18 Noiembrie 18

Hai cu mine, trebuie să facem un paraclis pentru sănătatea bebeluşului

  • 20 August 17
  • Minuni ale Sfintilor cu puterea lui Dumnezeu
  • 0
    De data aceasta un suflet curat de adolescentă a aflat despre Sfântul Efrem pe care l-a îndrăgit atât de mult încât a vrut să facă ceva pentru el. Penzaki Paraschevi din Ilion îl cunoscuse în urmă cu patru ani pe Sfântul Efrem, când s-a dus să se închine la moaştele unui alt sfânt, ale Sfântului Ioan Rusul din insula Evvia. După ce s-a închinat la moaştele acestuia, tânăra adolescentă şi-a aşteptat cuminte părinţii lângă uşa de la intrare. S-a apropiat atunci un călugăr şi a început să o întrebe de unde e şi să facă remarci pozitive despre întreaga ei înfăţişare. I-a spus să nu se teamă, pentru că întotdeauna va fi păzită. Fata l-a întrebat care îi era numele şi la ce mănăstire vieţuia. I-a răspuns enigmatic că va găsi răspunsurile singură, mai târziu, la momentul potrivit. Era un călugăr înalt, care purta potcap, o rasă neagră, o cămaşă lungă albastră şi o centură groasă. Tânăra i-a mulţumit neobişnuitului călugăr pentru cuvintele frumoase.
 

    Când s-a întors în Atena o rudă i-a spus că tocmai fusese la o mănăstire unde a aflat de un sfânt nou, făcător de minuni. După ce Paraschevi a văzut chipul călugărului pe coperta cărţii, l-a recunoscut imediat pe călugărul care îi vorbise în Evvia. Bucuria şi emoţia ei nu se puteau descrie în cuvinte. Imediat tânăra a plecat la mănăstire pentru a-i mulţumi pentru darurile primite de ea, păcătoasa, pentru că nu este om care să nu păcătuiască. A citit în carte că Sfântul Efrem era prieten cu Sfântul Ioan Rusul şi că îl vizita adesea! Minunile Sfântului Efrem însă nu se opreau aici. Tânăra mărturiseşte că întotdeauna este alături de ea şi că o ajută. Într-o bună zi, cum stătea la mănăstirea de la Nea Macri şi se ruga în faţa unei icoane a sfântului, a început să-l roage să o învrednicească de a face şi ea ceva pentru el. Se rugă să poată găsi o familie al cărui copil să fie botezat cu numele sfântului. Şi, când va avea şi ea copii, unul dintre ei o să primească neapărat numele de Efrem. Şi-a terminat rugăciunea şi s-a îndreptat bucuroasă spre casă.
    Seara la culcare l-a visat pe sfânt că i-a spus: „Vei merge în locul cutare şi le vei spune acelor oameni să aducă bebeluşul la mine şi îl voi face bine.” Era vorba despre o pereche care locuia în apropierea locuinţei fetei. Până atunci se ştiau numai din vedere. Tânăra femeie tocmai născuse şi bebeluşul era bolnav. Fata s-a dus la ei, le-a dus ulei de la Sfântul Efrem şi o carte despre minunile acestuia. Copilul avea meningită, şi fusese la Spitalul de copii. Mămica i-a promis fetei că, dacă băieţelul se va face bine, îl vor boteza cu numele sfântului. Era o zi de luni când fata cea credincioasă a intrat în casa tinerei perechi. Miercuri urma să se întrunească consiliul medicilor pentru ultimele analize ale copilului. Marţi seară tânăra Paraschevi l-a visat iarăşi pe sfânt. Acesta i-a spus: „Hai cu mine să facem un paraclis pentru vindecarea copilului.” Au început rugăciunile şi în vis tânăra ştia deja pe de rost paraclisul sfântului.

Extras din: Noi minuni ale Sfântului Efrem. Minuni cu copii nascuti si nenascuti, Editura Egumenita, 2009
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe

Total online: 2
Vizitatori: 2
Utilizatori: 0