17 Iulie 19

Efecte nocive asupra femeii: moartea

  • 16 Iunie 19
  • Despre avort
  • 0
    Dacă avortul este o formă de contracepție, asta înseamnă că le salvează viața femeilor? Şi, dacă vorbim de efectul nociv asupra femeii, moartea este un risc imediat?
    Să ne amintim că liberalizarea avortului a apărut în SUA tocmai din motivul de a face această procedură mai sigură pentru femei. Națiunea americană era preocupată de sănătatea femeii și voia să combată avorturile făcute în cabinete dubioase. De aceea, pentru a se asigura că avortul devine „sigur” și „rar”, a fost legalizat.
    Cu toate acestea, nu au existat destule decese ale mamelor în urma avortului pentru a legitima pretenția de liberalizare a procedurii. Așadar, s-au inventat niște cifre.
    Bernard Nathanson scria: „În anii 1960, în SUA erau vreo trei sute de decese pe an rezultate în urma avorturilor criminale, dar NARAL pretindea că are date care duc la concluzia că cifra ar fi în realitate de cinci mii”.
    În 1936, dr. Frederick Taussig avansa cifra de 8-10.000 de decese rezultate în urma avortului. Ulterior, acesta a recunoscut că datele se bazau pe „cele mai nebunești estimări”. Dr. Christopher Tietze, un promotor al legalizării avortului care a lucrat ca statistician pentru Planned Parenthood, a contrazis această statistică exagerată într-un articol publicat în 1969 în revista Scientific American:

    „Acum vreo 30 de ani, s-a considerat că decesele în urma avorturilor ilegale s-ar fi putut situa între 5.000 și 10.000 pe an, dar această cifră, chiar dacă era aproximativ corectă la data respectivă, nu este nici pe departe valabilă acum. Numărul absolut al tuturor deceselor din rândul femeilor de vârstă fertilă din SUA nu depășește 50.000 pe an. În 1965, Centrul Național de Statistică în Sănătate a menționat 235 de decese în urma avortului. Cu siguranță că acest număr era în realitate mai mare, dar cel mai probabil se situa sub 1.000”.

    Alții au presupus că avortul nu prezenta un risc fizic imediat pentru femei. Dr. Mary Calderone, director medical la Planned Parenthood, a scris în 1960 un articol publicat în American Journal of Public Health, în care spunea: „Avortul, fie el terapeutic sau ilegal, nu mai este periculos, deoarece este bine făcut de către medici”.
    Concluzia nu îi aparținea în exclusivitate. Ea cita evaluarea dată de 43 de experți medicali care s-au adunat în opt sesiuni de dezbatere de câte trei ore, pentru a „se ocupa pe larg” de chestiunea avorturilor ilegale. Citând seria lor de conferințe, Calderone scrie:

    „Avortul nu mai este o procedură periculoasă. Aceasta este valabil nu numai în cazul avortului terapeutic realizat la spital, ci și în cazul avorturilor așa-zis ilegale, realizate de alți medici. În 1957 au avut loc numai 260 de decese în toată țara, atribuite ambelor tipuri de avort”.

    Numărul lor scăzuse drastic în 1972, când CDC a raportat 39 de decese ale mamelor în urma avorturilor ilegale și 24 în urma avorturilor legale. Aceasta reprezintă un declin de 85% în 15 ani.
    Așadar, în 1972 s-a raportat un număr total de 63 de decese în urma avortului. Orice deces este tragic. Dar, dacă vrem să avem o viziune comparativă din punct de vedere statistic, să comparăm cu cifre din alte domenii. În 2009, 93 de oameni au murit zilnic pe drumurile americane.
    Chiar dacă numărul de decese în urma avortului a fost inventat, iar acesta rămâne scăzut, totuși este un risc real.
    CDC a raportat în 2008 (cea mai recentă statistică la data scrierii cărții) că 12 femei au murit din cauza complicațiilor apărute în urma unui avort. Așadar, se moare și acum, după intrarea avortului în deplină legalitate. Dar să vedem cum.
    Pe 20 iulie 2012, o femeie de 24 de ani a murit după ce medicul de la o clinică a organizației Planned Parenthood din Chicago a făcut o procedură nereușită pentru a avorta fătul ei în vârstă de patru luni. Femeia a făcut o hemoragie gravă, deoarece avortul fusese incomplet, dar a fost transportată de la clinică la spital abia peste cinci ore și jumătate. Raportul medicolegal arată că s-au găsit părți rămase din fătul incomplet avortat de medicul de la Planned Parenthood, o perforație a uterului cu suprafața de 7,6×40 cm, precum și o alta, mai gravă, care se poate să fi secționat o arteră, provocând o hemoragie internă masivă. În cavitatea abdominală s-au găsit 1-1,5 litri de sânge, ceea ce echivala cu o treime din sângele femeii.
    Pe 7 februarie 2013, Jennifer Morbelli, de 29 de ani, a murit în statul Maryland după ce a vrut să facă avort în luna a opta cu un medic specializat în astfel de proceduri, dr. LeRoy Carhart. Femeia, o educatoare căsătorită, a mers mai întâi la Centrul de Sănătate Reproductivă din Germantown într-o duminică, pe 3 februarie. Conform unei relatări a organizației Operation Rescue,

    „activiștii pentru viață care pichetau clinica de avort au văzut-o venind zilnic, până miercuri. Martorii spuneau că arăta palidă și slăbită. Joi dimineață, devreme, femeia a început să acuze dureri în piept și alte probleme. A încercat să dea de Carhart, medicul ei, dar nu a reușit. Pe la cinci dimineața, rudele au luat-o de la hotelul unde era cazată și au dus-o la camera de urgență a unui spital din apropiere. Nici personalul de la spital nu a reușit să-l găsească pe dr. Carhart sau să afle mai multe de la personalul clinicii referitor la procedura de avort aplicată femeii.
    Pacienta suferise o hemoragie internă masivă în cavitatea abdominală. Au resuscitat-o de șase ori, apoi au declarat decesul la ora 09:30 dimineața. Cazul a fost înaintat Consiliului Medicilor pentru investigare
”.

    Pe lângă cazuri ca cele citate mai sus, mai există o cauză a morții pentru femeile gravide: omuciderea. Riscul pentru mamă și copil nu vine numai din procedura de avort. El include adesea și prezența în preajma mamei a unui bărbat violent care nu dorește copilul.

Extras din: AVORTUL - Ultima exploatare a femeilor
BĂRBAŢII L-AU IMPUS BĂRBAŢII DOMINĂ PRIN EL BĂRBAŢII ÎL POT COMBATE, de Brian E. Fisher
Editura ProValori Media, Bucureşti, 2014
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe