20 Iulie 19

La multi ani binecuvantati parintelui Razvan Ionescu

  • 07 Iulie 19
  • Biserica Ortodoxa, Biserica lui Hristos
  • 0
    "Azi am împlinit 47 de ani. Poate mai mult ca niciodată anul acesta am trăit perioade de conştientizare a ireversibilului, a fragilității mele sau a celor de lângă mine, ca viață, ca parcurs, ca desfăşurare. Oameni dragi cu care am avut o relație vie au făcut pasul dincolo. Lista noastră de pomenire de copii aflați la mare cumpănă s-a scurtat în pofida a tot, pronia rânduind intrarea lor în veşnicie. Eu însumi pot primi veşti medicale care să îmi bulverseze viața. În toate însă, nădăjduim.
    Mai mult ca oricând întâlnirea cu produsele lumii, cu mentalitățile şi căutările ei, cu proiectările sale mistico-fantastice hrănite de necunoaşterea lui Dumnezeu au ca efect, paradoxal, întărirea mea în credință. Filmele actuale sunt o radiografie a aşteptărilor omului veacului nostru. Bietul de el. Şansa mea că am cunoscut oameni vii, unii sunt încă printre noi, ce incredibile daruri mi-a făcut Dumnezeu ca să pricep cum ar vrea El să fim. Omul recent caută "îmbunătățiri" cu orice preț, ca nişte proteze de tip super erou american, ignorând firescul suprafiresc de a deveni dumnezeu prin comuniunea lăuntrică cu Dumnezeu, real. E penibil să Îl imiți "demiurgic" de la distanță prin tot felul de puteri, în fond atât de efemere. E penibil să vrei să "omori moartea" prin tehnologie, veritabil kitch al Învierii reale aduse de Hristos. E penibil să îți cauți înveşnicirea cu un fel de exoschelet tehnologic care te arată puternic în cele exterioare şi îți ratează în acelaşi timp reala întâlnire cu Viața.
    Codul da Vinci şi alte declinări contemporane ne arată cât de departe suntem de simțirea religiosului prin inima curățită de har. Acesta este perceput fals, după gândirea căzută din sacru în profan. Profanare sau desacralizare ? Totuna, corespunzând dezbrăcării lăuntrice contemporane de simțirea lui Dumnezeu până la măsura de a ignora că există o viață duhovnicească. Scenarii intelectuale, inițieri, lupte pentru putere, religiosul interesează doar pentru "mister" şi nu pentru angajament existențial către desăvârşirea ca om. Asta când nu faci tu însuți din inteligența artificială o nouă religie. Toate abundă de ieftin.
    Nu acesta e chipul Bisericii. Nu asta e noblețea omului. De unde importanța uriaşă să dăm mărturia ortodoxă în lume, autentică. Viața de rugăciune a unei parohii sau mănăstiri continuă să bulverseze vieți şi să nască înviere chiar şi în contextul atât de sărăcit de prezență în duh actual.
    Personal, ştiu Cine m-a ales şi deopotrivă pe Cine am ales ca răspuns propriu la chemarea Lui. Descopăr frumusețe în jurul meu, boala întâlnită mă face mai atent şi mai sensibil ca înainte la manifestarea sănătății, la tinerețe, la frumusețea trupească, cu conştiința vie că miza este însă în altă parte. Anume, în viața în Duh a sufletului, care aduce şi trupului sănătate, împlinire şi frumusețe.
    Sunt o sculptură vie. Devin. Mă înnobilez prin Hristos mai mult decât prin orice educație profană. Brâncuşi căuta esențialul, în Hristos îl poți trăi lăuntric, tu însuți, în tine. Eu sunt opera de ieşit vie din mâinile lui Dumnezeu. Şi ce bucurie că fundamentul lumii e bun ! Ne zăpăceam pe veşnicie în confuziile lumii acesteia.
    Ortodox înseamnă tocmai să nu cultivi iluzia în viața ta. Să nu îți vinzi ieftin timpul vieții tale. Să fii acea minune de om pe care Domnul iubitor o stârneşte în tine. E un har să fim cu El, fenomen ireductibil la posibilitățile noastre autonome, de aceea şi trăim misterios, uimitor, ni se întâmplă dincolo de aşteptări. Întru El viitorul nostru se arată incomparabil mai bun decât l-am construi singuri ..." - scrie parintele Razvan Ionescu pe Facebook.
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe