19 Octombrie 17

Acasă » Invatatura de Credinta

TAINA SFINTEI SPOVEDANII

 • 17 Octombrie 17
 • 77
    Dupa cum am mai spus, Sfantul Botez este prima Taina si usa de intrare in crestinism. Fara botez, oamenii nu pot vedea imparatia lui Dumnezeu. Ne spune Mantuitorul raspicat : Cine va crede si se va boteza, se va mantui, iar cine nu va crede, se va osandi. Botezul se pune in legatura cu Mirungerea, sau ungerea cu Sfantul Mir. Stiti dumneavoastra ca pe copilasii pe care ii botezam, in ungem cu Sfantul Mir si, la urma Sfantului Botez, ii impartasim cu Sfantul Trup si Sange al Domnului nostru Iisus Hristos. Deci, aceste trei Taine le administram crestinilor inca din pruncie. Mai inai ... Detalii... »

DESPRE OSANDIRE CLEVETIRE, MANIE SI DESFRANARE

 • 15 Octombrie 17
 • 49
    Ori de cate ori ne aflam in fata unei sarbatori mai deosebite, cautam sa ne spovedim, ca sa ne putem si impartasi. Asa fac de obicei aproape toti crestinii care isi au in serios propria lor existenta. Pentru ca unii nu pun nici un pret pe aceasta practica de apropiere de Dumnezeu cu adevarat. Este foarte bine sa ne spovedim si, daca se poate, sa ne impartasim, pentru ca ne curatim de zgura pacatelor care zac in noi si care impiedica legatura cu Dumnezeu, Care bate continuu la usa inimii noastre.
    Hristos nu poate intra ia noi pentru ca suntem dezordonati, sunte ... Detalii... »

Despre frica de Dumnezeu

 • 12 Octombrie 17
 • 50
    Să avem frica lui Dumnezeu si să punem zilnic început bun!
    Să cerem de la Hristos, prin rugăciune, frică de Dumnezeu si cugetare la moarte. Frica de Dumnezeu este începutul întelepciunii, iar frica de moarte si de judecată ne păzeste de păcate si ne îndeamnă la pocăintă în această viată, căci dincolo nu este pocăintă.
    Din frica de Dumnezeu se nasc si cresc în noi credinta, nădejdea si dragostea.
    Dumnezeu face voia celor ce se tem de Dânsul!
 

„Bărbaţi, iubiţi pe femeile voastre, după cum şi Hristos a iubit Biserica"

 • 12 Octombrie 17
 • 46
    După cum Biserica se supune lui Hristos - adică după cum bărbaţii şi femeile, [care sunt Biserica], se supun lui Hristos - aşa şi voi, femeilor, supuneţi-vă bărbaţilor ca lui Dumnezeu199.  
    „Bărbaţi, iubiţi pe femeile voastre, după cum şi Hristos a iubit Biserica" (Ef 5, 25). Ai auzit ce supunere nemaiîntâlnită? L-ai lăudat [mai înainte] şi te-ai minunat de Pavel că a tocmit aşa de bine vieţuirea noastră, ca un bărbat minunat şi duhovnicesc ce este? însă ascultă acum şi cele care le cere de la tine.  
    Că iarăş ... Detalii... »

Fenomenologia răului şi a păcatului

 • 11 Octombrie 17
 • 54
     Scriitorii duhovniceşti ai Răsăritului vorbesc, în legătură cu asceza şi urcuşul duhovnicesc al omului, de un adevărat “război nevăzut” sau “inteligibil”. Dincolo de a fi o metaforă şi cu atât mai puţin o hiperbolă, el este o realitate spirituală dintre cele mai adânci, de înfrângerea sau biruinţa noastră depinzând şi osânda sau cununa pe care o vom primi la sfârşitul eforturilor noastre.  
    Caracterizările asceţilor creştini sunt pe cât de numeroase, pe atât de amănunţite şi practice. Spre exemplu, Filotei Sinaitul vorbe ... Detalii... »

Smerenia topeste pe diavol

 • 09 Octombrie 17
 • 75
    Smerenia are mare putere si topeste pe diavolul. Este cel mai puternic soc pentru diavol. Acolo unde exista smerenie, diavolul nu are loc. Si acolo unde nu exista diavol, e firesc sa nu existe ispite. Odata un pustnic a silit pe un aghiuta sa spuna: "Sfinte Dumnezeule ...". A spus aghiuta: "Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte", dar nu spunea "miluieste-ne pe noi". Spune: "miluieste-ne pe noi!". Nimic. Daca ar fi spus, ar fi devenit inger. Toate le spune aghiuta, dar pe "miluieste-ma" nu-l spune, pentru ca trebuie ... Detalii... »

