19 Octombrie 17

Acasă » Intrebari

Cum să trăim moartea celor din jur?

 • 04 Octombrie 17
 • 1641
    Grea întrebare! M-aţi prins, doamna profesoară!
    Pentru mine, personal, cel mai greu este să trec pe la oncologie săptămânal şi să constat că se goleşte un pat care nu se transformă într-o bucurie. Că, dacă s-ar vindeca… Nu m-am îmbătat – poate m-oi fi îmbătat vreodată, dar nu mai ţin minte cum e să fii beat, dar cred că m-aş îmbăta de fericire! Ştiţi cum zic? Îi văd cum trec pe lângă mine… Şi eu sufăr de aceeaşi tristeţe şi de aceeaşi rupere. Aţi remarcat că, în Liturghia de la catedrală, niciodată nu ezit să fac pomenirea morţilor. E ... Detalii... »

Ce îndemnaţi pe teologi să citească?

 • 29 Septembrie 17
 • 139
Arhimandrit Arsenie: Să citească ce spune Biserica Ortodoxă; e consemnată învăţătura. Chiril al Alexandriei cu o serie întreagă de lucruri; să pună mîna pe învăţătura acestor mari titani: Ioan Gură de Aur, Vasile cel Mare, Grigorie de Nazianz, Teologul mai corect, că de Nazianz a fost şi tatăl său - a fost un mare trăitor, dar nu a fost într-o formă eroică şi să aducă noutăţi ca fiul său Grigorie Teologul; a prezidat Sinodul al II-lea Ecumenic care privea Duhul Sfînt. Mîntuitorul spune: “cine se va boteza în numele Tatălui, al Fiului şi al Sfîntului Duh”. &nbs ... Detalii... »

Părinte, din ce în ce mai puţină lume citeşte astăzi. Există o criză a cărţii. Care credeţi că sunt cauzele ei?

 • 25 Septembrie 17
 • 86
    Cei cincizeci de ani de comunism, în afară de lucrurile materiale bune, au avut în vedere distrugerea spiritului uman, adică a sufletului. Un mijloc a fost distrugerea fondului religios de carte creştină. Ştim prea bine că atunci cărţile circulau din mână în mână la creştinii mai evlavioşi, pentru a mai cunoaşte ceva din tainele lui Dumnezeu. Într-un singur sat existau două-trei Biblii la parohie, care circulau din mână în mână; sau mai avea în sat Psaltirea nu ştiu care babă uitată de vreme, care-a ţinut-o în ieslea de la vacă sau în podul cu fân, ca să nu i-o găsească comunişti ... Detalii... »

Pentru ce interese obscure a fost sacrificat Institutul Cantacuzino? Sunt vaccinurile sigure? Ar trebui evitate?

 • 23 Septembrie 17
 • 200
    "Trei copii morți de rujeolă și sute de cazuri de îmbolnăviri. Toți minori nevaccinați. Se întâmplă chiar acum în România, o țară care nu are numai o criză perpetuă de vaccinuri, ci și o amplă mișcare anti-imunizare. Atât de amplă încât am ajuns pe primul loc în Europa la neîncrederea în vaccinare și suntem la limita de risc. Adică în orice moment, o epidemie de boli contagioase și periculoase poate scăpa de sub control și produce ravagii printre copii și adulți.

    Cum s-a ajuns aici? Din inconștiența statului, din lipsa de informare, din refuzul uno ... Detalii... »

„Cât la sută crezi că ești vinovată?”

 • 23 Septembrie 17
 • 88
    O pereche a venit la Părintele Sofronie ‒ erau certați ‒ și era limpede că unul era mai vinovat ca celălalt. 
Și Părintele Sofronie a întrebat-o pe soție: „Cât la sută crezi că ești vinovată?”. Ea a răspuns: „Doar cinci la sută. Dar soțul meu este nouăzeci și cinci la sută vinovat”. 
    Și Părintele Sofronie i-a zis: „Atunci îndreaptă acel cinci la sută și să vedem dacă celelalte nouăzeci și cinci la sută mai rămân!”.
    Trebuie să ajungă acea persoană la înțelegerea greșelii, așa încât să poată ... Detalii... »

De ce aţi spus în conferinţa de săptămâna trecută că păcatul ne urâţeşte?

 • 19 Septembrie 17
 • 117
Am primit o scrisoare foarte scurtă: „De ce aţi spus în conferinţa de săptămâna trecută că păcatul ne urâţeşte? Dumneavoastră credeţi că putem şti cât de sfânt este cineva numai după faţa lui? Sunt atâţia oameni care trăiesc în păcate – şi mai ales sexuale – care sunt mult mai frumoşi, nu observaţi asta? Hai să punem la un concurs de miss fetele din biserică şi fetele din discotecă. Cine ar fi mai frumoase?”

Răspuns: Am spus că păcatul ne urâţeşte pentru că aşa este. Ar fi trebuit poate să aduc atunci mai multe argumente. La fiecare confer ... Detalii... »

Preoţilor anglicani, catolici, monofiziţi etc. dacă vin la Ortodoxie li se mai face hirotonia ?

