24 August 19

Fac ce vreau!?

  • 13 August 19
  • Tineri
  • 0
    In discutiile cu tinerii, ca profesor de Religie te izbesti uneori de o mentalitate straina duhului crestin, anume ca a fi liber inseamna a face ce vrei. Des poti auzi afirmatii de genul: "nimeni n-are dreptul sa te conduca si sa-ti dicteze in viata", "fac ce vreau, dar stiu ce fac", "sunt independent, fac ce vreau". Emisiunile "educative" tineresti, revistele pentru adolescenti, o buna parte a muzicii romanesti de azi propovaduiesc aceasta idee.
    Uneori sunt acuzate "chingile dogmei crestine" ce ingradesc libertatea, alteori se afirma: crestinismul doreste ca oamenii sa urmeze o cale deja stabilita si sa nu creada in... libertatea proprie.
    A face ce vrei inseamna azi protest social, atractie catre viciu. Tinerii se rup deseori de credinta stramoseasca invechita, pentru ca... le ingradeste libertatea. Ei cauta o forma de spiritualitate care sa nu condamne pacatul, patima, si astfel gasesc favorabil: deismul (pentru ca nu afirma un Dumnezeu personal si proniator, ci un Dumnezeu izolat in transcendenta), panteismul (din mistica orientala, ce lasa posibilitatea indreptarii si intr-o alta viata din ciclul samsaric) si in general teoriile care afirma existenta doar a unui principiu divin nepersonal sau care il neaga si pe acesta. Dar, sa fim sinceri, cei mai multi din cei ce merg pe principiul If you like it, just do it, nu cauta concret nici o forma de spiritualitate, cauta doar prilej de implinire a poftelor.
    Aleister Crowley (1875-1947), satanist, afirma intr-una din primele sale carti ca prima lege a Satanei este sa faci ce vrei. Aici se cuprinde un mare adevar. Satanismul nu inseamna numai jertfe si sacrificii, la fel de satanica e si libertatea de a face ce vrei (libertinajul), sa nu recunosti pe nimeni, nici macar pe Dumnezeu.
    Teologul protestant S. Kirkegaard are o replica devenita celebra: "Opusul pacatului nu este virtutea, ci libertatea". Cu alte cuvinte, liber este cel care se opune pacatului.
    Sa ne aplecam asupra cuvintelor Scripturii despre acest subiect, cuvinte pe care se fundamenteaza invatatura despre libertate.
Sfantul Apostol Pavel afirma: Au nu stiti ca celui ce va dati spre ascultare robi, sunteti robii aceluia caruia va supuneti: fie ai pacatului spre moarte, fie ai ascultarii spre dreptate? (Romani 6, 16).
    De asemenea, Sfantul Ioan Evanghelistul consemneaza: Deci zicea Iisus catre iudeii care crezusera in El: Daca veti ramane in cuvantul Meu, sunteti cu adevarat ucenici ai Mei, si veti cunoaste adevarul, iar adevarul va va face liberi. Ei insa I-au raspuns: Noi suntem samanta lui Avraam si nimanui niciodata n-am fost robi. Cum zici Tu ca: veti fi liberi? Iisus le-a raspuns: Adevarat, adevarat va spun. Oricine savarseste pacatul este rob pacatului. Iar robul nu ramane in casa in veac. Deci, daca Fiul va va face liberi, liberi veti fi intr-adevar (Ioan 8, 31-36).
Deci, nu poti fi liber cu adevarat atunci cand esti rob pacatului. Acest lucru il dovedeste lupta cu patimile.
    Spre exemplificare, un alcoolic "isi vine in fire", realizeaza starea pacatoasa si pierzatoare de suflet in care se afla si hotaraste sa se lase de patima sa. El va realiza cuvantul Sfantului Pavel, care spune: Nu fac binele pe care il voiesc, ci raul pe care nu-l voiesc (Romani 7, 19).
Faptul ca vrea sa nu mai bea, dar totusi bea, este dovada cea mai clara ca cel in cauza nu este liber, ci este rob, ca nu ia el hotararile, ci altcineva - cel ce ii este stapan - demonul, patima din el. Cu ajutorul lui Dumnezeu si cu putina ravna din partea omului, se poate iesi din robia vrajmasului diavol.
    Hristos spune "sa faci cele bune", "sa tii poruncile" pentru a intra in viata vesnica.
    Insa El respecta libertatea de vointa a fiecaruia: Iata, stau la usa si bat; de va auzi cineva glasul Meu si va deschide, voi intra la el si voi cina cu el si el cu Mine (Apocalipsa 3, 20).
    Este de preferat sa alegi pe Hristos Calea, Adevarul si Viata (Ioan 14, 6) care are cuvintele vietii celei vesnice (Ioan 6, 68) si Biserica Sa, castigata cu scump sangele Sau si care este stalp si temelia adevarului (I Timotei 3, 15), decat satanicul "sa faci ce vrei" care aduce numai durere, false impliniri si pierdere sufleteasca. Caci ce-i foloseste omului sa castige lumea intreaga, daca-si pierde sufletul? Sau ce ar putea sa dea omul in schimb pentru sufletul sau? (Marcu 8, 36-37).
    Biserica, deci, nu ingradeste libertatea nimanui, dar este o indatorire a modela aceasta libertate spre binele persoanei si folosul societatii: Toate imi sunt ingaduite, dar nu sunt toate de folos (I Corinteni 6, 12; 10, 23).

Extras din: Hristos şi tinerii - Laurentiu Dumitru / Editura Egumenita
Apare cu binecuvantarea Prea Sfintitului CALINIC, Episcop al Argesului si Muscelului
Taguri: CE, fac, vreau!?
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe