17 August 19

In Biserica sunt acasa

  • 27 Mai 18
  • Biserica Ortodoxa, Biserica lui Hristos
  • 0
    Filosoful Petre Tutea spunea ca "in Biserica afli ca existi" si pe buna dreptate asa este. Biserica este spatiul aflarea existentei ca si om in masura in care ne dorim acest lucru, acolo ne intalnim cu Hristos tainic in Sfanta Impartasanie iar Sfanta Liturghie este seva comuniunii in Biserica.
    Parintele Constantin Necula in discutiile sale despre preotie si Biserica spune ca "Biserica e făcătoare de pace și un preot care-și pierde calitatea aceasta de făcător de pace nu este preotul lui Hristos. Este preotul unor interese obscure, înguste, al unor interese care nu vizează Împărăția Cerurilor." Esential este sa intelegem cu totii ca pacea nu trebuie sa existe doar in cadrul Bisericii, Casa lui Dumnezeu unde noi mergem la Sfanta Liturghie ci si in sufletele noastre, intr-o permanenta traire duhovniceasca.
    Sigur ca grijile, supararile ne tulbura iar in aceste momente bine este a usura aceste clipe de deznadejde Biserica. Ce este Biserica? Biserica este trupul viu si rugator catre Hristos intru dreapta credinta Ortodoxa. Iata ca noi trebuie sa ne ajutam unii pe altii amintindu-ne ca Dumnezeu mai lucreaza tainic si prin om iar esentialul acesta trebuie retinut si cultivat in sufletul nostru ca prin fapta noastra cea buna sa se vadeasca credinta. Scrie in Sfanta Scriptura ca "credinta fara fapte, moarta este", si bine spune, caci degeaba credem doar si ne-am considera "mantuiti" caci asta ar insemna o mare inselare, asa cum fac sectarii. Noi trebuie ca smeriti sa traimi in Biserica dupa cum invatatura Bisericii, preotii ne indeamna si astfel sa ne ajutam ca intr-o mare familie, asta fiind de fapt Biserica si fix asa trebuie privita.
    Daca intram in Biserica la Sfanta Liturghie si ne incruntam la vecinul care s-a bagat 20 cm cu gardul spre noi (sau asa ni se pare noua) sau ne facem ca nu vedem mama cu puiul in brate care nu cere dar asteapta o milostenie pentru a simti o mai multa usurare in ziua resectiva....nu am facut nimic. Nu asta inseamna Biserica, Biserica este o mare familie in care toti ar trebui sa incercam pe cat posibil sa ne ajutam de la o mana intinsa, o vorba buna, pana la ajutor real fizic sau material.
    In Sfanta Scriptura ni se atrage atentia ca "de nu se va naşte cineva din apă şi din Duh, nu va putea să intre în împărăţia lui Dumnezeu" si "Cel ce mănâncă trupul Meu şi bea sângele Meu are viaţă veşnică, şi Eu îl voi învia în ziua cea de apoi", intarindu-ne importanta "Nasterii din nou", a Botezului si a Sfintei Impartasanii pentru a intra in Imparatia lui Dumnezeu.
    Spatiul unde ne regasim, aflam cine suntem si aflam pentru ce am fost creati este iubirea tainica din Biserica lui Hristos, Ortodoxia. Pentru a cunoaste Ortodoxia trebuie sa vrei sa-l cunosti pe Dumnezeu. Ortodoxia nu este o simpla religie ci este modul de viata lasat de Mantuitorul si Sfintii Apostoli pentru a ne mantui.
    Am inceput acest articol cu citatul lui Petre Tutea si vreau sa termin prin a sublinia faptul ca existenta noastra se opreste in momentul in care ne lepadam de Hristos, iadul reprezentand lipsa harului Duhului Sfant, lipta fericirii depline data de Dumnezeu celor care au trait intru Hristos si s-au jertfit pentru Hristos.
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe