23 Februarie 19

În contextul conectării creierului la tehnologia de cercetare, ce importanţă mai are cum gândim?

  • 12 August 17
  • Cultura Generala
  • 0
    Păi, în urmă cu ceva timp, am fost la nişte cursuri de NLP – că ne place neuro-lingvismul mai nou. Şi exprimarea lor era următoarea: că, fără cuvânt, exprimarea creierului, vai, este în deficienţă. Deşi teoria spune aşa: trei, treizeci şi opt, cincizeci şi cinci sau cincizeci şi şapte. Cât este cuvânt, cât este gest… Non-verbal suntem mult mai mult decât verbal. Cred că acordăm prea mare importanţă relaţiei între cuvânt şi creier şi prea puţină celei între creier şi cultură în momentul emisiei, iar cultura este suma celorlalte creiere care produc pentru noi stimuli, pentru ca, în sine, creierul nostru să poată emite. Eu mă tot uit că, pe când învăţam la neuropsiho-fiziologie cerebrală, ne tot explicau unde e centrul vorbirii. Ei pun degetul – bănuiesc ei că ar putea fi acolo. Probabil că sunt nişte cercetări foarte avansate. În urmă cu doi ani, a venit la un congres de la noi, de la Sibiu, şi apoi la Sâmbăta un specialist, un neuropsihofiziolog din Rusia, de la Vladivostok. Nu, nu e cel care-l tratează pe Putin! Şi acesta a venit şi ne-a explicat, ne-a arătat uluitor, în timp real, pe tomografe uriaşe, în ce mod influenţează alcoolul, diferitele forme de alcool, de 6%, 12%, 18%, 24%, 50% – la acelea de Maramureş nu făcuseră testul, dar cred că mureau şi ruşii! –, ne-au arătat în ce mod se colorează diferite relaţii, un fel de cotaţie cerebrală a alcoolismului. Eu eram: Mamă! Ce chestie! Wow! La care rusul: Fii serios! Asta nu e nimic! Să-i vedeţi pe chinezi: sunt cu 100 de ani înaintea noastră! Tendinţa noastră de a privi cultura pe domeniu numai spre Europa şi spre Occident, spre Statele Unite, în speţă, ne lipseşte de marea cultură a cercetării ruseşti şi chineze. Sau chinezeşti, că e tot aia. Chinezarul, care sare peste sistemul animalic în cercetare, ajunge direct la uman. Şi-atunci el câştigă din start cam 60-70 de ani înaintea celorlalţi. Că nu mai foloseşte şobolanul, ci condamnatul la moarte, ştiţi?! Îl injectează, vede cum face, dacă moare, e mort, dacă nu, e scăpat. Numai acum, la noi, în România, ştiţi că umbla povestea cu scaunul electric şi cu cei trei: cu rusul, românul şi neamţul duşi la scaunul electric. Se pune rusul – după zece minute, îl întreabă ăsta: „Care e ultimul tău cuvânt?” Ăsta: „Votcă! Icre negre.” I-au dat un sturion, i-au dat. A dat drumul la scaun – n-a mers. Pfii, fir-ar să fie! Eşti liber, măi, gata! A venit românul. Românul… ce să vrea şi el? O ţâr de salam de Sibiu, pită cu slană, i-a dat şi celelalte, dar nu le spun, că nu-s frumoase. Dă drumul la scaun – pac, kaputt gemacht! Nu merge scaunul. Vine neamţul, se pune pe scaun. Zice: „Aveţi o ultimă dorinţă?” „Da, da ţi-mi o şurubelniţă, să repar scaunul!” Asta e relaţia între creier şi vorbire, ştii?
    Eu personal merg pe ideea – şi vă rog foarte mult să faceţi mici exerciţii – de gândire înainte de a vorbi, pentru că în România este o boală: să vorbeşti fără să gândeşti. Deci între momentul în care vreţi să vorbiţi şi momentul în care emiteţi, număraţi trei secunde şi după aceea emiteţi. O să păreţi un pic Klaus Iohannis, spre disperarea bucureştenilor, dar vă va prinde foarte bine! Vă trebuie un respiro, un moment de intimitate… Şi voi nu mai aveţi cuvinte, îmi pare rău să v-o spun. Voi aveţi sms-uri. Cf? Ce faci? Smile. Deci nu poţi vorbi aşa. Trebuie să vorbeşti! Trebuie să vorbeşti!
    Gândiţi-vă că pentru patru ore în România ar cădea toată reţeaua de telefonie mobilă. Habar n-avem ce să facem în casă – eu vă spun! Habar n-avem! Ei, asta este relaţia între creier şi vorbire. Deşi eu am cunoscut mari vorbitori – mari vorbitori! –, care nu spuneau nimic. Nu emiteau niciun cuvânt! În schimb, în toată faţa lor, în toată ţinuta lor, în tot gestul lor, spuneau tot!
    Oricum, creierul nu ne este dat doar spre a vorbi – să ne lămurim! –, ci şi spre a gândi. Apropo, iubim cu creierul? Eu zic că da. Eu zic că da… Bine…

Sursa: Pr. Constantin Necula - Anatomia Sufletului
Editura Agnos – Sibiu
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe

Total online: 4
Vizitatori: 4
Utilizatori: 0