ce nu tine de "cord" ci de disperarea omului de astazi de a avea cat mai mult.
    Mantuitorul ne prezinta intr-un mod direct ce inseamna de fapt mandria in "Evanghelia dupa Luca" in care spune "Oricine se înalță pe sine se va smeri, iar cel ce se smerește pe sine se va înălța." Smerenia dupa cum observam este opusul mandriei iar MAJORITATEA oamenilor din pacate au impresia ca smerenia se aseamana cu acceptarea a orice, nimic mai gresit. Smerenia este ratiunea mai presus de ratiune, adica as putea spune un fel de ratiune duhovniceasca incununata cu milostenie, rugaciune si daruire de sine pentru aproapele nostru. Mantuitorul ne prezinta din nou ce inseamna de fapt smerenia, opusul mandriei atunci cand spune in "Evanghelia dupa Luca" ca "Celui ce te loveşte peste obraz, întoarce-i şi pe celălalt; pe cel ce-ţi ia haina, nu-l împiedica să-ţi ia şi cămaşa" incununand prezentarea smereniei prin cuvintele Sale "Dacă am vorbit rău, dovedeşte ce este rău, iar dacă am vorbit bine, de ce Mă baţi?" prin care intelegem ca smerenia este asemanarea cu Dumnezeu prin respectarea invataturii Bisericii. Smerenia inseamna in definitiv "ratiunea mai presus de ratiune", asemanarea cu Dumnezeu, demnitate si inaltare duhovniceasca prin smerenia trupului.
    Mandria la clerici mai ales dar si la mireni trebuie taxata imediat ce este sesizata dar cu blandete iar daca se raspunde rastit sau agresiv verbal trebuie sa avem intotdeauna cuvintele Sfintei Scripturi in suflet dar si situatii cotidiene prin care se demonstreaza negativismul mandriei caci un om neinformat nu se cuvine a se angrena in astfel de situatii.
    Oricand, in orice loc, in orice situatie deci trebuie sa ne ferim de mandrie prin rugaciunea neincetata despre care puteti citi in articolul "Catre un tanar care a intrebat despre "rugaciunea mintii" dar trebuie sa retinem ca rugaciunea nu se face doar in genunchi intr-o postura fizica de smerenie in care sufletul este mai aplecat catre cele duhovnicesti ci rugaciunea poate fi facuta si cand lucram, cand mergem la servici, in drum spre magazinul din colt sau altundeva insa mereu cu inima smerita, daca se poate treaza cu privire la pacatosenia noastra.
    Intotdeauna cand s-au ridicat invatatori eretici in Biserica Ortodoxa, Biserica a avut grija sa puna la punct aceste abateri grave iar amintindu-ne ca NOI suntem Biserica si ca trebuie sa fim constienti ce inseamna de fapt invatatura Ortodoxa si de ce suntem Ortodocsi.

    La sfarsit va invit sa reflectam la cuvintele Sfintei Scripturi care ne indeamna la fapta care autentifica credinta in fata lui Dumnezeu, fara a vrea a ne mandri in fata oamenilor ca "uite cat de bun si milostiv sunt eu"!

Epistola soborniceasca a Sfantului Apostol Iacov | Capitolul 2

17 Aşa şi cu credinţa: dacă nu are fapte, e moartă în ea însăşi.
18 Dar va zice cineva: Tu ai credinţă, iar eu am fapte; arată-mi credinţa ta fără fapte şi eu îţi voi arăta, din faptele mele, credinţa mea.
19 Tu crezi că unul este Dumnezeu? Bine faci; dar şi demonii cred şi se cutremură.
20 Vrei însă să înţelegi, omule nesocotit, că credinţa fără de fapte moartă este?
21 Avraam, părintele nostru, au nu din fapte s-a îndreptat, când a pus pe Isaac, fiul său, pe jertfelnic?
22 Vezi că, credinţa lucra împreună cu faptele lui şi din fapte credinţa s-a desăvârşit?
23 Şi s-a împlinit Scriptura care zice: "Şi a crezut Avraam lui Dumnezeu şi i s-a socotit lui ca dreptate" şi "a fost numit prieten al lui Dumnezeu".
24 Vedeţi dar că din fapte este îndreptat omul, iar nu numai din credinţă.
25 La fel şi Rahav, desfrânata, au nu din fapte s-a îndreptat când a primit pe cei trimişi şi i-a scos afară, pe altă cale?
26 Căci precum trupul fără suflet mort este, astfel şi credinţa fără de fapte, moartă este.
   
 
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe

Total online: 3
Vizitatori: 3
Utilizatori: 0