24 Ianuarie 19

Greseli în practicarea „Rugăciunii lui Iisus”

  • 11 Noiembrie 17
  • Invatatura de Credinta
  • 0
Iată câteva din greselile care pot apărea în practicarea „Rugăciunii lui Iisus”:

• Ca si-n muncile trupesti, în practica rugăciunii crestinul trebuie să aibă dreaptă socoteală. Altfel, postul aspru, asceza peste măsură, pentru a primi darurile dumnezeiesti, îl vor duce pe nevoitor la mândrie si chiar la iesirea din minti;

• Există unii oameni care practică „Rugăciunea lui Iisus” cu scopul principal de a ajunge în scurt timp la vederea Luminii Dumnezeiesti, si astfel îsi pierd râvna si deznădăjduiesc. Nevoitorul trebuie să stie că acest lucru nu se întâmplă imediat si că această luptă durează multi ani. Dumnezeu nu trece peste vointa noastră, deoarece suntem persoane si avem vointă liberă, dar nici noi nu trebuie să fortăm libertatea lui Dumnezeu, pentru că si Dumnezeu este Persoană si vine la noi atunci când crede că este cu cuviintă, atunci când El vrea, conform planului Lui de mântuire (a lumii si a fiecărei persoane în parte);

• Altă greseală este să dăm prea mare importantă metodelor psihotehnice de practicare a „Rugăciunii lui Iisus”. Aceste metode, precum sunt: inspiratia si expiratia, bătăile inimii, sunt doar metode generale, ca să ne adunăm mintea si să o eliberăm de elementele străine naturii sale. Aceste metode nu sunt miraculoase, dar ne sunt de folos, căci evită împrăstierea mintii. Când mintea ajunge să fie concentrată si tinută cu usurintă înlăuntrul ei, atunci toate aceste metode auxiliare devin netrebuincioase.

• Alte greseli apar atunci când vrem să trecem repede de la o treaptă a rugăciunii la alta.  Unii oameni, sărind peste prima treaptă, trec direct la a doua si nu reusesc prea mult. Altii sar de la prima treaptă la a treia, unde înaintează mai ales pe respiratie. În acest caz inima trupească s-ar putea să sufere si acest lucru poate duce la încetarea „Rugăciunii lui Iisus”. Nu este o boală, bineînteles, dar totusi este posibil ca această lucrare sfântă să se oprească.

•  O altă ispită a „Rugăciunii lui Iisus” este cea legată de lacrimi. Atunci când „Rugăciunea lui Iisus” rămâne în minte, ochii varsă multe lacrimi. Dar acest lucru nu este întotdeauna obligatoriu. Rugăciunea poate continua foarte bine si fără de lacrimi. Asadar, nu trebuie să deznădăjduim în absenta lacrimilor, pentru că ele vor veni atunci când va îngădui Dumnezeu. Si chiar dacă suntem inundati de ele, nu trebuie să le dăm mare atentie si nici să arătăm altora aceste stări (cu exceptia duhovnicului). Practica ascetică spune că atunci când vorbim despre astfel de stări, ele încetează imediat si este nevoie de mult timp pentru a le dobândi din nou.

• De asemenea, nu trebuie să ne gândim prea mult în ce stadiu al rugăciunii suntem. Pe orice treaptă am fi trebuie să continuăm cu smerenie. Totodată, nu trebuie să ne mândrim, în timpul rugăciunii, cu stările noastre – pentru că pierdem totul. Omul este un cersetor care umblă după o bucată de pâine si apoi se mândreste că a obtinut-o în dar. Smerenia este comoara tuturor virtutilor. Ea ascunde toate virtutile si în final se ascunde si pe ea. Trebuie să evităm cu prudentă mândria în viata duhovnicească, mai ales atunci când ea vine ca slavă desartă. Slava desartă apare în toate virtutile noastre. Sfintii Părinti spun că slava desartă este asemenea cu un vânzător (trădător) care deschide în ascuns portile cetătii, pentru a fi jefuită de vrăjmasi. Nu contează câte virtuti sau câtă tărie avem. Slava desartă ne dă în mâinile diavolilor. Si de aceea Sfintii Părinti ne sfătuiesc ca să nu ne apucăm de vreo virtute care ne duce la slava desartă. Sfântul Grigorie Sinaitul spune că cea mai bună apărare pentru atletul rugăciunii este să fie în starea de smerită cugetare, ca bucuria ce-i vine din rugăciune să nu-l ducă la mândrie. 

Extras din: Rugăciunea lui Iisus Unirea mintii cu inima si a omului cu Dumnezeu     
Ierod. Cleopa Paraschiv Arhim. Mina Dobzeu        
Carte apărută cu binecuvântarea Prea Sfintitului Părinte GALACTION Episcopul Alexandriei si Teleormanului        
Editura Agaton / Colectia „Rugul aprins” Făgăras, 2002
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0