26 Iunie 19

Jurnalistul Catalin Sturza: Știrea aceasta e ca un coșmar negru de care vrei să scapi, dar nu poți.

  • 06 Iunie 19
  • Actualitate
  • 0
    "Știrea aceasta e ca un coșmar negru de care vrei să scapi, dar nu poți. Cică un expert în eutanasie „recunoscut internațional” a inventat o capsulă a morții cu un buton pe care scrie „Moarte”, care ucide victimele „în câteva minute”. Capsula are formă de coșciug și este „elegantă și șic”. „Utilizatorii” sunt încuiați înăuntru, apasă pe buton și mor în câteva minute. Sunt sufocați – o reacție chimică scade rapid nivelul de oxigen din capsulă.

    „Capsula morții” este „copilul” lui Ohilip Nitschke, fondatorul organizației Exit International, care promovează sinuciderea. Capsula este expusă la Veneția, până la sfârșitul lunii noiembrie.

    Ideea nu este nouă – în fapt, e veche de vreo sută de ani. Din vremea când eugenia era ceva foarte „cutting edge”, iar capsula e din aceeași categorie cu eugenia nazistă. Filozofia se reduce la ideea de puritate: curățarea societății de elementele impure sau indezirabile – inclusiv persoanele cu handicap și bătrânii.

    Ideea a revenit recent la modă, când scriitorul Martin Amis a comparat populația de pensionari a Marii Britanii cu „o invazie a unor emigranți teribili” și a sugerat că astfel de capsule ale morții ar trebui să fie instalate la fiecare colț de stradă – ca o metodă practică de a rezolva problema „țunamiului argintiu”. Bineînțeles, ca orice monstruozitate, ideea este împachetată într-un limbaj eufemistic, plușat și mincinos: se vorbește despre „alegerea de a muri”, care ar fi „un privilegiu nobil, pe care toți ar trebui să îl avem”.

    Vor fi dintre cei care vor alege să folosească capsula morții? Cu siguranță că vor fi. Fără să-i judec eu, pot presupune că, dincolo de slăbiciunea omenească de înțeles, două vor fi motivațiile celor care vor „utiliza” capsula. În primul rând, lipsa de credință. Și nu doar în Dumnezeu – ci și în propria familie, în cei apropiați, care nu ar putea să-i suporte „la bine”, dar și „la greu”. În al doilea rând, vanitatea hipertrofiată: dacă nu mai sunt „superviril ca la tinerețe”, sau „superfeminină ca la tinerețe”, viața mea nu mai are rost. Vanitate care nu numai că nu este condamnată în mass-media, în ziua de azi. Ba, dimpotrivă, este prezentată ca o mare virtute.

    „Omul care ucide un om, ucide un om. Omul care se omoară pe el însuși, îi ucide pe toți oamenii”, spunea cândva un mare gânditor. Din punctul lui de vedere, apăsând pe acel buton odios, el spulberă, aruncă în neant întreaga lume și întregul univers." - scrie jurnalistul Catalin Sturza pe Facebook.

Sursa foto: go4it.ro / In fotografie, „Capsula morții” cu numele de Sarco.
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe