24 August 19

Indemnul schismaticilor de a nu se mai pomeni episcopii BOR este o mare EREZIE

  • 16 Octombrie 16
  • Sfintii Parinti
  • 0
CANONUL 13 sin. I-II (OSÂNDA CELOR SCHISMATICI. SCHISMA FATA DE EPISCOP)

    Cel viclean aruncând în Biserica lui Hristos samânta neghinei eretice, si acestea vazându-Ie taiate din radacina cu sabia Duhului, a venit pe alta cale spre viclenie, apucându-se sa desparta trupul lui Hristos prin nebunia schismaticilor. Dar Sfântul Sinod, zaticnind (zadarnicind) desavârsit si aceasta viclenie a lui, a hotarât ca daca de acum înainte vreun presbiter sau diacon va osândi pe episcopul sau pentru oarecare vinovatie, înainte de si-nodiceasca judecata si cercetare si de osândirea lui desavârsita ar îndrazni sa se departeze de la comuniunea cu acela si numele lui nu-1 va pomeni la sfintele rugaciuni ale liturghiilor, precum s-a predanisit Bisericii, acela sa se supuna caterisirii si sa se lipseasca de toata demnitatea ieraticeasca. Caci cel ce este rânduit în ceata presbiteriala si îsi atribuie pripit judecata mitropolitilor si osândeste însusi mai înainte de judecata, dupa chibzuinta sa, pe parintele si pe episcopul sau, acela nu este vrednic nici de demnitatea presbiteriei, nici de numele de presbiter. Iar cei ce vor urma acestuia, de vor fi dintre cei ierositi, si ei sa cada din demnitatea lor; iar de vor fi mon­ahi sau mireni, desavârsit sa se afuriseasca din Biserica, pâna când, desfacând legatura cu schismaticii, se vor întoarce Ia episcopul lor propriu.

(31, 55 ap.: 6 sin. II ec; 3 sin. UI ec; 18 sin. IV ec; 31, 34 Trul.; 6 Gang.; 14 Sard.; 5 Antioh.; 14, 15 sin. I-II; 10, 11 Cartag.)

Canonul 15 nu poate fi inteles in plinatatea lui fara a intelege si a lua in considerare canonul 13.

CANONUL 15 sin. I-II (OSÂNDA SCHISMEI). SCHISMA FATA DE PATRIARH. CARE DESPARTIRE NU ESTE SCHISMA?)

    Cele ce sunt rânduite pentru presbiteri, episcopi si mitropoliti, cu mult mai vârtos se potrivesc pentru patriarhi. Drept aceea, daca vreun presbiter, sau episcop, sau mitropolit ar îndrazni sa se departeze de comuniunea cu propriul sau patriarh si nu ar pomeni numele acestuia, precum este hotarât si rânduit în dumnezeiasca slujba tainica, ci mai înainte de înfati­sarea în fata sinodului si de osândirea definitiva a acestuia ar face schisma, Sfântul Sinod a hotarât ca acela sa fie cu totul strain de toata preotia, daca numai se va vadi ca a facut aceasta nelegiuire. Si acestea s-au hotarât si s-au pecetluit pentru cei ce sub pretextul oarecaror vinovatii se departeaza de întâii lor statatori si fac schisma si rup unitatea Bisericii. Caci cei ce se despart pe sine de comuniunea cea cu întâiul statator al lor pentru oare­care eres osândit de sfintele sinoade sau de Parinti, fireste adica, de comu­niunea cu acela care propovaduieste eresul în public si cu capul descoperit îl învata în Biserica, unii ca acestia nu numai ca nu se vor supune certarii canonicesti, desfacându-se pe sinesi de comuniunea cu cel ce se numeste episcop chiar înainte de cercetarea sinodiceasca, ci se vor învrednici si de cinstea cuvenita celor ortodocsi. Caci ei nu au osândit pe episcopi, ci pe pseudoepiscopi si pe pseudoînvatatori si nu au rupt cu schisma unitatea Bisericii, ci s-au silit sa izbaveasca Biserica de schisme si de dezbinari.

(31 ap.; 6 sin. II ec; 3 sin. III ec; 18 sin. IV ec; 31, 34 Trul; 6 Gang.; 14 Sard.; 5 Antioh.; 10, 11, 62 Cartag.; 13, 14 sin. I-II)
 
 
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe