24 Februarie 19

Hartuirea sexuala afecteaza sanatatea fizica, psihica si emotionala, precum si viata profesionala a persoanelor hartuite.

  • 18 Noiembrie 14
  • Actualitate
  • 1
Hartuirea sexuala afecteaza sanatatea fizica, psihica si emotionala, precum si viata profesionala a persoanelor hartuite.

    Hartuirea sexuala influenteaza negativ calitatea muncii prestate si scade productivitatea. In mediile tolerante la hartuire sexuala se inregistreaza schimbari importante in ceea ce priveste performanta. In primul rand, performanta individuala scade, modificandu-se, implicit, atitudinea fata de munca. Aceasta ipostaza atrage adesea si scaderea randamentului echipei. Demotivarea si frustrarile sunt, de cele mai multe ori, contagioase, ele putand deveni adevarate epidemii in acele organizatii care nu sunt constiente de relatia dintre multumirea si sentimentul de siguranta la locul de munca si performanta.
 


Sursa foto: rstiri.ro

Cum ne sunt influentate perceptiile si opiniile despre hartuirea sexuala

    Subiectul hartuirii sexuale este unul care permite existenta unor prejudecati, stereotipuri, idei preconcepute. De cele mai multe ori, ele nu sunt vehiculate cu rea-credinta, ci sunt informatii primite pe diferite cai, generalizate si neverificate, necernute prin filtrul propriu al fiecarei persoane, care sunt intarite prin auzire repetata si preluare.

    Ca manager de resurse umane sau ca reprezentant al sindicatului care se afla in situatia de a gestiona un posibil caz de hartuire sexuala, aveti nevoie de o abordare proprie cat mai corecta, obiectiva si detasata de posibilele prejudecati asupra problemei. Acest tip de abordare creeaza contextul favorabil al luarii unei decizii obiective, decizie care este cea potrivita pentru angajatii in cauza si, care este, in ultima instanta, o decizie corecta.

    Iata cateva mituri despre hartuirea sexuala pe care le puteti intalni, ca opinii sau convingeri, la unii dintre managerii sau angajatii din organizatia dvs. Este important sa le cunoasteti pentru ca influenteaza comportamentele persoanelor care au astfel de convingeri si modul de raportare la situatia de hartuire sexuala.

    Prin modul in care femeile arata, se imbraca si se comporta, provoaca actele de hartuire sexuala - FALS

    Responsabila pentru hartuire este doar persoana care hartuieste! Actele de hartuire nu au loc din cauza aspectului exterior al unei persoane, ci din dorinta hartuitorului de a-si exercita puterea si controlul asupra acelei persoane. Oricine poate fi hartuit/a. Studiile arata ca persoanele hartuite sunt diferite ca varsta, aspect fizic, vestimentatie, comportament. Singurul lucru comun este faptul ca 90% dintre persoanele hartuite sunt femei. Modul in care se imbraca o persoana nu echivaleaza cu acceptul dat hartuirii sexuale.

    Daca femeile ar refuza ferm sau ar ignora comportamentul, hartuirea sexuala ar inceta - FALS

    Desi in unele cazuri poate sa fie adevarat, de cele mai multe ori nu se intampla asa pentru ca, pe de o parte, multi barbati se conduc dupa principiul eronat conform caruia o femeie care spune „nu”, vrea sa transmita, de fapt, „da” si, deci, ii place cum este tratata. Iar, pe de alta parte, persoana care hartuieste fiind adesea intr-o pozitie de autoritate fata de persoana hartuita, poate dispune de aceasta pozitie (prin aplicarea de sanctiuni, impiedicarea promovarii, evaluarea negativa etc.), ignorand, astfel, orice refuz ferm.
    In ceea ce priveste ignorarea comportamentului, studiile arata ca lipsa unei reactii este adesea interpretata ca acceptare si chiar incurajare a comportamentelor de hartuire. Din acest motiv, este complet contraindicata.
 


Sursa foto: monitorulcj.ro

    Hartuirea sexuala nu este o problema grava, ci un flirt inofensiv, o gluma, un mod de a acorda atentie unei persoane- FALS

    Hartuirea este un abuz de putere, o problema grava si deloc inofensiva. Este un comportament nedorit, umilitor, jignitor, care poate produce teama si revolta. Este o atitudine ostila, care are la baza nevoia de a intimida si controla persoana catre care este indreptata. Efectele pe care le produce sunt multiple si diverse, hartuirea sexuala daunand grav sanatatii fizice, psihice si emotionale a persoanei hartuite si afectand negativ viata profesionala si sociala a acesteia.

    Hartuirea sexuala nu se intampla frecvent - FALS

    Hartuirea sexuala este foarte raspandita in mediul profesional. Cercetarile arata ca 40-60% dintre femeile angajate si acelasi procent de studente/eleve sunt afectate de hartuire sexuala, cel putin o data pe parcursul vietii. Conform studiilor si barbatii sunt hartuiti, de catre alti barbati sau de femei. Insa, cercetarile arata ca aproximativ 90% dintre persoanele hartuite sunt femei si ca majoritatea hartuitorilor sunt barbati. Atat unii, cat si ceilalti pot avea orice varsta, pot fi femei sau barbati, pot avea dizabilitati sau nu, pot avea o orientare sexuala sau alta, iar hartuirea se poate manifesta intre persoane de sexe diferite sau intre persoane de acelasi sex.

