15 Noiembrie 18

Imi e rusine sa marturisesc patima masturbarii...

  • 17 Noiembrie 17
  • Tineri
  • 0
Cum depasim pragul rusinii la scaunul spovedaniei?

(continuare nesperata a articolului Patima masturbarii - o abordare ortodoxa)

"...Ma bucura ca ati tratat acest subiect delicat si din perspectiva moralei ortodoxe. Sunt de acord cu toate cele ce ati spus in articol, insa cum sa depasesc pragul rusinii la scaunul marturisirii? Imi e greu sa marturisesc aceasta patima stanjenitoare a masturbarii! Nu vreau sa port eticheta asta, nu vreau sa ma stie parintele ca cel ce faceam acest lucru.
Cred ca, de aceea, imi este si greu sa ma las de pacat".
(M.N., elev)
 
    Sfantul Isaac Sirul spunea ca cel ce se vede asa cum este si care si-a cunoscut pacatul este mai mare decat cel care invie mortii. Ferice de tine ca-ti vezi neputinta si ca vrei sa o lasi in urma. Dumnezeu a facut un pas urias spre tine, mai ai si tu de facut un pas mic inspre El. Consider ca trebuie sa te inarmezi cu mult curaj pentru a te marturisi duhovnicului. Dar cred ca stiai aceasta, nu-i o noutate pentru tine, nu aceasta voiai sa auzi. Sunt convins ca e cumplit de greu, nici eu n-am avut curajul si vointa necesara totdeauna; si eu m-am rusinat la inceput de unele pacate. Iti fac o destainuire: cand am invatat cum sa ma marturisesc cu folos, am stat cateva ore bune singur cu mine si am facut o lista impresionanta. Eram convins atunci ca nu scapasem nimic esential, si, intr-adevar, daca imi amintesc bine, nu scapasem. Apoi am inceput sa o citesc si m-a apucat groaza.... Eu eram acela? Da, se pare ca eu eram... Aveam insa o mare dorinta de a pune inceput bun vietii, aveam credinta, aveam pocainta, aveam curaj, aveam chiar si lacrimi pe atunci... Stiam bine ca toate cele scrise de mine acolo puteau fi istorie, dar ce zic istorie..., puteau fi sterse si uitate de Dumnezeu ca si cum ele n-ar fi fost, dupa cuvantul Scripturii: Eu, Eu sunt Acel Care sterge pacatele tale si nu Isi mai aduce aminte de faradelegile tale (Isaia 43, 25). Asa ca am prins un curaj si mai mare, desi amintirea listei nesfarsite nu-mi dadea o stare confortabila... Am depasit rusinea ce cred ca m-ar fi dat inapoi, iar, cu mila lui Dumnezeu si cu trecerea timpului, cele din lista s-au mai subtiat (si numarul pacatelor si gravitatea lor), dar rusinea imi da tarcoale la fiecare noua marturisire...
    Mai bine sa ne rusinam aici si sa luam dezlegare de la Hristos prin preotul duhovnic, decat sa mergem in viata de dincolo cu pacatul nemarturisit, pentru ca atunci toate se vor da pe fata in vazul tuturor si rusinea va fi de nesuportat. Pana la un punct rusinea e chiar buna, pentru ca e semn al caintei. Putem spune ca daca tanarului ii vine foarte usor sa marturiseasca patima masturbarii - ori nu o regreta, ori se indreptateste pe sine considerand ca ... "toti o fac", deci n-ar fi asa grav. Se pare ca cele mai grele marturisiri sunt cele ce contin pacate trupesti, aici rusinea, jena, dezgustul fata de sine il inunda pe cel ce vine la scaunul marturisirii (desi nu e regula; unii plang pentru pacate neinsemnate, iar altii cu seninatate incearca sa-si justifice la spovedanie patimile mari). Cu cat nu gasesti putere sa te marturisesti, cu atat iti va fi mai greu sa renunti; intr-adevar, amanarea spovedaniei aduce uneori amanarea pocaintei, adica amanarea momentului in care sa pui, cum spun Parintii Bisericii, inceput bun vietii. Multi dintre duhovnici, din delicatete, nu pun intrebari legate de acest pacat, preferand sa stie doar daca cel necasatorit traieste in desfranare sau in curatie. Insa e o datorie a celui ce se marturiseste sa lepede cele urate ale trecutului si, poate, chiar sa-l roage pe duhovnic sa-l ajute sa se marturiseasca.
    Dincolo de rusine, vei trai bucuria nespusa ca ai invins, cu ajutorul lui Dumnezeu. E nevoie de o relatie calda, apropiata intre tine si duhovnic (de aceea e foarte important a-l cauta pe cel ce ti se potriveste). Duhovnicul, fii sigur, se va bucura cand tu, fiul sau duhovnicesc, ai curajul si indrazneala de a "veni la doctor pentru a lua vindecare", el va da slava lui Dumnezeu, nu te va eticheta; poate altul inaintea ta a marturisit acelasi lucru sau pacate mult mai grave. Sunt convins ca duhovnicul va da dovada de mult tact, bunavointa, rabdare si va taia deznadejdea care te bantuie.
    Spovedindu-te sincer vei avea bucuria ca esti stapan pe tine, ca esti liber ("opusul pacatului e libertatea", spunea Soren Kirkegaard) si nu robit de "patimi stanjenitoare", vei simti mai abitir Mana lui Dumnezeu asupra ta. Mai trebuie spus ca nu se imbolnaveste din infranare, din castitate, nu se deregleaza nimeni hormonal, mai ales cand nu cultiva senzualitatea (existenta cinului calugaresc confirma intru totul ca omul, cu harul lui Dumnezeu, poate sa-si depaseasca firea). Acestea sunt justificari demonice ale unora care vor sa-si justifice neputinta. Vor urma polutiile nocturne pentru inceput, dar se vor rari si chiar stopa daca nu vei intretine, in continuare, senzualitatea, daca te vei indeparta de pricinile caderii.
    Ai cazut ridica-te, chiar daca e a suta oara, viata duhovniceasca este lupta, efort, nevointa. Spunea Parintele Savatie intr-un cuvant: "sa nu uitam... fie ca suntem ispititi si chiar stapaniti de draci, fie de pornirile normale ale firii, noi, totusi, ramanem crestini. Niste crestini loviti, dar crestini. Sa intelegem ca viata crestinului nu este alcatuita doar din victorii, doar din reusite, ci, poate, mai ales, din infrangeri, dar din niste infrangeri suportate cu barbatie"[42].
    Draga frate, sa strigam catre Dumnezeu ca si odinioara regele David : Pacatele tineretilor mele si ale nestiintei mele nu le pomeni (Psalmi 24, 7).
________________________________________
[42] Ierodiacon Savatie Bastovoi, O pogorare la iad, Editura Marineasa, 2002, pp. 85-86. 

Extras din: Hristos şi tinerii / Laurentiu Dumitru 
Apare cu binecuvantarea Prea Sfintitului CALINIC, Episcop al Argesului si Muscelului
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe

Total online: 5
Vizitatori: 5
Utilizatori: 0