11 Decembrie 17

Acasă » Intrebari
1 2 3 »

Ce sa fac, Parinte Paisie, ca au venit la usa si plang, dorand sa va vada ?

 • 07 Decembrie 17
 • 182
    Adeseori veneau la chilia Parintelui Paisie mici grupuri de preoti, calugari si maici din manastiri si credinciosi, toti fii duhovnicesti ai batranului, dorand sa-l vada, sa ia binecuvantare si sa-i ceara un scurt cuvant de folos. Atunci ucenicul il intreba :
- Ce sa fac, Parinte Paisie, ca au venit la usa si plang, dorand sa va vada ?
- Da-le drumul !
    Dupa ce intrau, ii sarutau mana si se asezau in genunchi langa patul sau de suferinta. Unii isi spuneau numele, altii ii cereau cuvant de folos sufletesc, iar calugaritele si credinciosii se rugau in ... Detalii... »


Suntem noi vinovaţi dacă ne lasă Dumnezeu frumoşi, plăcuţi la vedere?

 • 01 Decembrie 17
 • 153
    Asceţii spun că trupul e stricăcios, că frumuseţea omenească e deşertăciune. Au ceva asceţii cu trupul nostru? Suntem noi vinovaţi dacă ne lasă Dumnezeu frumoşi, plăcuţi la vedere?  
    Două probleme diferite: una, că trupul e stricăcios, şi să-mi arate mie cineva un trup nestricăcios, pentru că toate trupurile când mor devin stricăcioase, numai unii sfinţi lasă moaşte întregi şi neputrezite, cum e Sfântul Ioan Rusul sau Sfântul Spiridon al Trimitundei, dar trupurile oamenilor sunt stricăcioase, gata, când mor, îi mănâncă viermii, s-au dus.  Asceţii nu ... Detalii... »


Care sunt cele mai grele probleme care se întâlnesc în scaunul de spovedanie şi cum le rezolvaţi?

 • 19 Noiembrie 17
 • 72
    Conflictele de familie, îndoiala în credinţă, suferinţele de tot felul, divorţul, avortul, iată câteva dintre ele. Problema mai grea ar fi cu cei care vin nepregătiţi, siliţi să vină la spovedit din partea altora sau care vin la întâmplare, cu un fel de-a se înşela singuri.
    Aceştia nu au prea multă cunoştinţă de importanţa Tainei Pocăinţei şi nici nu au o trezvie a conştiinţei. Şi sigur, se riscă să nu se spove-dească sincer, curat, din inimă, cu căinţă, ci cu eventuale prejudecăţi.
    Aceştia trebuie luaţi de la început cu viaţa şi moartea şi ... Detalii... »


Ce canon dati celor bolnavi, care nu pot face metanii ?

 • 19 Noiembrie 17
 • 60
    Celor batrani si bolnavi li se da canon dupa puterea lor. Daca nu pot face osteneala trupeasca, dar pot zice rugaciuni, sa dubleze rugaciunile cu " Doamne Iisuse ". Traia la Manastirea Sihastria un parinte schimonah, Nicanor Bataca, care, la batranete, nu putea face metanii, iar inchinaciunile le facea de pe scaun. Dupa ce a cazut la pat, nu mai putea face nici inchinaciuni, nici cruce, numai la piept inchipuia semnul sfintei cruci, si asa isi facea canonul. Apdar, fiecare sa faca cat poate si cum poate, dupa sfatul duhovnicului, " ca pe datatorul de buna voie il i ... Detalii... »


Se poate trăi din scris?

 • 18 Noiembrie 17
 • 57
    Când m-am apucat să scriu, nu se putea trăi din scris şi, din punct de vedere material, ne-a fost extraordinar de greu. Când era soţia însărcinată cu primul copil, uneori n-aveam ce mânca dimineaţa, decât pâine cu margarină şi cu ceai. Şi mi se rupea sufletul de tristeţe. În fond, cartea Despre înfruntarea necazurilor e tocmai un efect al perioadei respective, de suferinţă, prin care am trecut. Am simţit, însă, că Dumnezeu ne va ajuta să depăşim această perioadă de încercare. Am devenit şi editor de carte şi am încercat şi eu să impun un anumit procent ca drepturi de autor, astfe ... Detalii... »


E atât de importantă legătura cu duhovnicul?

 • 16 Noiembrie 17
 • 83
    De când am venit în Biserică, pentru mine cel mai tare şi mai tare a contat legătura cu duhovnicul.
    De exemplu, acum câţiva ani, a fost o perioadă în care nu eram primit la spovedanie până nu scriam un text literar. Ceva, nu articol teologic, ci literatură. La un moment dat nu apucasem să pregătesc nici un text şi mă gândeam: „O să fiu primit, nu o să fiu primit la spovedanie? Ce o să se întâmple?” Şi m-am rugat: „Doamne, dă-mi un gând, dă-mi măcar o idee de poveste în gând, ca să i-l pot spune duhovnicului şi să mă primească la spovedan ... Detalii... »


Părinte, rugăciunile de seară trebuiesc făcute de către toţi membrii familiei împreună?