    Unele persoane au un mod de relationare care implica inclusiv atingeri si contact fizic, fara a avea intentia sa hartuiasca - ADEVARAT

    DAR, asa cum unele persoane prefera un nivel mai mare de intimitate si contact fizic, exista foarte multe persoane care nu accepta si nu doresc un astfel de relationare. Gesturi precum a lua pe cineva in brate, a ciupi sau a te freca de cineva pot fi interpretate ca gesturi excesiv de intime si deci neplacute si nedorite de celelalte persoane. In special in relatiile de munca, este indicat sa nu le folosim.

    Exista hartuire sexuala numai in situatia in care persoana care hartuieste foloseste forta fizica - FALS

Hartuirea sexuala poate sa cuprinda si forme mai subtile, care pot conduce, insa, la consecinte la fel de grave: aluzii, comentarii, limbaj si gesturi, sunete obscene, manipulare, constrangere, intimidare, amenintari, atingeri nedorite, propuneri de natura sexuala etc.

    In mediile profesionale in care lucreaza preponderent barbatii, femeile trebuie sa se astepte la un limbaj sau comportament „fara perdea”, la prezenta unor imagini pornografice cu femei - FALS
Astfel de situatii nu reprezinta comportamente acceptabile la locul de munca, indiferent de compozitia organizatiei din perspectiva sexului angajatilor. Acestea pot afecta capacitatea unor angajati, femei sau barbati, de a-si face munca. Ele nu tin in niciun fel de viata profesionala si, in consecinta, nu trebuie tolerate la locul de munca.

    Multe persoane abuzeaza de acuzatia de hartuire sexuala, inventand diverse situatii pentru a se razbuna pe anumite persoane (in special pe angajatori) - FALS

    Desi pot sa existe astfel de cazuri, ele sunt extrem de rare. In majoritatea covarsitoare a cazurilor, persoanele hartuite nu fac plangeri/reclamatii. Victimelor le este foarte greu sa vorbeasca despre ce li se intampla (din teama, jena, rusine). Si, mai ales, ele nu fac reclamatii catre sefii directi tocmai pentru ca, de foarte multe ori, acestia sunt chiar cei care comit actele de hartuire sexuala.
Multe persoane nu realizeaza ca ceea ce li se intampla reprezinta hartuire sexuala si nici nu stiu ce modalitati legale au la indemana pentru a rezolva situatia. La nivel global, studiile de specialitate indica faptul ca mai putin de 5% din totalul plangerilor sunt nefondate.

    Hartuirea sexuala nu are urmari pentru victima - FALS

    Hartuirea sexuala are efecte deosebit de grave in plan fiziologic, psiho-emotional si profesional.
In plan fiziologic si psihic: depresie, scaderea motivatiei, scaderea energiei, fluctuatii de greutate, tensiune crescuta, tulburari gastrointestinale, fobii, panica, incapacitate de concentrare, dureri de cap, insomnie, sentimente de nesiguranta si neajutorare, jena, frustrare, stari tensionate, stima de sine scazuta etc. In plan profesional: abandon, dezinteres, disparitia motivatiei, intarzieri, lipsa concentrarii, scaderea randamentului si a performantei, ratarea promovarii, absenteism, stigmatizare etc.

    Hartuirea sexuala nu atrage costuri pentru institutie/companie - FALS

    Angajatorii suporta costuri economice si sociale semnificative: costuri legate de modificarea comportamentului persoanei hartuite (pierderea concentrarii, motivatie si performanta scazute, absenteism, abandonarea locului de munca), costuri legate de actionarea in justitie a hartuitorului/institutiei.

    In cazul in care o persoana se simte hartuita, nu poate face nimic pentru a opri aceasta situatie - FALS

    Legea pedepseste hartuirea sexuala. Exista o serie de modalitati pe care o persoana care se considera hartuita le poate aborda pentru rezolvarea situatiei: discutie directa cu hartuitorul si refuzul ferm al comportamentului acestuia, discutii informale cu superiorul/managerul de resurse umane, sesizare oficiala catre acestia, contactarea persoanei din sindicat responsabila cu egalitatea de sanse, apelul la instanta de judecata. In plus, angajatorul este obligat, prin lege, sa ia anumite masuri pentru prevenirea si solutionarea cazurilor de hartuire sexuala la locul de munca.

Sursa: hartuiresexuala.ro

   
 
 
 
Lasa un comentariu
avatar
avatar
0 Spam
1
Titlul articolului este foarte bine ales,cele mai sincere felicitari pentru scrierea unui articol detaliat despre acest subiect care din nefericire prezinta realitatea,existand atat in tara noastra cat si in alte tari persoane care sunt victimele unor oameni cu astfel de comportamente,iar acest lucru le afecteaza sanatatea fizica,psihica si emotionala, precum si viata profesionala persoanelor hartuite,multe dintre ele ajung chiar sa isi piarda locul de munca.Din pacate putine astfel de cazuri ajung sa fie judecate la tribunal si pedepsiti agresorii! Legea pedepseste aceste cazuri,in acest articol sunt prezentate modalitati pe care o persoana care se considera hartuita le poate aborda pentru rezolvarea situatiei!
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe

Total online: 3
Vizitatori: 3
Utilizatori: 0