25 Iunie 19

Importanta marturisirii in momente critice ...

  • 21 Mai 19
  • Biserica Ortodoxa, Biserica lui Hristos
  • 0
    La biserica la care slujea părintele Gheorghe au venit odată trei ucenici ai acestuia, fiecare din alt oraş, ca să se spovedească. Părintele i-a întrebat:
    - E vreo problemă urgentă? Nu puteţi să aşteptaţi până mă întorc? Trebuie să plec la protoierie, la o întrunire a preoţilor din oraş.
    - Nu, părinte nu e nimic urgent. Dar nici nu avem timp să aşteptăm. Venim mâine. Cei trei oameni au plecat mâhniţi. Când părintele dădea să iasă din curtea bisericii, s-a întâlnit cu o fată care venea la el:
    - Părinte, iar am nevoie de ajutorul sfinţiei voastre, dacă nu mă spovediţi, nu ştiu ce se va întâmpla…
    Întorcându-se în biserică, părintele a stat mult timp de vorbă cu fata. De multă vreme prietenul ei se lupta să o corupă, şi părintele o rugase ca, dacă va simţi că nu mai poate rezista, înainte de a-i comunica asta prietenului ei, să vină să se spovedească. Şi fata l-a ascultat.
    După ce a spovedit-o, paracliserul l-a întrebat:
    - De ce pe ceilalţi i-aţi amânat, iar pentru ea v-aţi făcut timp? N-aţi întârziat la protoierie?
    - Am întârziat la o întrunire, dar am ajutat un suflet. Cei trei oameni care au plecat sunt mai întăriţi duhovniceşte şi pot să mai aştepte. Chiar dacă nu i-am putut spovedi acum, vor reveni mâine. Însă poate că dacă pe fata asta nu o primeam imediat, altă dată nu se mai întorcea …

    S-au dus odată trei bătrâni la avva Ahila şi unul dintr-înşii avea nume rău. Şi i-a zis unul din bătrâni: „Avvo, fă-mi o mreajă (plasă)!”. Iar el a zis: „Nu-ţi fac”. Şi celălalt i-a zis: „Fă milostenie, ca să-ţi avem pomenirea ta în mănăstire!”. Iar el a zis: „N-am vreme”. Îi zice lui celălalt, care avea numele cel rău: „Fă-mi mie o mreajă, avvo, ca s-o am din mâinile tale!”. Iar el, răspunzând îndată, i-a zis: „Îţi voi face”. Şi iau zis lui deosebi cei doi bătrâni: „Pentru ce acestuia i-ai zis că-i vei face?”. Le-a zis lor bătrânul: „V-am zis vouă că nu vă fac şi nu v-aţi mâhnit, fiindcă n-am vreme. Iar acestuia de nu-i voi face, va zice: «Pentru păcatul meu auzind bătrânul nu a voit să-mi facă» – şi îndată tăiem aţa. Deci cu aceasta am ridicat sufletul lui, ca să nu fie copleşit de mâhniciune unul ca acesta”.

Extras din: Danion Vasile - PATERICUL MIRENILOR - PILDE PENTRU SECOLUL XXI
Editat de Editura Egumenita Galati 2004
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe