24 Februarie 19

In Biserica ne pierdem timpul cu lucruri neimportante si scapam esentialul printre degete

  • 05 Februarie 19
  • Biserica Ortodoxa, Biserica lui Hristos
  • 0
    Titlul acestui articol se refera la comportamentul nostru din timpul slujbelor, la tipicul unora care atinge penibilul si la indiferenta vizavi de esentialul Ortodoxiei care este capul Bisericii, Hristos.
    Mai de mult am scris un articol despre o doamna care s-a revoltat pe o alta doamna pentru ca se asezase pe "scaunul ei", in articolul mentionat am stipulat faptul ca nimeni nu are mobila privata in biserica, cu toate ca a donat sau nu pentru ceva anume din lacasul de cult.
    Un alt aspect este "teologia babelor", foarte daunatoare vietii Bisericii. Aceasta "teologie a babelor" ne "invata" ca sub cel trecut la cele vesnice sa punem ceva apa intr-un recipient pentru ca "mortul ar bea apa" in alea 3 zile in care mai este tinut in casa lui, da, stupefiant (gest pagan) ... alt aspect al "teologiei babelor" este inchinarea icoanelor, adica noi in loc sa ne inchinam in numele Sfintei Treimi pe noi, inchinam icoanele...
    Momentul Sfintei Imparatasanii, acel moment in care ne impartasim cu Trupul si Sangele Mantuitorului este unul de o importanta majora, se intampla din pacate in aceste momente ceva care de multe ori poate sa "fure" atentia de la Impartasire ... atentia exagerata de la  lumanarea din mana. Aceasta lumanare NU este obligatorie, cu toate ca am gasit expresia "cu o lumanare aprinsa, Sfanta Impartasanie dobadeste un caracter solemn", cu care sunt de acord....insa in momentul in care tu nu esti in stare sa ti o lumanare in mana fara a da ceara pe jos sau sa faci altceva mai grav cu ea..."furandu-ti" atentia de la Sfanta Imparatasanie, mai bine nu o mai ti.
    Ultimul aspect pe care vreau sa-l mentionez este scrancetul copiilor din biserica, plansul lor poate, diferite fosnituri sau zgomote...ei bine, dragi credinciosi si PREOTI mai ales, trebuie cu totii sa fim constienti ca in momentul in care nu vom mai avea aceste "zgomote" venite din partea a "prea multa lume" din biserica sau a copiilor, biserica incepe din ce in ce mai mult sa-si cunoasca sfarsitul, si aici ma refer la o parohie sau o anumita comunitate. Nu mai fiti atat de deranjati de aceste lucruri si incercati ca impreuna, cu vorba buna, cu ingaduinta, BLANDETE sa treceti peste aceste momente care pot fi foarte deranjante atunci cand nu avem rugaciunea in suflet, nu avem pace, cand iubirea noastra fata de semeni este un simplu basm... Recomandarea mea este ca atunci cand ne "deranjeaza" vre-un copil in Sfanta Liturghie, sa-i cerem voie parintilor sa iesim cu el afara, sa-l pupacim, sa ne jucam cu el, sa-i cumparam ceva "bun" si astfel sa lasam parintii sa se mai odihneasca si ei in Sfanta si dumnezeiasca Liturghie... astfel suntem mai castigati decat daca am sta la slujba si am scrasni din dinti pentru ca ne-a deranjat X-ulescu care nu e in stare sa-si faca copilul sa taca din gura.

Iubiti, rugati-va si cautati pacea!

Sfaturile parintelui Aurel Tamas: (sursa: unica.md)

1. Părinte, ce faceţi dacă un bebeluş strigă tare în biserică?

Cânt mai încet. Vocea lui e mai importantă decât a mea.

2. Părinte, copilul meu de 4 ani fuge prin biserică. Ce e de făcut?

Îi faceţi loc. Când o să fugiţi spre rai, o să vă bucuraţi dacă cineva vă face loc.

3. Părinte, sunt permise jucăriile în biserică? Băieţelul meu ia mereu cu el câte una.

Da, poate veni cu ele, iar după predică, ne jucăm împreună.

4. Părinte, copilul meu a mâzgălit cu carioca o icoană. E păcat?

Nu este. Se şterge. Alţii, mai demult, le-au tăiat cu săbiile, le-au ars şi le-au batjocorit. Îi mai cumpăr eu un set de culori. Apropo, de când s-a atins copilul cu mânuţa de chipul sfântului Nicolae, acesta schiţează un zâmbet cald. Un prunc dus la biserică este oglinda sufletului mamei!

5. Ce nu trebuie să îl obligi pe pruncul tău să facă?

1. Nu-l obliga să le spună poezii musafirilor când el nu are chef. Uneori, nici musafirii nu au…
2. Nu-l obliga să mănânce tot. Stomacul primeşte cât are nevoie. Educă, nu îmbuiba!
3. Nu-l obliga să-i pupe pe străini. Ştie el de ce nu o face. Copiii simt falsitatea mai bine decât noi.
4. Nu-l obliga să cânte la pian dacă el vrea baschet. Nu lua meditaţii plictisitoare, ia un trening nou.
5. Nu-l obliga să scoată degetul din gură. Joacă-te cu el, oferă-i atenţie şi îl va scoate singur.
6. Nu-l obliga să ia note de 10 la toate materiile. Eu am avut 6 la matematică.
7. Nu-l obliga să facă canto dacă nu vrea. Nu transformi vulturul în privighetoare cu bani.

,,Cu drag, un tată care nu obligă, Părintele Vasile Antonie Tămaş”.
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe

Total online: 3
Vizitatori: 3
Utilizatori: 0