19 Martie 19

Educatia incepe cu lumea povestilor

  • 18 Noiembrie 14
  • Stiri de interes
  • 1
Educaţia începe cu lumea poveştilor

    Una dintre cele mai frumoase poveşti pe care mi le-a spus tata când eram copil, a fost despre doica lui.
    Era o doamnă trecută de 50 de ani, care lucra în casa bunicilor mei de când era tânără. Era omul bun la toate, cunoştea rostul casei şi cred că era persoana în care bunicii mei aveau cea mai mare încredere. Ştiam de la tata că doica lui a fost mereu singură. De când s-au născut tatăl meu şi fraţii lui, acea femeie a avut grijă de ei.
    Tata mi-a povestit că doica lui avea o carte de poveşti din care îi citea seara înainte de culcare. “Cred că mi-a spus cele mai frumoase poveşti”, mi-a spus tata.
    Când era mic, tata privea cartea groasă de poveşti ca pe ceva miraculos şi minunat. Cartea stătea sus, pe cel mai înalt raft din bibliotecă, iar doica o lua ori de câte ori tata o ruga să îi citească o poveste.
    Anii au trecut, doica a murit, iar tata a ajuns bărbat în toată firea. Într-o zi, când a trebuit să reamenajeze casa în care a copilărit, a găsit în mulţimea de cărţi acea carte fantastică din care doica lui îi citea poveştile minunate cu care i-a înfrumuseţat copilăria. Şi-a amintit de îndată că una dintre poveşti îi plăcea cel mai mult şi că o ruga mereu pe doica lui să i-o citească. Nostalgic, tata a luat cartea prăfuită şi a privit-o. Coperţile învechite şi cartonate cu scris auriu nu-i spuneau nimic tatălui meu. A deschis nerăbdător cartea, sperând că va găsi acolo poveştile minunate care i-au încântat copilăria, dar în cartea aceea cu scris gotic, nu erau poveşti… Era scris cu totul şi cu totul altceva.
    Atunci tata a realizat că doica lui nu ştia să citească, ci inventa poveştile pe care i le spunea cu atâta dragoste şi răbdare sau poate că îi spunea poveşti pe care le auzise şi ea în copilăria ei.
Este o poveste despre dragostea unei femei pentru un copil care avea nevoie de poveşti, de momente frumoase care să îl ajute să viseze.
 


Sursa foto: desinente.wordpress.com

Tata a păstrat cartea ca şi cum acolo chiar s-ar fi aflat poveștile pe care doica lui i le “citea”.

    V-aţi gândit vreodată cât de important este pentru un copil ca părinţii lui să îi citească poveşti? Părinţii de azi au uitat să mai facă asta. Suntem obosiţi, împovăraţi de griji şi trăim cu un simţ al datoriei copleşitor. Preocupaţi să le oferim copiilor “totul” uităm ce este mai important pentru ei.
Copiii nu îşi vor mai aminti ce lucruri le-aţi oferit, dar îşi vor aminti cu mult drag ce momente le-aţi oferit. Cele mai frumoase amintiri ale lor trebuie să fie despre apropierea dintre ei şi părinţi, despre momentele calde, de fericire, despre momentele când au fost ajutaţi să înţeleagă, să creeze, să viseze, când au fost copleșiți cu dragoste și atenție…

Educaţia începe cu lumea poveştilor… mă credeţi?

    Un copil poate învăţa enorm din poveşti. Ia gândiţi-vă la „Cuore- inimă de copil”, la “Micul prinţ”, la “Singur pe lume”, la “Colţ alb”…

    Dragi părinţi, citiți-le poveşti copiilor voștri. Găsiţi câteva minute seara, nu neapărat în fiecare seară, dar măcar de două ori pe săptămână. Nu vă abandonaţi copiii în faţa televizoarelor, mulţumiţi că sunt cuminţi, iar voi vă puteţi face treburile. Petreceţi momente cu ei. Cândva vă vor lipsi, vă veţi trezi alături de nişte adolescenţi care nu vă înţeleg şi pe care nu îi înţelegeți, înstrăinaţi unii de alţii şi regretând că nu aţi făcut ceea ce trebuia la timpul potrivit…
    Citindu-le poveşti, veţi retrăi şi voi copilăria, vă veți relaxa, vă veţi bucura de minunatele poveşti aparent naive, dar din care puteţi învăţa atât de mult! Citindu-le copiilor, veți fi aproape de ei, le veți putea descoperi visurile, pasiunile, curiozitățile...
    Ar fi frumos ca pe cărțile pe care le cumpărați să faceţi adnotări, să scrieţi data şi ceva drăguţ ce v-a impresionat la copiii voştri şi, când aceştia vor avea la rândul lor copii, poate le dăruiţi cartea/cărțile din care le-aţi citit voi cândva… Ar fi un cadou minunat, de suflet!

    Şi, pentru că anticipez deja întrebarea voastră “ce cărţi ne recomanzi pentru copii”, vă dau o lista mică, deocamdată. Lângă fiecare titlu găsiți și link unde puteți comanda cartea, cu transport gratuit prin curier, până la voi acasă.

Micul prințhttp://bit.ly/miculprint
Cuore, inimă de copil: http://bit.ly/inimadecopil
Colț alb: http://bit.ly/coltalb
Regatul de gheață: http://bit.ly/regatuldegheata
Singur pe lume: http://bit.ly/singur-pe-lume
Prinț și cerșetor: http://bit.ly/printsicersetor
Mary Poppins: http://bit.ly/MaryPoppins-
Fantasticul domn vulpe: http://bit.ly/Fantasticul-domn-vulpe
Coliba unchiului Tom: http://bit.ly/Coliba-unchiului-Tom

    Aștept cu drag și recomandările voastre pentru că am mulți copilași cărora vreau să le dăruiesc cărți frumoase!

Sursa: irinab.com

   
 
 
 
Lasa un comentariu
avatar
avatar
0 Spam
1
Acest articol este cu adevarat deosebit si FOARTE FRUMOS -titlul,toate cuvintele si sfaturile ce sunt scrise in el.Multumim si cele mai sincere FELICITARI pentru un articol educativ pentru toti parintii,o oaza de inocenta,puritate si magie ce ajunge la sufletele noastre ale tuturor,in aceasta lume de modernitate in care traim cu totii in prezent!
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0