 • 17 Septembrie 17
 • 90
Arhimandrit Arsenie: La anglicani se hirotonesc pînă şi femeile ! Aceasta nu este o problemă care ne priveşte; trebuie să se facă o întrunire sinodală, să se vadă ce formă au ei preoţia. Acuma şi Taina Cununiei: ”vă declar soţ şi soţie” adică foarte simplă; şi sunt rugăciuni de o mare importanţă, cu cununiile pe cap, cu făgăduinţă în faţa Bisericii, pun mîinile pe Biblie, jurăminte în faţa altarului - lucruri care la ei nu sunt.
 

Când a fost făcut iadul după părerea Părintilor ? A fost făcut o dată cu facerea cerurilor sau o dată cu facerea pământului ?

 • 30 August 17
 • 251
Părintele SERAFIM: Iadul nu a fost făcut în mod concret, tot asa cum nici răul nu a fost făcut în mod concret. Iadul este doar locul si starea unde au căzut îngerii căzuti. Cu alte cuvinte, într-un anumit sens, ei însisi l-au făcut. Scriptura vorbeste despre locul "gătit diavolului si îngerilor lui" [Mat. 25, 41], dar nu pomeneste cum a luat fiintă. Nu ni se povesteste amănuntit nici despre îngeri, nici despre căderea lor; există doar scurte referiri ici-colo. Este vădit că acestea s-au petrecut înainte de aparitia sarpelui din Cartea Facerii.
 

Ce sunt farmecele sau descantecele?

 • 29 August 17
 • 256
    Farmecele sau descantecele sunt lucrari ce se savarsesc de catre oameni rauvoitori care se vand diavolului si fortelor intunericului pentru ca prin intermediul acestora sa faca rau semenilor lor. Nu exista nici o indoiala ca farmecele, descantecele, vrajile si toate cele asemenea se fac cu puterea diavolului.  
    Ele nu au putere asupra omului care stie de Dumnezeu, care se roaga, isi face semnul sfintei cruci si se fereste de pacate grele. Omul care primeste binecuvantarea si puterea sfintitoare a lui Dumnezeu nu poate fi biruit de puterea diavolului, chia ... Detalii... »

Hipnoza are implicatii duhovnicesti, atât celui căruia i se face, cât si asupra celui care o practică?

 • 28 August 17
 • 181
    Este o lucrare drăcească, nu este o lucrare binecuvântată de Biserică! Sunt suflete slabe care cad. Când eram mic eram la internat eram foarte mic si venise un hipnotizator acolo. Noi, copii, când vedeam, eram curiosi. Si ne-a chemat pe mai multi insi; m-a chemat si pe mine acolo, la catedră; era o catedră mare într-o sală de desen. Si făcea cu noi gesturile acelea, de a ne acapara sufleteste. Si eu am fost sincer, si m-am dus mai mult asa, în glumă, nu doream să fiu persoana la care să privească colegii; erau profesori acolo, sute de elevi, poate o mie de elevi. Si nu a putut, n ... Detalii... »

Pe când introducerea în manualul de istorie a sfinţilor închisorilor? Dar canonizarea lor?

 • 27 August 17
 • 657
Un colind al sfinţilor închisorilor: „Am murit degeaba. / Ce-aţi făcut din ţară?”. Pe când introducerea în manualul de istorie a sfinţilor închisorilor? Dar canonizarea lor?

    Haideţi să vă spun un lucru. Asta cu am murit degeaba. / Ce-aţi făcut din ţară? se potriveşte la Tudor Gheorghe. S-a legat de curând de faptul că domnul Băsescu, preşedintele României, nu ştie engleză şi că Iohannis vorbeşte mai bine în germană decât în româneşte. Deşi l-am auzit şi vă pot garanta că domnul Iohannis şi în engleză vorbeşte foarte bine! În urmă cu foarte ... Detalii... »

Cum putem să ajutăm un tânăr care vine la noi şi ne spune că şi-a pierdut motivaţia şi sensul?

 • 23 August 17
 • 1978
    Tata avea o vorbă la asta: două palme de control.
    Nu… Să vă spun o treabă: există demotivări în tinereţe care sunt date de ifosul tinereţii. În general, tinerii, dacă-i întrebi, tot timpul sunt nemulţumiţi: E fain tricoul ăsta, dar aş fi vrut un tricou mai şmecher! Era mai bine aşa… Uita ţi-vă ce greu vă îmbrăcaţi când mergeţi la un chef. Vai, ferească Dumnezeu! Pentru popă e simplu: şi-o luat reverenda, nici nu ştii ce are pe dedesubt. Popa se poate duce în blugi, în adidaşi, în ce vrei tu. Asta e ideea! Părintele Paisie avea o vorbă, când ... Detalii... »
1 2 »
Stirea zilei
 • Comentarii
 • Apreciate
 • Vizualizari
Sondaj
Evaluează site-ul meu
Total răspunsuri: 0
Retele Sociale
 • Google+
 • Facebook
 • Twitter