18 Noiembrie 18

Jerfta si demnitate pentru Unire

  • 24 Aprilie 18
  • Biserica Ortodoxa, Biserica lui Hristos
  • 0
    Rezoluţia Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 a fost elaborată în Banat de către unul dintre luptătorii cei mai activi pentru drepturile naţionale ale românilor din monarhia austro-ungară, gânditor de marcă al vremii sale: bănățeanul Vasile Goldiș.
    În declarația redactată în luna octombrie 1918 și devenită mai apoi Rezoluția de la 1 Decembrie 1918, Vasile Goldiș arăta hotărârea națiunii române din Transilvania de a se așeza "printre națiunile libere", în temeiul dreptului ca fiecare națiune să dispună liber de soarta sa.
    Un alt luptător în Războiul de Întregire a fost episcopul de Caransebeș, Miron Cristea. Ajuns în Banat înainte de începerea războiului, viitorul Patriarh, Miron Cristea știa prea bine ce înseamnă opresiune și lupta pentru păstrarea identității pentru că provenea de la Toplița. Iată ce declara el în fața bănățenilor ajunși la Alba Iulia:
    ,,V-aş amărî prea tare sufletele, aş prea întuneca seninătatea acestui frumos practic dacă v-aş înfăţişa icoana amănunţită a lungilor noastre suferinţe din cursul acestor zece veacuri”, Fiindcă ,,orbiţi de gogoriţa ideii de stat naţional maghiar, politicienii unguri nu s-au ruşinat a născoci cele mai drăceşti căi şi mijloace, cu scopul hotârăt de a ne desfiinţa şi maghiariza(…) Contele negru, Juliu Andrassy, pe care intenţionează republica maghiară a-l trimite ca delegat la tratativele de pace, a declarat în camera ungară: ,,cauza naţionalităţilor din Ungaria este o chestiune de putere, nu de drept”! Mai ales ceea ce au făcut cu noi în anii din urmă, trece toate marginile (…) Ne durea mai mult încătuşarea sufletului nostru românesc şi răpirea şcolilor, căci n-am uitat nici o clipă admoniţia de la 1848 a marelui Bărnuţ: ,,Şi cu cât vor învăţa mai mulţi români la şcolile străine, cu atât va pierde naţiunea mai mulţi fii”.
    Despre acești doi români adevărați, dar și despre soarta preoților ortodocși din Banat în timpul Primului Razboi Mondial, am discutat cu Înaltpreasfinția Sa Ioan, Mitropolitul Banatului.

Jerfta si demnitate pentru Unire

Rezoluţia Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 a fost elaborată în Banat de către unul dintre luptătorii cei mai activi pentru drepturile naţionale ale românilor din monarhia austro-ungară, gânditor de marcă al vremii sale: bănățeanul Vasile Goldiș. În declarația redactată în luna octombrie 1918 și devenită mai apoi Rezoluția de la 1 Decembrie 1918, Vasile Goldiș arăta hotărârea națiunii române din Transilvania de a se așeza "printre națiunile libere", în temeiul dreptului ca fiecare națiune să dispună liber de soarta sa. Un alt luptător în Războiul de Întregire a fost episcopul de Caransebeș, Miron Cristea. Ajuns în Banat înainte de începerea războiului, viitorul Patriarh, Miron Cristea știa prea bine ce înseamnă opresiune și lupta pentru păstrarea identității pentru că provenea de la Toplița. Iată ce declara el în fața bănățenilor ajunși la Alba Iulia: ,,V-aş amărî prea tare sufletele, aş prea întuneca seninătatea acestui frumos practic dacă v-aş înfăţişa icoana amănunţită a lungilor noastre suferinţe din cursul acestor zece veacuri”, Fiindcă ,,orbiţi de gogoriţa ideii de stat naţional maghiar, politicienii unguri nu s-au ruşinat a născoci cele mai drăceşti căi şi mijloace, cu scopul hotârăt de a ne desfiinţa şi maghiariza(…) Contele negru, Juliu Andrassy, pe care intenţionează republica maghiară a-l trimite ca delegat la tratativele de pace, a declarat în camera ungară: ,,cauza naţionalităţilor din Ungaria este o chestiune de putere, nu de drept”! Mai ales ceea ce au făcut cu noi în anii din urmă, trece toate marginile (…) Ne durea mai mult încătuşarea sufletului nostru românesc şi răpirea şcolilor, căci n-am uitat nici o clipă admoniţia de la 1848 a marelui Bărnuţ: ,,Şi cu cât vor învăţa mai mulţi români la şcolile străine, cu atât va pierde naţiunea mai mulţi fii”. Despre acești doi români adevărați, dar și despre soarta preoților ortodocși din Banat în timpul Primului Razboi Mondial, am discutat cu Înaltpreasfinția Sa Ioan, Mitropolitul Banatului.

Posted by Preoții români în timpul Războiului de Reîntregire on Monday, November 6, 2017

Preoții români în timpul Războiului de Reîntregire
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe

Total online: 2
Vizitatori: 2
Utilizatori: 0