 • 10 Noiembrie 17
 • 91
    Cei mari trebuie să se poarte cu nobleţe. Ei să rostească toate rugăciunile de seară, iar copiilor lor să le spună:   Dacă vreţi,  puteţi rămâne şi voi puţin". Atunci când copiii sunt mai mărişori, familia poate avea un program de rugăciune. De pildă, cei mari să se roage cincisprezece minute, iar copiii două sau cinci minute, şi, dacă vor, se pot ruga şi mai mult. Dacă părinţii îi vor ţine pe copii la toate rugăciunile de seară, aceştia se vor revolta, nu trebuiesc siliţi, pentru că ei nu  au înţeles încă puterea şi valoarea  rugăciunii. Părinţii pot mân ... Detalii... »


Câtă acoperire mai au cuvintele „Te iubesc!” în ziua de astăzi?

 • 08 Noiembrie 17
 • 55
    Nu ştiu. Nu ştiu. Mai ales că au ajuns uneori să fie un preţ pentru a dobândi mai repede o fată în pat. Dacă tânărul spune parola te iubesc, fata devine foarte receptivă la propunerile lui erotice şi ajung să facă sex. Nu ştiu câţi oameni spun cu adevărat te iubesc. E foarte greu să spui aşa ceva fără să minţi astăzi. Din păcate, ni se fură şi acest cuvânt frumos. Până şi această exprimare sinceră ni se fură.

Extras din: DANION VASILE / UNDERGROUND  
Rebelii generatiei NU  Convorbiri realizate de Romeo Petrasciuc    
E ... Detalii... »


Care consideri că sunt cele mai grele păcate ale acestei lumi?

 • 07 Noiembrie 17
 • 76
    Nu pot să-mi dau cu părerea. Refuz a-mi da cu părerea în probleme atât de importante, pentru că aş fi subiectiv, şi prefer să evit subiectivismul. Asta nu pentru că mi-e frică de opinii personale, ci pentru că iubesc prea mult adevărul pentru a mă juca cu el. Atunci când afirm ceva, vreau să fiu sigur că e aşa… Uneori chiar mi se reproşează că sunt foarte sigur pe ceea ce spun prin conferinţe sau în interviuri.  
    Sunt sigur pe mine pentru că ceea ce spun e mărturia Bisericii, aşa cum am citit-o la Sfinţii Părinţi şi cum am auzit-o la părinţii ... Detalii... »


Cum stăm cu vrăjitoria? E o practică răspândită...

 • 06 Noiembrie 17
 • 76
    Stăm foarte rău. Într-o carte a Părintelui Arsenie Vliangoftis, Ereziile contemporane, e prezentată mărturia unei vrăjitoare care spune cum a reuşit să iniţieze un număr de preoţi şi de credincioşi în practicile respective. E vorba de vrăjitoarea Myrian Starhawk, care spune că învăţătura despre zeiţa Thea a fost predată călugărilor, preoţilor, călugăriţelor şi îndrumătorilor creştini, care au fost foarte receptivi la noile idei. Şi mai spunea vrăjitoarea respectivă că a descoperit cu mare bucurie că în bisericile creştine există un puternic curent care priveşte cu simpatie idolat ... Detalii... »


Ce este ura, din ce pricină se naşte ea în inima omului şi cum poate fi combătută?

 • 05 Noiembrie 17
 • 80
    Ce este ura, din ce pricină se naşte ea în inima omului şi cum poate fi combătută? Ura, ca şi celelalte patimi, se naşte din iubirea de sine, egoismul, care este maica şi rădăcina tuturor păcatelor, după Sfinţii Ioan Damaschin şi Efrem Sirul. Iar iubirea de sine „iubirea neraţională faţă de trup”, după Sfântul Maxim Mărturisitorul (Filocalia, vol. II, Sibiu, 1947, pag. 67).
    Ura este uciderea de om (I Ioan 3, 15). Ura este permisă numai împotriva diavolului şi a păcatului (Ps. 96, 11; Pilde 8, 13; Amos 5, 15). Ura este permisă asupra nedreptăţi ... Detalii... »


Care este cartea de identitate a lui Hristos? Sau, prin ce Se caracterizează El, în principal?

 • 05 Noiembrie 17
 • 162
    El se caracterizează, în principal, prin faptul că îl iubeşte pe cel mai mare păcătos mai mult decât îşi iubeşte cel mai tare îndrăgostit prietena pentru care sare în prăpastie, pentru care sare în fântână, pentru care face balet pe zăpadă, şi toate giumbuşlucurile cu putinţă pe care le poate face un îndrăgostit. Hristos a murit pentru noi. Pe mine m-a marcat foarte puternic lucrul ăsta, că Hristos a murit pe cruce pentru toţi, deci şi pentru mine!  
    Crucea lui Hristos a avut milioane de kilometri lungime şi o bucată din ea era şi pentru păcatele mel ... Detalii... »


1-12 13-24 25-30
Articolul lunii
Retele Sociale
 • Facebook
 • Google+
 • Twitter
 • Comentarii
 • Apreciate
 • Vizualizari
Citate Ortodoxe

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0