Stareţul Daniil Tudor - Floarea de foc a Ortodoxiei

 • 06 Octombrie 17
 • 112
Silviu Aroneţ  

    În data de 17 noiembrie 1962, în jurul orei unu din noapte se muta la viaţa veşnică Stareţul Mânăstirii Rarău, Ieroschimonahul Daniil Tudor, lungind cu suferinţa şi martiriul său lunga listă a crimelor comise de comunismul ateu.
    Decesul a survenit, în închisoarea Aiud, după ce părintele fusese, din nou, zdrobit în bătăi cu pumnii, bocancii şi bastoanele de către „omul nou” al orânduirii socialiste.
    Fişa medicală a spitalului închisorii consemnea ... Detalii... »

Mie mi-e şi necaz pe aceia care tot vorbesc de rugăciunea lui Iisus, dar nu fac nimic.

 • 05 Octombrie 17
 • 424
    Fiecare sfânt după cum a trăit aşa a rânduit şi altora să facă pentru a se mântui, că sunt multe căi de mântuire. Unii cer rugăciunea lui Iisus, alţii citirea psalmilor, alţii altceva. Rugăciunea lui Iisus e foarte de folos a se practica, dar are nevoie de un timp de linişte pentru a o putea deprinde, apoi poţi petrece şi în obşte. Dar noi, care suntem plini numai de griji, nu putem să o deprindem. Mie mi-e şi necaz pe aceia care tot vorbesc de rugăciunea lui Iisus, dar nu fac nimic. 

- După Sfântul Isihie, trezvia atenţiei se compune din patru părţi. Insă trei ... Detalii... »

Cum trebuie să fie legăturile conjugale între soţ şi soţie în perioada postului?

 • 03 Octombrie 17
 • 354
    Având o oarecare experienţă pastorală, aş vrea, în primul rând, „să-i dezamăgesc” pe cei necăsătoriţi, care vin la mărturisire şi spun că au avut relaţii cu „partenerul” în perioada postului. În cazul lor, astfel de relaţii sunt interzise şi în afara postului, nemaivorbind de perioadele de post. Iar dacă există totuşi cupluri care trăiesc în concubinaj, dar care reuşesc să se abţină de la relaţii în timpul posturilor, acest lucru este lăudabil, dar totuşi insuficient pentru a le da dezlegare la împărtăşanie.
    Iar acum să revenim la ... Detalii... »

Scopul ultim al vietii crestine

 • 01 Octombrie 17
 • 60
    Înțelesul adevărat și scopul ultim al vieții creștine pe pământ este acesta: sporind necontenit harul Duhului Sfânt pe care l-am primit ca o armătură duhovnicească în Taina Sfântului Botez, prin lucrarea faptelor cerute de Sfânta Evanghelie, să ridicăm treptat chipul lui Dumnezeu din noi spre rangul de asemănare și unire cu Dumnezeu prin iubire și cunoaștere – o iubire desăvârșită și o cunoaștere experimentală, prin contact direct, mijlocitor fiind harul ce se revarsă în chip nevăzut prin Sfintele Taine.
 

Credinta la botez

 • 01 Octombrie 17
 • 159
    Credinţa de care vorbeşte Evanghelia şi care se cere la Botez nu este credinţa în faptul că Dumnezeu există sau, cum spun unii: „eu cred că există ceva, o putere, o raţiune supremă etc.”. Toate astea n-au nimic comun cu adevărata credinţă. Şi demonii cred că Dumnezeu există, dar nu putem spune că „sunt credincioşi”, chiar dacă „se tem şi se cutremură” în faţa măreţiei lui Dumnezeu. A fi credincios înseamnă, pe de o parte, a avea încredere în Dumnezeu mai mult decât în orice şi oricine din lumea aceasta, iar pe de altă parte, credinţa înseamnă c ... Detalii... »

Importanta duhovnicului

 • 30 Septembrie 17
 • 185
- O problemă foarte importantă de care depinde schimbarea vietii noastre lăuntrice este relatia cu duhovnicul. Care sunt criteriile pentru alegerea unui preot la care să ne mărturisim?

- N-as putea să vă spun. Aceasta este o problemă care revine celui ce-si caută duhovnic.

- Să zicem că este la început si vrea să-si găsească un preot la care să se spovedească...

- Întreabă pe un cunoscut: <Ce duhovnic ai?>, ''Cutare''. <Esti multumit?>. Întreabă pe altul care îi recomandă pe altcineva. Se duce la duhovnic. Nu este chiar atât de ... Detalii... »
1 2 3 ... 54 55 »
Articolul lunii
 • Comentarii
 • Apreciate
 • Vizualizari
Retele Sociale
 • Google+
 • Facebook
 • Twitter