19 Octombrie 18

"Foarte puțini neoprotestanți au curajul să meargă până la capăt"

  • 15 Ianuarie 18
  • Secte si sectari
  • 0
- Spuneați mai devreme că vă puneați – și le puneați și altora întrebări legate de neoprotestantism. Alții nu se frământau și ei, nu se problematizau și ei? Erați singurul care venea cu aceste frământări?
- Da, eram mai mulți cu nedumeriri, dar… concluzia mea este că ceilalți n-au avut curajul să meargă până la capăt. Vreo patru familii s-au întors înapoi în Biserica Ortodoxă după ce ne-am întors noi. 
    Nici mama mea n-a făcut pasul odată cu mine, ci a mai rămas câteva luni acolo; îi era frică, nu era clar convinsă. Şi eu i-am spus: „Mamă, eu nu te oblig să mergi cu mine! Dacă crezi că faci bine, rămâi acolo. Eu o să mă rog la Dumnezeu, și Dumnezeu va lucra. Dacă ai în inima matale frică de Dumnezeu și te rogi în fiecare zi, Dumnezeu te va ajuta să iei o decizie!”. N-am silit-o să facă pasul cu mine. Şi, după câteva luni, a revenit și ea în Biserica Ortodoxă.
- V-a spus ce a convins-o să facă acest pas?
- Da, decăderea morală din adunare. În prima fază, credea despre mine că am nemulțumiri organizatorice, că mă simțeam insuficient de respectat... Dar nu era asta. Bani am avut, respectat am fost, serviciul era la trei metri de casă – sunt vecin cu adunarea. Fratele meu mai mic, care a rămas acolo, e încă la ei, îmi zicea: „Ești nebun? Cum să pleci? Ai serviciul la trei metri! De ce nu ești mulțumit?”… Şi i-am zis: „Eu nu m-am pocăit pentru un salariu! Bani pot face și dacă dau cu sapa; n-o să mor de foame, Dumnezeu mă va ajuta, voi lucra împreună cu soția și o să ne descurcăm. Iar dacă Dumnezeu o să îngăduie să rămân sărac lipit pământului, așa o să mor, dar îmi mântuiesc sufletul!”… O parte din ei însă nu au priceput motivele noastre, deși le-am tot spus: „Noi Îl căutăm pe Dumnezeu. În momentul în care am descoperit că tot sistemul neoprotestant este greșit, normal că trebuia să căutăm Biserica adevărată, fiindcă noi Îl căutăm pe Dumnezeu!”. Şi Dumnezeu ne-a ajutat enorm, enorm – pot să povestesc o săptămână și tot nu  terminăm!
    L-am cunoscut tot în anul acela tulbure pe Mihai Oara, un matematician din București plecat în America – el, predicator baptist; socrul lui era unul din liderii neoprotestanți ai României, Aurel Popescu. Mihai Oara cu soția sa, fata acestui pastor baptist, s-au întors la ortodocși. Şi el are o poveste tare interesantă. Lucra la o firmă din domeniul IT, și a fost trimis la Alba-Iulia. Acolo, Mihai Oara a mers odată la o Biserică Ortodoxă. Şi, fiind în biserică, a venit țintă la el, fără să-l cunoască în nici un fel, un Părinte smerit, bătrân, și-a pus mâna pe capul lui și i-a zis: „Bine ai venit, bine ai venit!”… Domnul Mihai a fost foarte surprins de atitudinea plină de dragoste și de vorbele dulci ale preotului, fiindcă nu se cunoșteau.
    Şi aflând eu despre el că este informatician (pentru mine, asta era garanția că e un om inteligent, pregătit, care nu ia decizii, așa, în grabă, ci chibzuind) și că e predicator, mi-am zis: „Ia să văd, omul ăsta de ce a plecat?”. Voiam să mă verific, să văd dacă nu cumva greșesc – recunosc, mă mai îndoiam în unele aspecte. Şi am citit atunci cartea lui, „Cum n-oi mai fi pribeag”, și i-am zis apoi soției: „Tu o să faci pasul când o fi, dar eu sunt pregătit” – și am trecut la Biserica Ortodoxă. M-a ajutat enorm cartea lui.
    Am mai descoperit prin el o grămadă de mărturii ale altor neoprotestanți care s-au întors și ei în Biserica Ortodoxă – și, citind mărturiile lor, descopeream exact aceleași lucruri la care mă gândeam și eu, și aceeași concluzie sănătoasă la care ajunsesem și eu, care aduce izbăvirea de erezie.
    Părerea mea este că deși sunt destui cei care-și pun aceleași probleme ca și mine, nu au curajul totuși să meargă până la capăt în raționamentele lor, din pricina necredinței lor. Există foarte puțini neoprotestanți sinceri și silitori, iar pe aceștia Dumnezeu nu-i lasă: mai devreme sau mai târziu, ei se trezesc și părăsesc grupările din care fac parte. 

Extras din: Mărturisirile unui fost predicator neoprotestant „Biserica Ortodoxă ne-a oferit dragostea necondiționată” (II)  
Revista „Familia ortodoxă“, iunie, 2014, www.familiaortodoxa.ro
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0