24 Februarie 19

Gradinile zoo umane, divertismenul rasist al occidentalilor in secolul XX

  • 20 Ianuarie 14
  • Stiri de interes
  • 1
 
Gradinile zoo umane, divertismenul rasist al occidentalilor in secolul XX
 

Fără Dumnezeu nu există scop, valoare sau sens în lume.

în Fiinţa şi neantul (1943)

Pentru mai bine de un secol, înainte de apariţia mijloacelor moderne de divertisment şi a turismului de masă, milioane de cetăţeni occidentali, dornici de senzaţional şi necunoscut, vizitau cele mai exotice expoziţii realizate vreodată în lume – grădinile zoologice umane.

În pofida unui triumf al ştiinţei, începând cu prima jumătate a secolului al XIX-lea, mai mulţi aventurieri, întreprinzători şi antropologi s-au aflat la originea dezvoltării unor spectacole groteşti în care populaţii indigene din Africa sau America de Sud, ori chiar Japonia sau Filipine, erau aduse forţat în Europa şi Statele Unite pentru a reproduce habitatul lor natural în faţa occidentalilor.

Deşi cărţile de istorie cuprind foarte rar imagini sau referiri la această perioadă, milioanele de spectatori care veneau să-i vadă pe „sălbatici” în satele reconstuite pentru amuzamentul albilor atestă anvergura fenomenului. Se estimează că peste un miliard şi jumătate de oameni din întreaga lume au vizitat asemenea expoziţii în perioada 1870 – 1930, potrivit istoricului francez Pascal Blanchard.

Una dintre primele grădini zoologice umane a fost cea realizată în Londra, în 1851, atunci când familii întregi de indigeni africani au fost aduse în Europa pentru a realiza o replică a satelor primitive din Senegal, Niger sau Guineea. Proaspăt ajunşi într-un teritoriu necunoscut, unii dintre ei erau forţaţi să execute dansuri tradiţionale imediat cum erau coborâţi din tren sau din avion, totul spre deliciul spectatorilor. Femei cu sânii goi sau chiar copii de origine africană erau exploataţi de agenţii şi administratorii expoziţiilor. În unele zone, grupurile de indigeni erau forţate chiar să simuleze luptele dintre ei şi colonizatori.
 
 

„Expoziţiile umane, o afacere”

O posibilă origine a dezvoltării expoziţiilor de indigieni ar putea fi regăsită într-un gest realizat exploratorul Cristofor Columb în anul 1492, atunci când a prezentat şase „indieni” la curtea regală a Spaniei.

Chiar dacă încălcau regulile minimale de libertate şi egalitate socială, grădinile zoologice umane au fost rareori condamnate de oamenii de ştiinţă. Dimpotrivă, aceştia erau mulţumiţi că pot dezvolta o serie de studii pe familiile de indigeni, argumentând şi promovând într-o măsură din ce în ce mai mare teoriile rasiale, care au condus în cele din urmă şi la ascensiunea nazismului.

„A fost o afacere, pur şi simplu capitalism. Indigenii erau dominaţi de privirile vizitatorilor, care îi forţau să aibă un rol ce nu era al lor. Acest rol crea un simbol al raselor. Expoziţiile umane sunt un semn clar al amneziei noastre colective”, spune istoricului francez Pascal Blanchard.
 

Citeste mai multe pe: Historia.ro
 
  Twitter   Delicious   Facebook   Digg   Stumbleupon   Mai multe   
  
Lasa un comentariu
avatar
avatar
0 Spam
1
Acest articol este cu adevarat deosebit,inca din titlu prezinta un comportament de incalcare totala a dreptului la libertate şi egalitate sociala,un rasism fara margini - dezvoltarea unor spectacole groteşti în care populaţii indigene din Africa sau America de Sud,ori chiar Japonia sau Filipine,erau aduse forţat în Europa şi Statele Unite pentru a reproduce habitatul lor natural în faţa occidentalilor.Pentru mai bine de un secol,înainte de apariţia mijloacelor moderne de divertisment şi a turismului de masă,milioane de cetăţeni occidentali,dornici de senzaţional şi necunoscut,vizitau cele mai exotice expoziţii realizate vreodată în lume – grădinile zoologice umane,insasi cand auzi o asemenea denumire cu care sunt numite niste fiinte umane ramai cutremurat.
Extraordinare si de mare adevar aceste cuvinte din articol,pentru noi toti oamenii ,,Fără Dumnezeu nu există scop,valoare sau sens în lume'' ,dar si cuvintele deosebite spuse de istoricul francez Pascal Blanchard ,,Expoziţiile umane sunt un semn clar al amneziei noastre colective''.
Multumim si sincere felicitari pentru acest articol,care din nefericire prezinta o mare realitate.
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe

Total online: 4
Vizitatori: 4
Utilizatori: 0